Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
750 hozzászólás Oldal: 11 / 50
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 50 Következő
Ez így is van. A primer kört (kazán-puffer) a Laddomat viszi, míg a szekundert (puffer-radiátorok) egy másik szivattyú, amit a szobatermosztát vezérel.
Na akkor lassan össze áll a kép, már csak egy normális bekötési sorrendet kell összedobni.
Mire gondolsz?
Arra,h eddig amit összeállított azt mind lehurrogták,h egy rakás szar. Meg arra,h már túlszárnyaltuk a fél milliót. Úgyhogy először csak sima kétkörös kazán lesz építve,és majd szép lassan bővítve pufferal,meg barátaival.
És m volt a költségeken kívül a lehurrogás tárgya?
Fikázni könnyű....a Laddomatot ki lehet váltani olcsóbb darabokból és összeépíteni, de ennek épp az a lényege, hogy minden egyben van és úgy, ahogy kell. Mindegy, feldobtál egy elvi rajzot, azon mentünk tovább. Legalább kaptál egy - szerintük - jó megoldást?
Az,h még nem foglalkoztam ezzel a témával,és még nem igazán látom át a dolgokat,de nem vagyok elveszett ember, amit akarok azt meg is csinálom. csináltam pár rajzot ami szerintem jó,de kiderült,h nem. Mindenki csak azt szajkózta,h egy rakás szar. De senki sem tudott választ adni mi a nem jó,min kellene változtatni,csak hurrogtak.
Te vagy az egyetlen ember eddig aki értelmes válaszokat adsz,és próbálsz segíteni. Ezt köszönöm is!
Szóval a Landomat az tényleg jó komplett egyben minden,csak egyszerre kicsit drága. De ha jól értem amit mondasz akkor veszek egy keringető szivattyút,hozzá egy termosztátot,és egy keverő szelepet esetleg egy mérő órát, össze építem, ez is működhet?
Pélául mint ez https://www.google.hu/search?q=termosztatikus+keringet%C5%91+szivatty%C3%BA&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1v0KU_yxG8HVtAbIx4D4BQ&ved=0CG0QsAQ&biw=1280&bih=614#facrc=_&imgrc=To33hj0p1cVQ5M%253A%3BdeVhJTzdhL2toM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alternativa.fw.hu%252Fkozpontifutes-elemei%252Fkazankeringeto.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.alternativa.fw.hu%252Fkozpontifutes.html%3B396%3B150
és ennek a költségei jóval kisebbek.
Vagy még ezt találtam,csak itt nem írják a szivattyú energia osztályát, szeretnék minden szivattyút A osztályosra. http://www.regulus.hu/webshop/index.php?&page=prod_detail&termek_kod=101351&termekcsoport=11&termek=1117&altermek=111701

Esetleg így bekötve,h csak akkor dolgozzon a szivattyú amikor a rendszer kívánja. Lehet ez is hülyeség.
http://kepfeltoltes.hu/view/140224/470689758K_zponti1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Igen, fikázni könnyű, mögötte meg ki tudja mi van... :roll:

Az Atmos faelgázosító kazán gyári ajánlása az alábbi rajz (a HMV készítést az esetedben ne vedd figyelembe):

jó_javasolt bekötés.JPG
jó_javasolt bekötés.JPG (58.41 KiB) Megtekintve 14872 alkalommal.

