Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
249 hozzászólás Oldal: 1 / 17
Sziasztok!
Laminált parkettát szeretnénk lerakni egy hajópadlós aljzatra. Már totál kész vagyunk, nem tudjuk, hogy mi a teendő. Olvastunk egy két cikket a http://www.laminalt-parketta-melegburkolas.hu oldalon, illetve már voltunk egy két nagy áruházban is, de igazándiból össze vagyunk zavarodva. A kérdés az, hogy fel kell-e szedni a jelenlegi aljzatot, vagy rá lehet-e rakni a lamit? Ha nem szedjük fel (nem szeretnénk), berohad-e majd az alatta lévő hajó padló, valamint a padló mostani recsegése, az egyáltalán elmúlik majd?
Állítólag inkább fel kellene szedni a meglévőt, de alatta valamilyen "kvarchomokot" emlegetnek, ami elég gázosan hangzik...gondolom arra nem lehet tenni lamit, mivel annak szilárd aljzat kell. Szóval paff.
Érdemes egyáltalán ilyen problémák mellett laminált parkettázni?

Köszi!
A "Parkettás"
A recsegés nem fog elmúlni. Laminált padlót síma kiegyenlített aljzatra vagy betonra szabad lerakni. A leírtakból úgy tűnik egy sok sok évvel ezelőtt gerendázatra lerakott hajópadlóról van szó ami alatt lehet beton sincs. Ha ez le lesz takarva a laminált padló alá kerülő habosított fóliával majd laminált padlóval valóban előbb el fog korhadni. A kvarchomoktól ( ha tényleg az ) nem kell félni teljesen természetes üveggyártási alapanyag. Szerintem először egy sima egyenletes aljzatbetont kellene készíteni és erre rakni a burkolatot teljes száradás után.
Hogy érdemes e ez az Ön anyagi lehetőségein mulik.
Lalibátyó köszönöm a gyors válaszát! Akkor ezek szerint nincs más megoldás(ezt akartuk elkerülni, jó "sokba" fog kerülni), fel kell szedni ezt a szőrnyűséget, mert így elviselhetetlen , rátenni ezek szerint nem érdemes....:(

Üdvözletem!
Sziasztok!
Nekem is lenne kérdésem. Nemsokára mi is lerakjuk az új laminált padlót a szobában, és már meg is vettük az anyagot egy áruházban ahol a" fiúk mindig kitalálnak valamit" :D . Ajándékba a a padló mellé kaptunk habfóliát a padló alá, ami első ránézésre nagyon vékonynak tűnt nekem (betonra rakjuk a padlót, panelban lakunk 4. emelet).Az eladó srác azt mondta , hogy ez bőven elég ,de ha kell tud másfajtát, vastagabbat adni , de nem érdemes , mivel laknak alattunk és az az alulról jövő fűtést lefogná teljesen. Tényleg elég lenne az a habfólia ? Vagy vegyek mást is?
Valahol láttam hogy a habfólia alá még tesznek sima műanyag fóliát is, valszeg nekem is kéne. Igazából a feleségem a régi padlószőnyegre akarja rátenni a laminált padlót hogy ne legyen hideg, de én inkább felszedem azt az öreg 30 éves vackot.
Ha valaki tud segíteni , megköszönöm.
A 4.emeleten attól nem lesz melegebb a padló ha vastagabb alátétet raksz. ( kivéve azt az esetet ha az alsó szomszéd nem fűt de szellőztet ) Ha egyenletes a beton akkor a vékony habfólia ( gondolom 2-3 mm es) amit kaptál elegendő kell hogy legyen. Ha nem egyenletes az aljzat akkor én innkább aljzatkiegyenlítést csinálnék, mint hogy azt a nagyon régi és biztos vastagságban is nagyon kopott szőnyeget alatta hagynám a milliónyi poratkával meg minden mással.( Még akkor is ha naponta nagytakarítasz ) +aláfóliázásnak akkor van értelme ha földszinti és nem alápincézett a szoba, vagy fűtetlen a pince a szoba alatt. Itt szerintem van értelme vastagabb alátét használatának is. Az alátétek megválasztásánál vedd figyelembe az ajtók alatti helyet is, mert lehet az ajtók aljából majd le kell vágnod !
Én is az említett cégtől vettem a laminált parkettát, és kaptam is ajándékba habfóliát. Az ő emberük rakta le egy hónappal ezelőtt...
A padló semmiképpen nem hideg, bár fűtenek alattam, mert 3. emeleti lakás.

