Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szervusztok!
Tanácsot szeretném kérni a következő problémával, csatoltam képet is: a képen látható gardrób bal szélső oldalfala túlságosan el/kimozdul, mert a képen jelölt két L alakú idom a falnál valószínűleg nem tartja már úgy, mint amikor új volt (10 éve). Lehet, hogy az L alakú idomok deformálódtak már (nagy erőkarnak kellett ellent tartaniuk) és nem pont derékszügben állnak.
Végeredmény, hogy a polcok lazák és leesnek.

Hogyan lehetne ezt javítani?
Kicserélni az L idomokat újakra (melyek szép derékszögben állnak, nem deformáltak)?
Vagy lefúrni a padló felé, és a járólaphoz odafogatni egy 3-dik L idommal? Nem látszana, mert úgyis takarásban van.
Bármi más ötlet? :)

Köszönettel, és Boldog Újévet Mindenkinek! :)

gardrób oldalfala elmozdul.jpg
gardrób fala elmozdul
gardrób oldalfala elmozdul.jpg (3.56 MiB) Megtekintve 3661 alkalommal.
Kedves Markov!

Hát van ez így, amikor a szilveszteri buli eldurvul... :).

A probléma abban áll leginkább, hogy a fal a padlótól a mennyezetig ér, a berakott polcokat sehogyan sem rögzítették az oldalfalhoz. Nem ismert a teljes szerkezet, így csak találgatásokba, ill feltételezésekbe kell bocsátkoznom. Pontosítva, elgondolásom szerint, gyakorlatilag ez egy lábakon álló nagy fa keret. És bár most közvetlen problémaként a szélső lap elmozdulása látszik, bár félő, hogy az egész szerkezet kissé eltorzult.

Bár a képen ugyan nem látszik, de a másik gondot a tolóajtók, ill. ezek súlya okozza. Erre az alsó részen látható vezetőkből következtetek. MIvel általában az ilyen megoldásoknál az ajtók egy felső, vezető sínrendszerben futnak, alul csak egy vezető sáv van, amit a képen én annak gondolok, ezek súlya szintén az oldalfalakra nehezedik. A bútorlap nagy hátránya, hogy idővel a súly alatt eldeformálódik, ez esetben is "kihasasodik", mely polctartóknál alkalmazott idomok miatt eleve már egy kisebbre lettek alakítva, és az eldeformálódás okán már tudják betölteni funkciójukat.

Harmadik gond a kialakítás. Nem szeretném nagyon kritizálni, de az eredeti készítő is tisztába kellett legyen azzal, hogy a jelenős mozgó súlyok miatt (ld ajtók) a szerkezet oldalirányú stabilitása gondot jelenthet. Ezért a hátfalat megpróbálta az oldalfalhoz pár helyen profilokkal rögzíteni, hogy mozgásból fakadó erők ne bontsák meg itt a szerkezet stabilitását. Ez egy max 2mm vastag lemezből kialakított profillal+ max. 20-as csavarok, valljuk be, nem fog sikerülni. Ideig-óráig működik, de ennek konkrétan nem ez a megoldása.

Az deformálódásra a legegyszerűbb bizonyaték, ha belenézünk, vagy egy egyenesnek tekinthető lécet mellé teszünk. Leginkább ruhákkal, csomagokkal megpakolva, hiszen súly alatt jobban érzékelhető az eltéré, míg esetleg üresen nem tapasztalunk ilyet.
Összegezve sajnos igazán jó megoldás erre nem nagyon van. Az alsó él rögzítése a padlóhoz tekinthető egy aránylag jónak, viszont a felső polcok kimozdulását nem gátolja meg.
A profilok cseréje sem szünteti meg az eredeti problémát, lehet esetleg szélesebb, vastagabb tartókat beépíteni, melyek tüneti kezelésnek tekinthetők. A deformálódás során mintegy "szétnyomják" az oldalakat, ami a leggyengébb helyen megint csak engedni fog. Keresztben beépített és oldalfalakhoz rögzített polc, de inkább polcok, jelentene(nének) megoldást, mivel így a kiöblösödést tudnák ellensúlyozni, de mindenképpen több helyen kellene alkalmazni. Itt viszont félő, hogy az ajtók mozgatása miatt a csavarok és rögzítések idővel kilazulnak. Az oldalfal megerősítése, egy hasonló méretű bútorlap ragasztásával és összecsavarozásával még további előnyt nyújt.
Pusztán azt kell eldönteni - lévén a bejárati ajtó mellett található - hogy esztétikailag és gazdaságilag mely út járható illetve kivitelezhető.

Mindazonáltal mindenkinek további kellemes Ünnepeket és eredményekben, sufni-tuning megoldásoktól mentes Boldog Új Esztendőt kívánjak!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm jmedvegy!
Valóban fut fölül és alul is egy sín, melyben (elég nehéz) tolóajtók futnak.
Amúgy a szerkezet azért 10 évig elég jól egyben volt. Nem tudom mi várható el egy ilyentől, ennél azért valamivel több, de ha minimális javítással stabilizálható, akkor azt elfogadom. De egyetértek, hogy valóban elvi hibának tűnik, hogy az oldalfal csak hátul van rögzítve, a plafonhoz/padlóhoz pedig nincs.

Köszi,
M
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég