Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot kérnék a következő problémára:
Könnyűszerkezetes (gerendavázas) önálló házban, emeleti közbenső fafödém padlózatának kialakítását szeretném elvégezni.
A födém 2 colos hajópadló (nutolt, de már néhol kicsit szétvált), gerenda alátámasztással. Az emeleti szinten a szobákban, közlekedőben, (esetleg fűrdőszobában)szeretnék új padlózatot kiépíteni, Jelenleg csak a hajópadló van magában, padlószőnyeggel. Mivel csak a hajópadló van magában, járásra dobog, beremeg (bútorok, tárgyak mocorognak), kissé nyikorog és nincs semmilyen hangszigetelése - minden lehallatszik az alsó szintre.
Új padlózat kialakításában gondolkodom - végburkolatként laminált parkettában (illetve fűrdőben vynil). Kíváncsi lennék a véleményetekre hogy meglehet-e csinálni és ha igen akkor milyen elemekkel és miylen rétegrendben, úgy hogy legyen rezgéscsillapítása, és lépéshangszigetelése, kellően merev felület legyen laminált padlóhoz.
A hajópadlóban az illesztéseknél sok ez egyenetlenség, és nem merev hanem terhelés alatt minimálisan mozog ami a remegést okozza gondolom.
Nem akarok betonozni, meg vizezni, és nem akarom (tudom) a padlószintet túlságosan megemelni.
Az én (eddigi) ötleteim a rétegrendre különböző verziókban
1. parafa alátét a hajópadlóra (4mm - vagy lehet vastagább is 5-6 mm? egy vagy két rétegben 2x4-5-6mm?), ha van értelme két rétegnek). Ezt az alátétet felhúzni oldalfalra a padló magasságában. Ez lenne rezgéscsillapítás, illetve alap hangszigetelés
((Vagy kezdjem rögtön alátétnek vmi komolyabb hangszigetelő lépésálló lemezzel 2cm (alá vmi fólia) de akkor már lécezés kell,nem?))
erre a parafa alátátre osb lab 10 mm - ezt vhogy rögzitenem kell? csavarozással bele a hajópadlóba (de akkor a hanszigetelés rosszabb lesz?) vagy csak hagyjam úszóban, rögzítés nélkül? illetve csak az illesztéseknél csavarozzam vhogy egymáshoz / vagy a padlóba?
erre vmilyen lépéshanggátló lam.parketa alátét - 5 mm XPS vagy farostörlemény lap vagy újra egy réteg parafa alátét?
erra laminált padló 10 mm-es
2. tudom vannak szárazpadló rendszerek készen amiket lehetne építeni, de gondolom drággábbak, és több a padló emelkedés: - aljatzakiegyenlítés vmi folyékonnyal vagy. száraz feltöltéssel, hangszigelető hab réteg + kétrétegű szárazpadló lap
3. szóba jöhet lécezéssel (2 cm stafi elég - hogy ne legyen túl magas??) szálas hanszigetelővel a közökben is talán, és arra osb + alátét + laminált padló. Itt viszont nem tudom hogyha léceken fekszik az osb ami a hajópaldóba van csavarozva akkor a hanggátlás hogy érvényesül, mert a lépészaj az osb-n és a léceken keresztül a hajópaldón terjedhet? vagy betegyek a léc és a hajópaldó közé vmi parafa csíkot?
4. nagyon egyszerűen - hajópadlóra simán vmi vastagabb rugalmas alátét - parafa tekercs 2 rétegben 8-10 mm és rádobni a laminált parkettát.

(Statikai szemlézés folyamatban hogy egyáltalán mennyivel terhehető-ez a födém)

Köszönöm előre is a válaszokat/ötleteket
Üdv!
Két gyors kérdés:
- mennyi hely van a padlószint megemelésére?
- a 2 "-os ( 5.2 cm!) hajópadló ugye nem 2 cm-es?
Üdv Plaszlo,
igen 2 colos (nem cm) gyalult - kb. 4,8 cm a valóságban.

a padlószint megememésére lenne hely, én azt mondanám hogy mondjuk 5-6 (7) cm max.
Ha emelek (tul. képpen bármennyit) az ajtóknál a tokot vágni kell, meg az ajtólapot is (küszöbök egyáltalán nincsenek, szóval az nem gond :))
Meg a lépcső tetején az utolsó fellépő sem lehet sokkal magasabb mint az alatta lévők, mert orraesünk, itt kb. 5-6 cm van benne

köszönöm
Udv!
Érdeklodnék "Space"tol, hogy gogy sikerult megoldani a problémát, m én is ezzel kuzdok jelenleg.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 37 vendég