A padlószőnyeget mi felszedtük, az alatta lévő beton meglepően egyenletes, teljesen sima szinte. Kiegyenlítés nem kellett. Ez úgy tűnik egyike a panel lakások előnyeinek. :D
A padlószönyeg szerintem is tele van mindenféle poratkákkal, porral. Elég kellemetlen dolog volt felszedni... :roll:

Alaposan felmostunk mielőtt letették a parkettát, hogy ne maradjon semmi por.

M
Nagyon köszi! Akkor régi szőnyegpadló fel, meglátjuk milyen lesz alatta a beton ,majd attól függően folytatjuk. :D
Üdv mindenkinek!
A vastagabb habfólia azért lehet problémás,mert nem megfelelően támasztja alá a laminált padlót (jobban összenyomódik), így a nagyobb mozgása, és az illesztések meglazulhatnak!
Ha a lépészajt kell csökkenteni,akkor érdemes az aljzatra parafa, vagy rostos anyagú alátétlemezt fektetni.(ezt szintén az üzletekben lehet beszerezni) Ez stabilabb, mint a habfólia, de jól csökkenti a kopogó hangokat.
Ha nem elég egyenletes az aljzat, akkor önterülő kiegyenlítőt kell használni.
Párazáró fóliát abban az esetben kell lefektetni, ha fennáll a veszélye a nedvesedésnek.Ez olyan helyen nem valószínű, ahol alul is lakás van. (és nem új azaljzat)
Ha új a helységben az aljzat, akkor ügyelni kell a beton "teljes" kiszáradására, mert a párazáró fólia sem véd 100%-ban a nedvességtől! (Ez a beton vastagságától és a hőmérséklettől függően több hét is lehet!) Föleg az új építésű lakásoknál jelenthet problémát, ott a szoros határidő miatt nem biztos, hogy betartják a várakozási időt. A probléma nem egyből jelentkezik, csak hosszabb idő elteltével lehet látni, hogy megnőnek a panelek közötti rések.(saját tapasztalat) :shock:
Mi most tartunk egy lakásfelújítás vége fele, elég sok tapasztalattal gazdagodtunk és sajnálom, hogy csak most bukkantam erre a lapra, fórumra.

A laminált parketta kapcsán én is azt tudom csak tanácsolni, hogy a régi padlószőnyeget fel kell szedni és a 2-3mm-es habfóliát kell alátenni inkább. Sajnos mi nem mindenhol így csináltattuk és csak utólag jöttünk rá, hogy bizony a habfóliás rész sokkal csendesebb, nem kopogós, mint a szőnyegpadlóra rakott rész. Panel lakásról van szó, nem volt szükség kiegyenlítésre.
Szombaton kezdjük a felújítást a szobában (előbb festés, utána a laminált padló). Az lenne előtte a kérdésem hogy a küszöbnél mit lehet csinálni? Mert gondolom ott is tartani kel 10-15mm-t. Valamilyen profil kell hozzá, ugye?
Szervusz!
A köszöbhöz valóban léteznek különféle "idom-elemek" (nem tudom pontosan mi a neve). Létezik több profil.
Mindenképp ki kell hagyni egy rést a padló és a küszöb között, ill. nálam a padló és a járólap között.

Amit nekem tettek fel az egy "L" profil, és ragasztva van. De talán létezik nem ragasztható változat is. Valaki tudja majd...
Amit pedig a padló és a járólap közé tettek az egy "T" profil (a teteje ívelt, így lehet, hogy inkább "gomba" profil :D ). Ez szintén ragasztva van, de állítólag baromi erősen megragad. Sőt csak roncsolással lehet felszedni. Kicsit aggódtam előtte mert a járólap és a padló nem volt teljesen egy szintben, és féltem, hogy emiatt az elválasztó majd feljön...