Akkor hol a probléma? Az osztó-gyűjtős kialakítás nem tetszett nekik? Mindig vannak, akik csak a lehúzást, fikázást tartják elfogadható eszköznek. Vannak akik agyonvezérlik a rendszerüket, azoknak persze nulla egy egyszerűbb rendszer.
Én azt tartom, hogy feleslegesen nem kell semmit bonyolítani, a kazánt megrakni akkor is le kell menni a pincébe akármennyi vezérlés van ráakasztva. Inkább legyen egyszerűbb, de biztonságos, megbízható eszközökből felépítve.
Az Atmos rendszerrajzon láthatod, hogyan lehet kiváltani a Laddomatot. ESBE keverőszelep, szivattyú, visszacsapó szelep, szűrő, szelepek. Valamivel olcsóbb lesz, de többet kell dolgozni vele. Viszont a kazánkörbe mindenképp megbízható eszközöket tegyél, egy felfűtött kazánnál kevés idő áll rendelkezésre a javításra, hirtelen beavatkozásra ha valami bedöglik körülötte. A kazánkör szivattyújának működtetését füstgáztermosztáttal javasolják megoldani (nem csőtermosztáttal), mert amíg ég a tűz, addig működnie kell a szivattyúnak. Ha kialszik a tűz, akkor lekapcsolja a szivattyút, nem megy feleslegesen és nem hűti vissza a puffert. A puffer és a kazán csövezésének kialakításnál (vastag,csövek, minél kevesebb kanyarral) arra figyelni kell, hogy álló szivattyú mellett is működjön a gravitációs keringés. Ez fontos ha áramszünet miatt állna le a szivattyú, de akkor is fontos, ha a parázsló tüzelőanyag már nem indítja el a szivattyút, de a kazán vízterét esetleg túlmelegítené. Ekkor a lassú gravitációs keringés beviszi a hőt a pufferbe a szivattyú nélkül is, és vízforrás is elkerülhető.
A szivattyúnak a keverőszelep és a kazán között kell lennie, csak így tudja biztosítani a belső keringetést és a puffer fűtését. Ha a rajzod szerint lenne a szivattyú, akkor a kazán felfűtött állapotában a keverőszelep kizárná a szivattyút a keringetésből, és leállna a kazán és puffer közötti keringés. Ez a csőszakasz a kazán visszatérője, csak addig van szükség rá, míg a hideg visszatérő víz le tudná hűteni a kazánt. Ez tartja hőfokon a kazánt a felfűtés idejére, utána a szelep kizárja a keringésből.

A energia osztályú szivattyúk:
http://jeelbt.unas.hu/spl/918051/Szivattyuk

A kazánkörbe nem hiszem, hogy jó ötlet lenne berakni, inkább a puffer és radiátorok közé, ott lehet értelme a szabályozott vízszállításnak.
Üdv!
Szerintem ott volt a probléma,h annyira szereltek eddig fűtést mint én,megnézték a rajzot,leugrottak a pinyóba megnézték a sajátjukat,nem hasonlított aztán ment az offolás.
Köszi a rajzot,tanulmányoztam. Pár kérdés még akadt azért :D
1:A szelepek amik vannak azok sima golyós csapok? az én rajzomon 3-al van jelölve.
2:Az úszó vissza csapónak mi a szerepe a körben?
3:Két kört rajzoltam a puffer bekötésére melyik a jobb?/szaggatott vagy a sima?/
4:Szivattyúknál mit jelent az emelő nyomás?
5:Puffernak meg van határozva milyen messze vagy közel kell lenni e a kazánhoz vagy a szerelvények adják meg?
6:Nyitott tartály helye közel a kazánhoz, vagy puffer előtt bárhol?

http://kepfeltoltes.hu/view/140225/K_zponti1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Csövezésre 20as 5rétegűt tervezek gerinc vezetéknek majd 16-ost a radiátorokhoz, vagy mehet végig a 20-as?
Kazán és puffer között pedig 2"-al számoltam.
Füstgáz termosztátot azt a kazán kéménycsövére kell szerelni ha jól látom, milyen értékűt érdemes venni,milyen hőt termel a kazán füst szempontból?
Ha így magamnak szedegetem össze a cuccokat kb 50ezer plusz a cső de az kell a landomathoz is.
Amúgy nekem 1200L puffer kellene,lehet össze kötni pl: 1000és 200 L-est?
Üdv!

Mostanában a gázárak miatt reneszánszát éli a vegyestüzelés és sokan rettentő modern módon akarják megvalósítani, vagy agyonautomatizálják, vagy lehetőleg nagyon olcsón. Tehát megy a kókányolás, a fölényeskedés, a mindenkinél okosabb vagyok mentalitás. Mindig van egy jobb megoldás és mindent meg lehet kritizálni. Ezzel nincs is gond, csak a leszólókat utálom, akiknek semmi nem jó, de jobb ötletük nincs. Amiről tárgyalunk az alap kapcsolásnak mondható, benne van minden fontos és biztonsági berendezés, de semmi több. Ezt is lehetne bonyolítani, fejleszteni, még jobbá tenni, de egy kazángyártó által ajánlott bekötésnek működnie kell (hisz felelősséget vállal a termékéért), lehet adoptálni a saját rendszerre.

1., Igen.

2., Megkerüli a szivattyút és a termoszelepet, ezzel biztosítja a gravitációs áramlást a szivattyú leállása esetén, hogy ne forrjon meg a kazán, vagy a parázs hője is bekerüljön a pufferbe, ha a füstgáztermosztát már leállította a szivattyút. Ha működik a szivattyú, akkor a nyomó oldalán nagyobb a nyomás, mint a szívón, ha nem lenne visszacsapó szelep (ami csak egy irányba engedi az áramlást), akkor a megkerülő söntölné a szivattyút.

3., A kazánkőrnél a szaggatott, a fűtéskörnél a folytonos vonalrajz a jobb. A kazánból a puffer tetejébe menjen a forróvíz, a rétegződés úgy jobb, nem keveredik annyira a víz a pufferben.

4., A fűtési csőrendrendszernek, szerelvényeknek is van ellenállása, a vízáramlási veszteségekből adódóan. Ezt a szivattyúnak le kell győznie úgy, hogy még biztosítsa a szükséges áramlást a vezetékekben.

5., Lehetőleg minél közelebb a kazánhoz az ésszerűség keretein belül. Minél rövidebb a csőrendszer a kazán és a puffer között, annál kisebb az ellenállása, gyorsabb az áramlás, a hőszállítás. A gravitációs cirkuláció kialakulásához, kis hidraulikus ellenállású csővezeték kell, nagy átmérőjű, lehetőleg minél rövidebb és minél kevesebb töréssel (kanyarral). Bár a kazán maximális hőteljesítményének elszállításához szivattyút használunk, de már többször említett okok miatt szükséges, hogy ki tudjon alakulni a gravitációs áramlás is.

6., A puffer és a kazán közötti csőszakaszban, lehetőleg a szivattyú előtt, a szívóoldalon. A kialakításához segítség:
http://gaznelkul.hu/nyilt%20tagulasi.pdf
A tágulási tartályhoz vezető csöveken és a kifolyón nem lehet elzáró szelep!! Ez egy négycsöves rendszer: 2 a vízkörben, egy túlfolyó és egy töltő. A vízrendszerben lévő kettőből az egyik a kazán nyomóoldali (kimenő) csövére. Megforrás esetén a gőz ezen keresztül jut a kiegyenlítő tartályba, ahol nagy része kondenzálódik (általában itt a leghidegebb a víz), a maradék gőz meg a túlfolyón keresztül távozik. A megforrás eshetőségére mindig készülni kell.

7., A csövezéshez az osztó-gyűjtő csatlakozóihoz illeszkedő csövet használnék, a radiátorokhoz elég a 16-os cső. A kazánhoz jó a 2"-os cső.

8., Ez kazántól is függ, az utánégetős (faelgázosító) kazánnak magasabb a füstgázhőmérséklete. Füstgáztermosztátból van 300 és 500 C°-os, a magasabb értékűvel nem lehet gond. Az elhelyezéséhez segítség:
http://www.puffertartaly.hu/pdf/futcso-termosztat.pdf

9., Jobb lenne egyben, túl nagy a különbség a kettő között. A kicsit már rég túltölti a kazán, amikor a nagy még az elején tart.
Üdv!
Én is az egyszerűség híve vagyok,minél kevesebb dologból áll össze valami annál kisebb a hiba lehetőség, Persze ami kell a biztonsághoz az kell.
Olvastam,a füst termosztátot,gondolom ez azért jobb mert nem a felmelegedett vizet figyeli ami akár 1 óráig is lehet 50', mint a füst meleg ami hamarabb változik. Teljesen abban voltam,h ezt a dolgot a füst csőbe kell szerelni,de már látom,h a füstcső külső oldalára.
Nézegettem az úszó vissza csapó szelepeket, ezek ügye úszó golyós szelepek,mert nem kevés fajta van belőle. Ha golyós akkor milyet érdemes venni, műanyag vagy gumi golyósat? A rajzon az látszik,mintha a vissza csapó szelep csöve vékonyabb lenne! ez így is van vagy csak csalóka a rajz?
Az osztó gyűjtőt milyen mesze lehet tenni a kazántól, mert ma lemértem a távolságokat, és ha kazán mellé teszem egyből akkor 170 m cső kell ráhagyásokkal de ha mondjuk a padlásra tenném,mert ott fognak futni a csövek ,találnék egy központi helyet neki akkor jóval kevesebb csőre lenne szükségem úgy 50 m-el
Üdv!

Nézegettem én is, de nekem szimpatikusabb a lengőtányéros (vagy laffantyús) visszacsapószelep a gravitációs keringéshez.
Visszacsapószelep lengőtányérral

Laddomat Caldo visszacsapószelep L.jpg
Laddomat Caldo visszacsapószelep L.jpg (43.65 KiB) Megtekintve 14643 alkalommal.

Laddomat Caldo visszacsapó metszet.png
Laddomat Caldo visszacsapó metszet.png (30.41 KiB) Megtekintve 14692 alkalommal.

Laddomat Caldo visszacsapószelep L2.jpg
Laddomat Caldo visszacsapószelep L2.jpg (31.83 KiB) Megtekintve 14683 alkalommal.

Tisztítónyílással és fémtányérral

A lengőtányérnak köszönhetően csekély ellenállás, minimális nyomásveszteség. A különleges nyitásnak köszönhetően teljes keresztmetszetben engedi át a fűtővizet. Nincs benne rugó, melynek ellenállását a szivattyúnak le kellene győznie. Ideális a vegyestüzelésű rendszerekben, főleg a gravitációs keringés elősegítéséhez.

http://ocean-l.hu/tkr/?cat=155
A rajzon látható vékonyabb vonal ne tévesszen meg, a gravitációs keringés elindulásához negy csőátmérő és kis ellenállás szükséges. Szerintem a visszacsapó szelepből is 2 "-os szükséges, csakúgy mint a megkerülő vezetékből.

Az osztó-gyűjtőt viheted távolabb is, csak jól hőszigeteld le a csöveket. A vastagabb cső miatt kisebbek a veszteségek, mintha több, hosszú, vékony vezetékkel lennének bekötve a radiátorok.
A laffantyús visszacsapószelep - amit találtam - tényleg 60 C°-ig jó, nem is raktam be a linkjét, de a Laddomatnál nem láttam ilyen utalást.

Keresgéltem még egy kicsit, a laffantyús és lengőtányéros visszacsapószelepre kapott Google találat ugyanazt a kinézetű szelepet adta, csak a szivattyúbolt szerint 60 C°-ig jó, míg a klímás bolt szerint - mint puffertartozék - 90 C°-ig. :roll: :roll:

http://www.olcso.hu/haztartasi_gep/huto-futo_berendezes-tartozek_kiegeszito/Lengotanyeros_visszacsaposzelep_2-arak_1321200073.html
http://www.szivattyu.neet.hu/index.php?categoryID=607

Lehet elmélkedni... :wink:
hát ez akkor jól el van adva :? Ma lehet benézek pár fűtés boltba és megérdeklődöm,persze ha lest időm.
üdv!
tegnap sikerült, megnéznem ezt a lrffantyús szelepet,mit ne mondjak elég nehéz tányér van benne,pedig csak 3/4" es volt a boltban de abban is volt legalább 4-5 mm es tányér vastagság. De sehol nem tudták megmondani,hány fokig jó :(
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 50 Következő
750 hozzászólás Oldal: 11 / 50