Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi probléma megoldásában.
Vettem egy 1200x500mm-es törölközőszárító radiátort és hozzá egy 600W-os Volux márkájú fűtőpatront. Felszereltem, feltöltöttem desztillált vízzel, bekapcsoltam és azt tapasztalom, hogy a radiátor csak az alsó egyharmadában melegszik (kb. ameddig a fűtőszál beér), ezen a részen szinte forró, efölött meg minden átmenet nélkül szinte hideg. Mi lehet a baj?
nincs feltöltve rendese, és légteleníteni is kell.
A boltban azt az információt kaptam, hogy úgy töltsem fel desztillált vízzel, hogy kb. 1,5-2dl-rel kevesebb víz legyen benne, hogy tudjon tágulni. Ezek szerint akkor ez a hiba? Ha teljesen feltöltöm, nem fogja szétnyomni a radiátort?
Persze nem kell koppra, de ha kevés akkor nem működik. Valami használatit csak adtak hozzá amiben le van írva miképp kell.
A radiátorhoz nincs leírás, mert ugye azt a fűtésrendszerbe is be lehet kötni, a boltos a lelkemre kötötte, hogy hagyjak 1-2 dl levegőt, mert különben szétnyomhatja a radiátort, a fűtőpatron leírásában meg az van, hogy fel kell tölteni a radiátort és légteleníteni.....
Egyébkén a radiátor enyhe dőlése (vízszintmérővel nézve a termosztát oldala hangyányival lejjebb van, mint a másik oldal) nem okozhatja, hogy nem megy a felsőbb régiókba a meleg víz?
Így néz ki, hátha kép alapján valaki rájön, hogy mi lehet a hiba...
https://kepkuldes.com/image/iHESPy
Hát nem nagyon van semmi ami arra kényszerítené a vizet hogy gravitációsan keringjen. A szinte vízszintes csőben nem nagyon fog. Tehát szerintem még ferdébben kellene felrakni. Abban is van logika hogy nem kellene tele tölteni mert azért minimális tágulása van a víznek is ha melegszik. Én tele raknám légtelenítve majd megnyitnám a jobb felső légtelenítőt és a jobb alsón kiengedném azt az 1 deci vizet. Aztán bekapcsolnám 1 órát 60-70 fokon legalább, hátha... majd addig dönteném a fűtőbetét felé még nem lesz jó és úgy rögzíteném végleg. Lehet hogy marad szobadísz egyenesen felrakva vagy kicsit csúnyán fog majd állni. Esetleg valami mini keringető szivattyúval kiegészíteni.
Dönteni nem úgy lenne logikus, hogy a fűtőpatron kerüljön feljebb?
Lassan kezdek eret vágni.... Ha megdöntöm, akkor is csak az alja melegszik. Feltekerem a fűtőpatront max.-ra, kb. 5 perc után a képen bejelölt 4 cső forró, a többi hideg, a fűtőpatron pedig lekapcsol.
https://kepkuldes.com/image/iHcpof
Így melegszik fel a radiátor kb. 1 óra alatt:

https://kepkuldes.com/image/iH8H5u
Leeresztettem a vizet és belenéztem, nincs-e eldugulva belül, sajnos nincs, minden szép tiszta. Viszont a fűtőpatron vége hozzáér a radiátor belső falához, lehet hogy ez okozza a problémát???
Ez volt a hiba! Kiszereltem a patront és kicsit hajlítottam rajta, hogy ne érjen hozzá a radiátor falához.
Most fél óra üzem után így néz ki a hőmérséklet eloszlás:

https://kepkuldes.com/image/iH5QPu
Nem hinném hogy az a baj, szerintem bele volt szorulva a levegő és a második feltöltés már sikeresebb volt.
Az kizárt, egy ilyen radiátort lehetetlenség úgy feltölteni, hogy levegő maradjon benne. Egyértelműen az volt a hiba, a magyarázat is egyszerű, a vas hővezetési tényezője 80, a vízé meg csak 0,6, ha a forró fűtőszál hozzáér a vashoz, akkor a hő elkezd gyorsan abba az irányba terjedni, amerre több vas és kevesebb víz van, ezért volt, hogy a fűtőszál vége melletti három cső gyorsan felmelegedett, aztán a benne felmelegedő víz mindkét oldalon ugyanolyan elánnal szeretett volna emelkedni, ami miatt nem tudott létrejönni a körforgás.
[quote="rolkamac"]Ez volt a hiba! Kiszereltem a patront és kicsit hajlítottam rajta, hogy ne érjen hozzá a radiátor falához.
Most fél óra üzem után így néz ki a hőmérséklet eloszlás:Az ok egyértelmű: a vas hővezető képessége 80-szor nagyobb, mint a vízé (80 vs. 0,6). Ha a forró izzószál hozzáér a vasalóhoz, a hő gyorsan átterjed azokra a területekre, ahol több vas és kevesebb víz van. Így a szálas elem végéhez közeli három cső gyorsan felmelegedett, ami miatt a víz ezekben a csövekben mindkét oldalon megemelkedett, elzárva az áramlást.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég