Tanácsot szeretnék kérni. A mai napon szerelte be egy szaki az új bojlerünket (120 literes, Hajdú energiatakarékos). Látszólag végzett a munkával, világított a bojler lámpája, ami azt jelenti, hogy jól szerelte be az áramkört és rendben van minden. A bojler használati útmutatójában az volt olvasható (és a szaki is ezt mondta), hogy 4,2 óra a felfűtési ideje. Ennyi idő alatt kellett volna forró víznek lennie, de nincs sem forró víz, de még csak meleg sem... MIután elment a szaki, kb. 1-1,5 órán át fűtött a bojler, aztán kikapcsolt. Azon gondolkodtam, hogy un. éjszakai árammal megy a bojler, tehát reggelig várunk. Ugyanis tudomásom szerint az un. éjszakai áram este 11 és reggel 7 között fűt, tehát remélem, hogy reggel végre lesz meleg vízünk. Nos, ez a helyzet, illetve az én okfejtésem - bár nem értek a témához és a férjem sem. Az a kérdésem, hogy mire számíthatunk: lesz meleg víz? Ha nem, hol keresendő a hiba? (Gondolom a szakiban, akit nem szeretnénk újra látni.) Várom a segítő ötleteket, javaslatokat... Köszönettel: Edit
Az ilyen jellegű berendezéseknél a gyártó megfelelő végzettségű szakember által végzett bekötést kíván meg, és csak így vállal garanciát. Ha így történt, mint szakmabeli, így ismeretlenül is szeretném kollégám megvédeni. A mellső szerelvényen lévő glimm-lámpa csupán azt jelzi, hogy a fűtőbetét feszültség alatt van, hogy az dolgozik, azaz fűt, és nem szakadt a táplásási kör, konkrétan viszont azt nem.
Hogy egy kissé megértsd, a köznyelvben "éjszakai áram" már nem az, amit mögöttes tartalomként gondolsz. Ma ezt vezérelt áramnak nevezik, és más szabályozás érvényes rá. Régen valóban külön mérőórát, kapcsolóórát szereltük fel ehhez, és általában este 9-10-től reggel 6-ig egy mágneskapcsolón keresztül áram alá helyezték a készüléket. A boiler a víz hőmérsékletéhez és a beállított hőfoknak megfelelően bekapcsolt (vagy nem), ezen idő alatt tudta felfűteni a vizet. Ma ezt már a hálózaton kiadott vezérlőjeleket feldolgozó egység veszi és kapcsolja napközben is ki-be az áramot az ilyen fogyasztókról, akár pár percre is a hálózat leterheltségéből adódóan. Az egyszerűség kedvéért itt pusztán annyit vállal a szolgáltató, hogy egy nap 6-8 óra táplást biztosít az ilyen jellegű fogyasztók számára. Illetve most épül ki a rádiós rendszer, ami ha minden igaz, hosszúhullámon jövő jelekkel fog dolgozni.
Mióta ez a fajta szolgálatás van rendszerben, magam is tapasztalom, hogy sok rá a panasz. Éppen ebből fakadóan sokan döntenek úgy, hogy visszakapcsoltatják a normál áramra, mert tudományos értekezés nélkül is, lehet hogy többet hűl, mint melegszik a víz a boilerben. Az említett több, mint 4 óra felfűtési idő, is ilyen helyzetre van megállapítva, tehát állandóan feszültség alatt lévő berendezésre.
Végezetül azt tanácsolnám, mielőtt a kollégám - így ismeretlenül is - leírnád, várj néhány napot, és a melegvíz használatot korlátozzátok. Állítsátok a hőfokot most a maximumra, hogy amint van áram, a berendezés mindenképpen fűtsön.Ha továbbra is sincs még langyos víz sem, akkor még lehet a hiba a fűtőbetét körül - szakadt, vagy érintkezési probléma lépett fel. Legvégsőként előfordulhat kismegszakító probléma is, azaz nem vezet át, de ez már extrém eset lenne, és a glimm sem vilgítana. És végül, mindennek ellenére lehetséges még bekötési hiba is, de az innen nem oldható meg.

Én mindenképpen azt tanácsolnám, ha problémátok nem oldódik meg, felkeresném a bekötést végzőt, elmondva neki a fenti gondokat, hogy korlátozás és beállítás ellenére sem jön a csőből melegvíz. A berendezésen végzett MINDEN BEÁLLÍTÁST ÉS KÖTÉST CSAK SZAKEMBER VÉGEZZEN! Intőpéldának a valaha volt csépai esetet szoktam említeni, amikor két kisgyerek halt meg a szomszéd ezermester hasonló ténykedése miatt!
Remélem tudtam segíteni, bár kissé hosszúra nyúlt.
További szép napot!