Nem tervezett kazáncsere előtt állok. Többek között ezzel kapcsolatosan jutott eszembe, jó lenne egy hely (fórum, weboldal) ahol valós tapasztalatok köszönnek vissza kazánokkal kapcsolatban és nem az értékesítés az elsődleges cél. Szembesültem nem kevés problémával a téma körbejárásánál. Egy biztos: kazánt webshopban csak azután lehet venni, ha azt az ember már valahol élőben is meg tudta nézni, vizsgálni.
Én most kizárom azokat a szubjektív véleményeket, amiket az egyes eladók saját kútfőből szereztek és nem támasztja alá valós tapasztalat. ( Gondolok itt az ilyen kijelentésekre: Az öntvénykazán nem valami jó, és a lemezt ajánlom. Vagy ennek az inverze)
A legfontosabb a gondos tervezés. Ehhez itt találunk egy kis segítséget. Már tudjuk, hogy mekkora kazánra van szükség, de nem tudjuk melyik típust válasszuk. Gáz esetén én a kondenzációsra cserélném a jelenlegit (ám az még később lesz), hiszen takarékosabb társainál. Itt valamennyire szigorúbbak az előírások, ami a forgalomba helyezést illeti. Nem úgy a beszerelésnél. Gyakorlatilag az üzletből elhozott készülékek zöménél nem győződik meg senki, hogy valóban szakember szereli azt a készüléket. Ez komoly veszélyforrás.
Nem egyszerűbb a vegyes tüzelésűek terén sem a helyzet(most ezt szeretném cserélni). Találkoztam olyan öntvénykazánnal, ahol minimum 8 méter kémény szükséges. Ezt is a füstcső kéménybe vezetésétől számolva. Erre viszont csak egy, a kazánon hagyott A4-es papírlap figyelmezteti a vevőt, de legalább figyelmezteti.
Pont ezért várom ide a tapasztalatokat kedves fórumtársaktól.
Kicsit hosszúra sikerült, de még így sem írtam bele mindent a témával kapcsolatban.