Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!
Kb 20 éve építkeztünk, akkoriban a sötétbarna színű ajtó és ablakkeret volt a szívünk vágya. Most már szeretném átfesteni, világosabbat szeretnék. Lazúrfestékkel újítottam fel kb.évente, két évente, és az évek alatt egyre sötétebb festéket sikerült venni. Ma már étcsoki színű. Tud valaki valami okosat tanácsolni, hogy mivel fessem át, ami fed is, és világosabb is lenne?
További szép napot kívánok.
Ez kicsit olyan, mint a hajfestés. Egy sötétre festett hajat nehéz világosabb árnyalatra festeni.
Lazúr festékeknek az egyik szépsége, hogy látni engedi a fa mintázatát. Ebből kiderül, hogy nem fed teljesen, mint gy zománcfesték.
A legtökéletesebb megoldás a keretek lecsiszolása a tiszta fáig, de ehhez sokat - vagy már túl sokat - kell csiszolni. Amit hirtelen javasolni tudok, csináljatok egy próbacsiszolást, milyen mélységig ivódott be a festék. Talán lesz olyan kompromisszum, amikor a régi réteg a csiszolás után már nem látszik annyira (és még a fából sem kellett túl sokat lecsiszolni ahhoz), hogy egy világosabb árnyalaton átlátsszon. Ez a világosabb árnyalat valószínűleg csak világosabb lehet, de nem teljesen világos.
Próbáltam én is a házam tető széldeszkáinak eltüntetni a paliszander majdnem fekete színét, de ésszerű csiszolással is csak mahagóniig jutottam. Az ésszerű csiszolás ebben az esetben a régi festék halványan látszódó állapotáig tartott, ezt már el tudta fedni a mahagóni szín. Világosabb árnyalathoz tovább kellett volna csiszolnom. Az a baj, hogy a festék nem egyenletesen ivódik a fába mindenhol, függ a fa szerkezetétől és az éppen a felületen lévő rétegeitől. Vannak tömöttebb és lazább részei, attól függően, a rönk melyik részéből vágták a keretek faanyagát (ehhez Jmedvegy ért). Ezért előfordulhatnak majd olyan részek, amelyek már teljesen világosak, és olyanok, ahol még jól látszanak a régi festék nyomai, mert a lazább szerkezetű rostok közé mélyebben tudott a festék beivódni.
A vastaglazúrok jobb fedőképességűek, de nem tartom valószínűnek, hogy csokoládébarna színt - akár sok réteggel is - Teak, vagy fenyő színre lehessen festeni csiszolás nélkül. Erre a zománcfestékek alkalmasak.
Remélem lesz jobb ötlet is.
Kedves plaszlo!
Köszönöm a segítséget.Próbáltam a csiszolást, nem lett szép. Tényleg egyenetlenül szívódott be a festék.
Azonkívül túl sok az ajtó keret, annyi szabadság a világon nincs, amennyire szükségem lenne, hogy az összeset rendbe tegyem. Sajnos! A zománc festék jutott nekem is eszembe, de nem tudom, hogy az mehet-e egyenesen az előző festésre, vagy alapozó is kellene alá? Szép világos fenyőszínűt szeretnék, és minden megoldás érdekel, kivéve a csere. :) Azt sem tudom, hogy lehet-e ilyen színben zománcot kapni? Zománcot eddig csak radiátorcső festéshez használtam.Az viszont szép lett.
Olyan szép fenyőszínű ajtókereteket láttam egy katalógusban, hogy megszólal! Persze eredeti,festés nélküli volt.
További szép napot kívánok.
Szia Zsóka!

Zománc csak egy alternatíva, az világos színű lehet, de a fa mintáját eltakarja, nem lesz olyan szép. Rossz kivitelezéssel olyan "neoszoci" stílusú lesz, amikor nem voltak jó lazúrok, vagy egyáltalán semmi. Nem mondom, hogy csak csúnya lehet, megfelelő aládolgozással (csiszolás, glettelés) és egy szép árnylattal akár látványos is lehet, viszont a fa felületét teljesen simára kell csiszolni és glettelni, mert minden hibát megmutat a festék.
Sajna jobb ötletem nincs, ha csak az ajtó és ablak keretekről lenne szó, lehetne kívülről egy vékony falemezzel, lambériával lefedni, amit bármilyen színre festhetnél, de a többi része akkor is látszik. Mondjuk macerás dolog de a keret nem lefedett, látszó részeit szépen világos selyemfényű, vagy matt zománcfestékkel lefestve, még némi játékosságot is bele lehetne vinni. A keret új burkolata úgyis "vinné" a szemet, az lenne a leglátványosabb rész.
Ablakok és ajtók is sötét színűek, vagy csak a keretek lettek elsötétítve?
Szia!

Az ajtó és ablakkeret átfestése világosabb színre jó választás lehet, ha frissíteni szeretnéd a lakás megjelenését. Az átfestéshez első lépésben fontos, hogy a régi lazúr réteget alaposan eltávolítsd, különben az új festék nem tudja majd megfelelően tapadni.
Lazúr eltávolítása: Használj lazúr eltávolító szert vagy gyalud vagy csiszolópapírt a lazúr réteg eltávolításához. Ügyelj arra, hogy a felületet teljesen megtisztítsd, és ne maradjon rajta lazúrmaradvány.
Alapozás: Miután eltávolítottad a régi lazúrt, használj alapozót a felület előkészítésére. Az alapozó elősegíti az új festék tapadását és megakadályozza a régi szín átjövetelét az új festékben.
Bitlife
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 47 vendég