Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Van a lakásomban több radiátor, ugyanolyan típusúak, az életkorukat nem tudom, ránézésre jó állapotban vannak.
- kettő teljesen átmelegedik, pipa
- egynek csak a teteje meleg, lefelé fokozatosan hűl, az alja igazából langyos/szobahőmérsékletű
- egybe pedig mintha bele se folyna rendesen a keringő meleg víz. A bal felső bemeneti sarkán valamennyire meleg, de ezt leszámítva az egész hideg.

Légtelenítve van mindegyik, a víz rögtön spriccel, ha kinyitom a légtelenítő csavart.

Nem folyik át rajtuk a víz rendesen?
A radiátornak van a jobb alsó sarkában is valami nagy csavar (nem a légtelenítő csavarra gondolok, az a jobb felső sarokban van)
Mit kéne csinálni: átmosni? Javítható vagy új radiátor kéne?

Köszönettel,
M
Szia
Azok torló vagy alsó visszatérő szelepek, azokkal kell beállítani a vízmennyiséget. Hiába nyit ki teljesen a felső termosztátos szelep ha alul a torlószelep alig van nyitva.
Helló Lalibatyo,
talán torló, de lefényképeztem mindent, mind a négy sarkát.
A bal alsó sarokban a szelep teljesen ki van nyitva.

Most elvégzetük a következő műveletet: megnyitottuk a jobb alsó sarkát a radiátoroknak, és engedtük ki a hideg vizet egészen addig, amíg már meleg jött. A radiátorok teljesen át is melegedtek.
De a sajnos miután elzártuk, mindkettő visszahűlt az eredeti állapotba: az egyik tök hideg lett (ahogy előtte), a másiknak a felső 25%-a meleg (szintén ahogy előtte). Szóval visszaállt az eredeti állapot... :?

Köszönöm, ha bármit tudsz még javasolni!

M

Csatolmányok

Igen, az első képen látható szelep amiről beszéltem.
http://www.herz-hu.com/katalog/herz-rl-1-visszat%C3%A9r%C5%91-szelep-sarok-kivitel-3724/
Hát ha a vízleeresztő csavarnál jön a víz de mégsem kering bele a radiátorba akkor mégis csak az elmenő ággal van a probléma. Az nem lehet hogy van még valami szerelvény, vagy esetleg több keringető szivattyúról mennek a radiátorok (másik stang) és ami csak épp meleg abba csak gravitációsan kering be némi meleg víz ?
Ha egy rendszeren (szivattyún) van az összes radiátor akkor még az is lehet hogy amik rendesen melegek azokon kellene zárni hogy bele kényszerüljön a víz azokba is amik csak langyosak. Mert hát a víznek is van esze, az is arra megy amerre könnyebb neki :)
Hát ezt nem tudom.
Az biztos (vagy legalábbis majdnem biztos), hogy a minden radiát külön strang-on van. Ez egy panel lakás, 4 szint, függőlegesen futnak a strang-ok, én vagyok a legfelső.
Ja gondolom, hogy a kisebb ellenállás irányába megy a víz. Attól félek, hogy ez ez esetben a radiátorral párhuzamosan futó függőleges "átkötő", és a radátorba nem akaródzik belefolyni a víznek.
Hívni fogok egy szerelőt. Most már majd ő a végére jár.
Nem tudom van-e olyan, hogy belül "eltömődik egy radiátor". Amúgy nem tűnnek régiek, 4 évnél idősebbek az biztos, mert azóra lakunk itt. De amúgy tökéletes állapotúak. Kívülről.
Szerintem nem dugulás lesz ott, hanem valami más. Ez 1 csöves rendszer, a radiátorok sorba vannak kötve mint egy karácsonyfa égősor. Az átkötésnek az a szerepe hogy ha valaki elzárja a lakásában a radiátort akkor az átkötésen áramlik a víz tehát csak a sajátját tudja elzárni a többiekét elvileg nem. Viszont ha megbuherálta a soron valaki a rendszert akkor lehet hogy nála frankó minden csak másoknál nem az.
Igen-igen, ezt értem.
Tehát még elvben az is kisülhet, hogy "nem is az én készülékemben van a hiba"? Ez esetben gondolom nem is egy raditátor szerelőt kell hívnom, hanem a távfűtő műveket értesíteni... De oké, most kénytelen vagyok végigmenni a lépéseken.

Köszi,
M
Igen, akár az is kiderülhet, de célszerű lenne az alattad lévőket megkérdezni hogy az a stang ami nálad legfelül alig fűt az náluk miképp működik, mert ha mindenhol gyenge akkor a házi hőközpontban kellene megnézni hátha csak valami " unatkozó " unatkozott :roll: .
A megoldás a következő volt, elég banális: ;) a radiátor elzáróját hiába tekergettem, mert az alatta lévő szelep be volt ragadva. El kellett szednem az elzárót és alatt a szelepet egy fogóval jól kihúzni! Rögtön elkezdett melegedni a radiátor.
Köszi tényleg vannak érdekes dolgok. Letapadt a szelep membránja :) Egyszer egy mosógépes kérdezővel mentünk végig a lehetséges problémákon aztán kiderült hogy a bekötőcső tömítésbe integrált szita szűrő volt tele :)
Hello!

Hasonló problémám van: az emeleten az egyik radiátor egész télen nem volt meleg, hiába tekergettem. A többi radiátor a többi szobában meleg volt. Légtelenítettem is, ebből a radiátorból is jött ki egy kis víz, de ugyanúgy nem lett meleg. Megnézettem fűtésszerelővel, azt mondta, hogy eldugult mindkét szelep, majd a cserére mondott egy olyan árat, amire meg én gondoltam úgy, hogy ennyiért én is megcsinálom :-( Jól gondolom, hogy ezek a csere lépései:
1, Törölköző(ke)t teszek a munkaterület alá, lavórt a szelepek alá, hogy a víz abba folyjon
2, Elzárom a földszinti kazán felől az emelet felé vezető fűtéscsöveken a szelepeket mind a felfelé, mind a lefelé vezető csövön (vagy ez felesleges, mert a radiátor úgyis méterekkel van a kazán fölött?)
3, Mindkét szelepnél kilazítom a szelep és a radiátor közötti csavart
4, Mindkét szelepnél kilazítom a szelep és a fal felől jövő cső közötti csavart
5, Kiveszem mindkét szelepet. Ezt meg tudom csinálni úgy, hogy a radiátort nem kell levenni/elmozgatni?
6, Berakom az új szelepeket, teflonszalaggal betekerem a meneteket.
7, Meghúzom az összes csavart.

A szelepekről csatoltam egy-egy fotót:
radiator_felso_2.png
radiator_felso_2.png (362.37 KiB) Megtekintve 12555 alkalommal.
,
radiator_also_2.png
radiator_also_2.png (216.84 KiB) Megtekintve 12510 alkalommal.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 59 vendég