M
Köszi! Leszaladtam és megvettem 2db 90cm-es alu parketta lezáró sínt(így hívják , ha minden igaz).Az volt a megdöbbentő hogy 1 db annyiba kerül mint egy csomag padló.
Ma leszedtük a tapétát, és feltéptük a régi padlószőnyeget, ami alatt volt valami ronda szürkés színű PVC padlóra hasonlító anyag letéve.Frankó simának és egyenletesnek és néz ki és viszonylag könnyen feljön róla a régi ragasztó , úgyhogy erre lesz rátéve az új padló a festés után.Csak már ott tartanánk ! :D
Üdvözlet

A tetőtéri szobánk aljzatkiegyenlitése után a laminált parketta alá melyik padlóalátétet tegyem.
Olvasom, hogy elég a 2 mm-es is,de az egyik szobát igy raktuk le ,és bizony hideg és tul "kemény".
A másik szobát jobbra szeretném.Gondom:a diegótól való isofloor hő és hangszigetelő habfólia 5 mm-es ( ez a puhább) vagy a thermofloor hőszigetelő 4 mm vastag (kemény, valamilyen préselt anyagú, kicsit recsegősnek tünik a betonra letéve).
A vastagabb alátéthez még az ajándékba kapott 2 mm-eset is alátehetem?
Bocs ha ismételtem a kérdéseimet, de ez nekem most tényleg gond.

Köszönöm a választ

Szilvia
Az előttem szólók véleményéből tudok javasolni a vastag habanyaggal kapcsolatban.
A vastagabb habfólia azért lehet problémás,mert nem megfelelően támasztja alá a laminált padlót (jobban összenyomódik), így a nagyobb mozgása, és az illesztések meglazulhatnak!

Szerintem is probllémás lehet. A laminált padló meglehetősen kemény anyag ennek jelentősen nem fog megváltozni a tulajdonsága a vastag és puha alátéttől.
Van itt egy video talán tanulságos lehet :http://www.prakti.hu/index.php?mod=tv&bc=16&file=movies/laminalt.wmv
Annak ellenére hogy az alul olvasható összefoglaló nem említi thermofloor alátét együttes alkalmazását a habfóliával a laminált padló alá én alá teríteném az ajándékba kapott 2mm habfóliát is.

Amit a laminált padlóról tudni kell!
A meleg padlóburkolatok, így a hagyományos fa- és a szalagparketták választéka egy korszerű, és teljesen újszerű termékkel, a laminált padlóval bővült. A laminált padló alapanyaga fa származék és műgyanta (melanim) keverékéből tevődik össze, átmenetet képez a hideg- és melegburkolatok között. A korszerű technológiával készülő új anyag tulajdonságai nagyon előnyösek, ennek köszönhetően a felhasználása is egyre növekszik. Mintaválasztékuk szinte végtelen lehetőségeket kínál, hiszen mintázatát számítógéppel tervezik. A laminált padlók ma már a legkedveltebb padlóburkoló anyagok közé tartoznak.

Laminált padlók felépítése
Mint azt a bevezetőnkben már említettük, e korszerű padlóburkolók anyaga 30-90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fűrészáru, hanem környezetbarát faőrlemény, amelyből a padlólapok közepes- (750 kg/m3 fajsúlyú MDF), vagy a nagyszilárdságú (850-890 kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólapja készül. A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopás- és karcolásálló, különlegesen kemény védőréteg van. A panelt a hátoldal ugyancsak melaminos balanszrétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel e réteg szilárdsága azonos a fedőrétegekével Felépítéséből adódóan a laminált padlólapok vastagsága általában csupán 6-8 mm, így padlófűtés esetén is alkalmazhatók.

