Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek.
Adva van egy fagor elöltöltős mosógép. A probléma a következő: bekapcsolás után se hang, se kép. Még a bekapcsolásvisszajelző lámpa sem ég. Úgy két éve volt benne egy zavarszűrő kondi csere, mert hasonló problémával küzdött, ez most is megtörtént, de ugyanúgy semmi!
Valaki HELP!
Előre is köszi!
Üdv !
Az adott típust nem ismerem de egy pár gépet már szereltem. Először a konektort kellene ellenőrizni valami nagyobb teljesítményű készülékkel mint pl vasaló vagy hősugárzó,hogy nem e az kontakthibás. Ha az jó akkor egy olcsó szakadásvizsgáló műszerrel (laposelem huzal izzó) vagy egy kicsivel drágább kéziműszerrel kellene megnézni a villásdugó két pólusától elindulva (és ha már lebontottad a hátuját akkor a védőföldet is) végig ellenőrizni hogy hol "akad" el az áram. ( jmedvegy fórumtársnak jelezném, tudom hogy főldelést célműszerrel kell ellenőrizni) Zavarszűrő kondi ilyen hibát nem okoz mivel párhuzamosan van kötve, viszont ha van zavarszűrő egység akkor abban van valamilyen induktivitás is ami viszont már sorosan van kötve az viszont ha szakadt akkor lehet probléma. Ugyan ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Vannak gépek ahol relé végzi a bekapcsolást ami egy nyomtatott panelon van, jobb esetben foglalatban roszabb esetben beforrasztva. Estenként a panelon a nagyáramú részek forrasztásával is szokott probléma lenni. Ha van elektronikában villanyszerelésben jártasságod nem lesz nagy atrakció megtalálni mi a baj. Ha nincs jártasságod akkor inkább bízd arra aki ért hozzá mert bajt balesetet is lehet okozni könnyedén. Ha a program kapcsoló a ludas akkor bizony nagyon költséges lesz a csere, talán inkább másik gépet kellene venni. Használt masinák közt már egész olcsón lehet találni jókat, de ha meg tudod engedni akkor inkább újat vegyél. Ha jól emléxem akkor azt hiszem ez a márka az aminek nem is csapágyazható újra a dobja, ezért nagyobb javítási költség esetén ezt is járd körbe, nehogy ablakon kidobott pénz legyen egy komolyabb javítási összeg.
Talán van valaki más aki konkrétabban is ismeri a Fagorok lelki világát.
Sok sikert !
Üdv!

Mivel Lalibatyo gyakorlatilag szinte teljes egészében megvilágította a hibabehatárolás menetét, ehhez hozzátenni én már nem tudok.
Saját tapasztalatból annyit tennék hozzá, hogy főleg a mosógépek miatt gyakori, hogy abban az áramkörben, ahová a fürdőszoba is be van kötve, a védő kismegszakítók először csak "zizegnek", majd előfordulhat, hogy nagyobb terhelésre (ld. fűtőszál bekapcsol) nem adnak át, fázisceruzával, vagy más módon ellenőrizve viszont hibátlannak tűnnek. Célszerű a bekötéseket előzetesen meghúzni, mert lehet, hogy az idővel jelentkező átmeneti ellenállás megnövekedéséből adódóan a kötés meglazult a helyén melegedés lépett fel, rosszabb esetben már némi szikratevékenység is társul hozzá, ami a műanyagot megolvaszthatja, vagy esetenként el is szinte elszenesíti. Ezt viszont már csak akkor veszi észre az ember, amikor megtörtént a baj, vagy "amperszagot" érez.
Még egy adalék, ami így menetközben eszembe jutott.
Pár éve javítottam egy kenyérsütőt, ami szintén teljes működésképtelenséget mutatott. Átforrasztva mindenegyes nagyteljesítményt kapcsoló áramköri elemet, relék, fűtőszál bekötés stb., a gép teljesen megjavult.
Ez pusztán csak annyiban érdemleges, hogy nem biztos, hogy csak egy helyen, egy ponton fellelhető problémával állsz szemben, egy minden ponton megismételt átforrasztás, természetesen feszültségmentes állapotban, nem árthat, és nagyobb, a klf paneleken végzett méricskélés nélkül is eredményre vezethet. De egy csatlakozó vezeték-szakadás természetesen továbbra sem zárható ki, ill. javul meg ezen módon. Főleg beöntött csatlakozóknál gyakori, egyrészt a gyári alulméretezésből adódó rövid hossz miatt, hogy az állandósult feszülésből adódóan egyszerűen megszakadnak.

Sok sikert a hibakereséshez.

Ui.: Egy kukacoskodás mentes megjegyzés általam is nagyrabecsült Lalibatyo fórumtársnak: én a ház földelési ellenállását szoktam megmérni, pl érintésvédelmi felülvizsgálatnál, egy javítás során viszont valóban kardinális, hogy a megbontott védővezető a későbbiekben, a javítás befejeztével, visszakerüljön a helyére, biztosítva a szükséges érintésvédelmet.

További szép napot mindenkinek!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!
Elöltöltős mosógép lévén mindenképp le kéne ellenőrizni az ajtókapcsolót, mert amíg az nem kapcsol, addig nem működik semmi. Egy régebbi mosógéppel sikerült eltöltenem némi időt, míg kiderült az ajtókapcsoló volt a hibás. Ez lehet meglazult vezeték, vagy elégett kontaktus, de lehet, hogy elmozdult kapcsoló, így az ajtó nem tudja működtetni megfelelően.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég