Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Vásároltunk egy ingatlant, ahol egy Fég c24 gázcirkó van felszerelve (Grundfos UPS 25-50 180 szivattyúval). Most a fűtési szezon előtt kicseréltem a tágulási tartályt, biztonsági szelepet és az automata légtelenítőket. Zárt fűtésről van szó. 18 mm-es rézcső a gerinc és ezek ágazódnak le a radiátorokba 15 milliméteres rézcsővel. A probléma az lenne, hogy kb 16 méter után a 18 milliméteres gerinc le van szűkítve 15 milliméterre, innen leágazódik kb 1,5 méter után egy radiátorba (eddig hibátlanul megy a fűtés). Aztán folytatódik a 15 milliméteres rézcsövön 4,5 méterig, ahol lekanyarodik kb 2 méteren egy radiátorba és megy tovább még 2,5 méteren egy másik radiátorba. Ennél az utolsó két radiátornál van a probléma. Az előremenő cső forró, de a radiátorok 98%-a jég hideg, illetve a visszatérő csövek is hidegek. Le van minden légtelenítve és nyomás is van. 2 bar már meleg vízzel. Szerintetek mi lehet a probléma a keringéssel? Én személy szerint arra gyanakszom, hogy a gerincet túl korán szűkítették le. Tovább kellett volna vinniük a 18 milliméteres rézcsövet. Vagy lehet, hogy a szivattyú túl gyenge, vagy gyengült el?
Valóban a rendszert be szokták szabályozni, az előremenő oldali a radiátor szelepekkel (nyitott visszatérőkkel).
A 98%-ban hideg radiátor valószínűleg mégis légtelenítési probléma miatt van, pl. ha a szelep felé emelkedik a radiátor szintje. Nem gyakori, de lehet mindkét előremenő szelep rossz, alig enged át. Lehet véletlenül automata légtelenítő a szeleppel ellentétes oldalon (csavar szokásos).
Néhány próbát érdemes csinálni.
Az a szivattyú elvileg 3 sebességes. A legnagyobb fokozatban se nyomja előre a vizet ?
Meg kellene próbálni azt hogy csak a 2" problémás" radiátort nyitod, akkor se forog bele a víz ?
Valóban levegős volt. Igen, 3 sebességes a szivattyú és alapból 3-ason ment. Elzártam az összes radiátor szelepet, kivéve ennél a két radiátornál hagytam maximumon nyitva az előremenő és a visszatérő szelepeket. Egyszer csak elkezdett csobogni a víz a radiátorokban és a csövekben, aztán pár perc múlva az automata légtelenítőkön jött is ki a levegő. Fokozatosan nyitottam utána a többi radiátort meg. Most már csak szépen be kell állítanom mindenhol a szelepeket, hogy egységesen melegedjen az összes radiátor. Egy pár órám rá fog menni, de örülök, hogy most már tökéletesen megy minden! Köszönöm szépen mind a kettőtöknek a segítséget!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 92 vendég

cron