Miért előnyös?
Először is szembetűnően szép és egységes a külső megjelenésük. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de "mesterségesen" előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes .Beépítési magasságuk csekély, ami különösen felújítási munkáknál igen előnyös. A panelek illesztése nagy pontosságú, így nem keletkezhetnek az elemek között hézagok. Kopórétegük 10-15-ször kopásállóbb a hagyományos parkettalakkokénál, ezért a rendszeres ápoláson kívül semmiféle utókezelést nem igényelnek.( nem lakkozhatóak, nem csiszolhatóak) . A felületük rendkívül ellenálló, nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs), nem károsítják felületüket a bútorgörgők, a háztartási oldószerek. A tűsarkú cipők sem hagynak nyomot rajtuk, hiszen a kopórétegük nyomás- és karcálló.

Kopásállóság
A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző.
Vannak lakossági illetve irodai felhasználásra készült laminált padlók.
Lakossági felhasználásra a 21-22-23-as koptatórétegű, irodai felhasználásra a 31-32-33-as koptatórétegű laminált padlókat ajánlják.
Azt, hogy melyiket válasszuk mindig a felhasználás helyszíne alapján döntsük el( hálószoba, nappali, étkező).
A padlók vastagsága a terhelhetőség szempontjából fontos. Minnél erősebb használatú helységbe választjuk a padlót, célszerű annál vastagabb laminált padlót választani.

Lerakás
Lerakásukhoz száraz, szilárd aljzat szükséges, amely lehet simított, aljzatkiegyenlített beton, vagy régi burkolat. Erre kerül egy réteg PVC fólia (vízzáró réteg), 1-3 mm habszivacs fólia (lépészaj csökkentő)vagy 5,5mm un. thermofloor (hang-hőszigetelő rost lap) ezután jön a laminált padló.


A laminált padlók háromféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz:
ragasztással
pattintó klikk rendszerrel
billenő klikk rendszerrel
A ragasztás nélküli lerakásnál ajánlott vízzáró tömítő(clikk guard) használata. Ez meggátolja a felülről jövő nedvesség bejutását.
A szegélylécet a fa parkettákkal ellentétben a falhoz kell rögzíteni ragasztással, szegeléssel, dűbelekkel. Burkolatok találkozásánál és küszöböknél esztétikus alkalmazni valamilyen burkolatváltó profilt.
Laminált padló fektetését szőnyegpadló fölé egyes gyártók nem ajánlják, mert ennek vastagsága ingadozó, az új burkolaton való járást bizonytalanná teszi, a klikk rendszert pedig e mozgás megrepesztheti, ennek következtében a padló felülete már nem lesz tökéletes széttcsuszhat, hézagosodhat.
A szőnyegpadlót már csak azért is ajánlott felszedetni, mert a porallergiára érzékenyek csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegpadlóra fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port, mivel ingadozó vastagsága miatt megnő a padló használat közbeni mozgása.
A parkett panelek garancia ideje is változó; ez lehet 5-15 év gyártótól függően. A garancia általában csak akkor érvényes, ha betartjuk a gyártó utasításait amit általában a csomagolásban találhatunk.

Ápolás
A víz a laminált padló fő ellensége, hiszen víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. Ezért csak teljesen kicsavart alig nedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni.
A parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel. Erre a gyártók előírásai és javaslatai a mérvadóak, melyek betartásával hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élvezhetjük padlónk szépségét.
Kedves Lalibátyó!

Nagyon köszönöm a válaszát , az alapos tájékoztatást, most már tényleg nagyon sok mindent tudok a laminált parkettáról.
Sajnos a videot nem sikerül megnéznem, nem töltődik le, de még próbálkozom.
A keményebb thermofloor alátéttel fogom lerakni a parkettát. Még egy kérdést szeretnék feltenni.
Az ajándékba kapott 2 mm-es habfóliát a thermofloor alátét alá, vagy főlé teritsem.
Melyik lenne a jobb sorrend?
Párazáró fólia, 2-mm-es habfólia, thermofloor alátét és a parketta vagy előbb a thermofloor és utána a 2 mm-es habfólia és parketta.
Ha alulra kerül a 2 mm-es habfólia jobban kiegyenliti e a kisebb aljzat eltéréseket?
Köszönöm a válaszát

Szilvia
249 hozzászólás Oldal: 1 / 17

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég