Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Egy új lakásba költöztünk a fűtés szezon előtt. Katasztrófális volt a kazán és a radiátorok. A kazánt kicseréltettük. Átmosták a rendszert. Úgy emlékszem minden működött utána. De mivel nem volt fűtés szezon a radiátorokat nem is használtuk. Találtunk egy szerelőt, aki az 5-ből négy radiátort kicserélt, de a fürdőszobait nem. A fürdőszobai régi radiátort leszedve másik két radiátor hideggé vált. Pedig elvileg másik körön van. Az első szerelő elérhetetlenné vált.

Aztán jött egy másik szerelő, aki a fürdőszobait is felrakta, de a két radiátor helyzete nem javult.

Amire rájöttem(?). ByPass rendszer. 2 körös. (A kazán alatt van egy kütyü. 2 kis tekerővel. Ha elzárom az egyiket vagy a másikat, akkor vagy az egyikben vagy a másik körben nincs víz. Ezért gondolom, hogy két körös) Az egyik körben 3 radiátor van, a másikban 2db.

Az elosztó működik, mert meleg az elmenő és a visszatérő csöve. Tehát küldi arra a meleg vizet.

Ha elkezdtem légteleníteni a radiátorokat, akkor előbb-utóbb az egyik radiátor kezd melegedni a másik mondjuk langyos. És a kazánból a víz is kifogy. Feltöltöm, majd ismét légtelenítem, de nem áll be a rendszer. Levegő nincs benne. Ezt eljátszottam 10x legalább. Aztán kihűl szép lassan a radiátor.

Ami van. A radiátorok alján a szelep nanotubo. Ha jól látom a neten, akkor ez 50%. Ezek 2 helyen ki lettek cserélve, de oda 100%-osak kerültek. Arra az ágra került 2db, ami tökéletesen működik. Tehát nem látok összefüggést.
Felül mindenhol cserélve lettek a szelepek.

Próbáltam tekergetni a 2db 100-ast félig elzárni alul a torlóval(?), hátha így 50%-os lesz, de semmi változást nem hozott.

Ilyeneket vetettek velem alulra: Herz radiátorszelep 100% 3/4" egyenes alsó szeleptest összekötős rendszerhez, Törölközőszárítós szelep 100% lándzsás (De ezek kiálóan működnek egyébként, hiába 100%-osak)

Felül meg ilyen van: Herz radiátorszelep 100/50% felsőrész összekötős rendszerhez, ez mindenhol cserélve lett.

Még az a jelenség, hogyha a 3 működő radiátornál alul a torlót elzárom, mert hiszek a csodában, hogy a másik 2 felé megy a meleg víz, akkor a kazán el kezdi fűteni a radiátorvizet. Hiába van neki az 55 fok beállítva. 96 fok körül már jól kinyitom a radiátorokat, mert azért azért ez nem normális. De a másik 2 radiátor akkor sem lesz jobb.

Illetve azt tapasztaltam, hogy a másik kettőnél (ami nem működik) ha alul elzárom a torlót, akkor is tudom légteleníteni, mert jön a meleg víz belőle egyszer csak, úgy 1 liter víz leengedésekor (légtelenítéskor). Ezek gondolom az évek alatt tönkre mentek? Vagy így kell működnie?


Azt javasolták, hogy cseréltessem ki a két 100-asat 50-esre. De egy valag pénz darabja ezeknek. Feleslegesen meg nem cserélgetném, mert ugye a csere is pénz.

Szeretnék egy olyan emberre lelni, aki már látott ilyen bypass-os marhaságot és megoldást tudna adni nekünk. Mert nekem már nincs ötletem, hogy mit lehetne tenni!


Köszönöm, hogy elolvastad!

Csatolmányok

Én egy nyomáspróbával kezdeném hogy, nem e lyukas a padlóban valami. Tartja a nyomást akkor is ha a kazán kiegyenlítő nem tudja kompenzálni az esetleges elszivárgó vizet ? Aztán jöhet egy légtelenítés ami persze sokkal bonyolultabb attól hogy "kinyitom a csapot" mert lehetnek megrekedt légdugók amik elég makacsul szoktak ragaszkodni odabent. Ha ez ok akkor mehet az állítgatás de először körönként. Sajnos sok esetben a spórolás jegyében olyan vékony csövezetet használnak hogy egyszerűen nem nyomja el a vizet a keringető rajta. Ezekkel a hőcserélőkkel is ezer baj van savazgatni tisztogatni cserélgetni stb. Ha megoldható ilyen szituban segíthet egy erősebb szivattyú (lehet a tiéd is teljesítmény szabályzós) vagy kettő szivattyú víz körön sorba kötve, de ezt egy alapos hibafeltárás kellene hogy megelőzze. Nem szívesen foglalkoznak komoly szakik más selejt munkáinak a gyógyítgatásával mert nagyon hálátlan feladat , ezért ne is csodálkozz ha valaki megnézi aztán többet nem jön.
Szia Lalibatyo!

Köszönöm a hozzászólásodat! Végül is megoldottam. Az egyik radiátornál minden létező helyen légtelenítettem. Aztán ahogy mentem a másikhoz, az már igen kellemes meleg volt. Erről jön a melegvíz. (Legalább a sorrendeket is tudom). Visszamentem a másikhoz és addig folyattam a vizet belőle mindenhonnan amíg meg nem jelent a meleg víz. A kazán alatt van egy meleg víz szabályzó kütyü. Piros kupakos a képen. Ott próbáltam állítani, de meg sem moccant a szabályzó csavar, WD-40 meg egy kis erőkar. Aztán végül megadta magát. Ki és be tekergettem. A három radiátornak jobban betekertem és a 2-nek meg jobban kiengedtem.

Azóta újra van meleg a radiátorokban és végre nem fagyoskodunk a hálószobában. Remélem így is marad nyárig :-)

Segítette a hozzászólásod, hogy biztos valami levegő van benne. Eddig pohárral szaladgáltam és engedtem le a vizet. Most meg a duna kiszáradt itt nálunk, annyi vizet kiengedtem (meg gondolom levegőt is, ami eddig nem jött ki)

Boldogság van :-)


Még egyszer köszönöm!

Csatolmányok

3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég