Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
131 hozzászólás Oldal: 1 / 9
Sziasztok, az lenne a gondom, hogy: :)
Van nekünk egy durván két hónapos fúrt kutunk 40 méteren. Egy kis ház ellátására csináltattuk. Nos van egy mélykútszivattyúnk, egy köbis tartályunk, és egy házi vízművünk. Na most ezeket alig használtuk eddig, mert még nem lakunk ott, gyönyörűen folyt is a víz a kútból, jó volt a nyomás is. De ma arra eszméltünk, hogy nem megy a szivattyú, teljesen meghalt meg ijedtem hogy elfogyott a víz a kútból, ha bedobok egy követ valami hang van, de nem tudom... felhúztuk a szivattyút, és valami trutyi van benne... Nem tudom pontosan mekkora a teljesítménye de nem nagy, direkt azért, hogy ne szívja ki hirtelen a sok vizet ill. a tartály is azért lett beüzemelve... Most azt hogy van e a kútba víz valahogy megnézem, a trutyira lennék kíváncsi hogy az mi lehet, homokos a víz? A szivattyúnak szerintem annyi... Az igazi kérdés az az, hogy milyen szivattyút vegyünk ezek után, mire figyeljünk, esetleg van olyan ami megszűri az esetleges szennyet? azt kétlem, hogy a kútból el fogyott volna a víz, a szomszéd már több 10 éve kúttal látja el az egész házat... Vezetékes víz sajna nincsen. Na most leírtam a fél életem. :) Légyszi segítsetek!
Ha nem tudod kihúzni a szivattyút akkor lehet,hogy beomlott a kút. Nem jól fúrták meg. Van homoktűrő szivattyú és lehet használni szárazonfutás védelmet is, ami lekapcsolja a szivattyút ha kifogyna a víz. Nézzétek meg mi az a trutyi:-)
A http://www.vizozon.hu találtok szivattyúkat ,ajánlom a ZDS szivattyút.
Vagy a http://xn--ntzk-4qacb.hu/ oldalon találhatsz még információkat.
Üdv!
Ezen a kérdésen kicsit elaludtam :oops:
Hát a ZDS mélykút szivattyú az valóban egy jó szivattyú de meglehetősen borsos az ára és biztosan nem bírja a koszos vizet. Lehet úgy érzi a kérdező hogy leírta a fél életét de ez elég kevéske információ a segítséghez. Tehát a tönkrement szivattyúról kellene többet megtudni (típus és paraméterek) és a kútról. Ami visszont biztos hogy a kút készítőjénél kellene kezdeni a kérdezést mert ha ilyen rövid idő elteltével belehal a szivattyú egy kútba a koszos víz miatt akkor ott bizony komoly kivitelezési bajok is lehetnek ami egy rossz szivattyúválasztással is párosult. Az említett szűrőt épp a kútfúrónak kellett volna beépíteni a béléscsővel együtt, utólag már csak olyan szűrőket lehet berakni (nem sok sikerrel) ami a szivattyú koszos vizét szűri, tehát a szivattyú továbbra is koszos vizet fog szállítani ami gyors meghibásodáshoz vezethet.
Tehát a kérdések : béléscső átmérő , nyugvószint, üzemi szint , vízhozam, igényelt vízmennyiség és elektromos csatlakozási lehetőség.
sziasztopk olyan problémám van hogy kb 15 méteres ásott kutunk van,kb 30 éves lehet szivattyuval szálitjuk a vizet de mostanában valamiért fekete hordalék van a vizben,olyasmi mint a korom mitől van ez és létezik e olyan szürő ami ezeket kiszüri, van szürö rajta de ne biztos hogy elég jo mellesleg a kut mellett van egy óriás diofa a kuttol 2 méterre nem lehet e hogy a diofa gyökeréböl jön valami? köszi a válaszokat
Üdv
Kevés esélyt adok arra hogy a diófa gyökeréből jönne valami de arra nagyobbat hogy a diófa gyökere a kút falazatát tönkre tette és talajjal szennyezett a vized. Persze az sem lehetne fekete mert abban a mélységben ahol a víz van ott csak ritkán fekete a talaj ha csak nem fentről potyog lefelé. A szennyeződés jellegét látatlanul megmondani nem tudom de egy vízlabor vagy hozzáértő biztosan tudná. Estleg valami korhadék ami az évek során felhalmozódott pl a belehulló falevelektől. Ha fekete a víz az többnyire vas (és vagy) mangán szennyeződés szokott lenni amiben ha kezet mosol (mosószer nélkül) és megszagolod a kezed olyan szagot érzel mintha rozsdás vasak fogdosása után mostál volna kezet. Az sem kizárt hogy a szennyeződés átmeneti és a jelenlegi csapadékszegény időjárással és a vele járó csökkenő talajvízszintekkel hozható összefüggésbe. Én azt javasolnám hogy a szennyeződés ismerete és oka nélkül nagyon szűrőben sincs értelme gondolkodni hisze a jobb szűrők szennyeződés specifikusak.
Sziasztok! Elpumps BP 1/4 ről vélemény? 13 m ről kéne felnyomni. kb 300nm öntözni. birja a nyomáskapcsólval ki-be kapcsolást? és az enyhe homokot? esetleg ajánlotok valamilyen másikat? köszi
Üdv
A BP1/4 egy periférikus szivattyú, kizárólag kristálytiszta vízbe való. A lapátkerekesek bírják jobban a homokos vizet.Pl BP10 ( ha Elpumpsnál maradunk)
Sziasztok!!

Nekem olyan problémám van hogy, van egy T.I.P. HWW AP 1000 N 20 MÁLYKÚTI házi vízműm. Kb 3 éve vettem ment is szépen idáig, most olyat csinál hogy ha meg nyitom a csapot van nyomás szépen de lassan csökken és a végén kb 5 perc múlva csak csordogál. Ha elzárom akkor feltermeli rendesen 4 bar-ra ahogy be van állítva gyárilag de tovább tart mint régebben. Ha megint megnyitom ugyan az a szitu ment ahogy leírtam először. A kútba van víz,ma ki húztam a csövet megnéztem a láp szelepet nem találtam semmit rajta nem enged át. A szivattyút is szét szedtem azon sincs semmi hiba.
Ha valaki tudna segíteni megköszönném.
Üdv
Talán a vízszint van mélyebben a kútban szivattyúzás közben, talán a mélyszívófejjel van valami gond, lehet hogy a szívócső vagy csatlakozásai tömítetlenek, lehet még tengelytömítés probléma is, de 3 év után nem árt a levegőnyomást sem ellenőrizni a tartály víztelen állapotában. Ettől többet sajnos nem tudok segíteni, akit lehet le szoktam beszélni a mélyszívófejes szivattyúkról, a javítását sem szoktam elvállalni és csőbúvárt szoktam javasolni helyette.
Kedves Honfitársaim!

Mindenek elött köszönöm a lehetőséget, hogy megoszthatom a problémám veletek.

Hét év után kevésnek bizonyúlt az 1350 gallonos tartály és mellé beépítettem egy 550 gallonost. A 110 m mély kútból a nagy tartályba érkezik a víz automatikosan. Onnan vezettem be a kisebbik új tartályba gravitációsan, melyből közvetlen egy nyomásfokozó biztosítja a 60-80 psi nyomást. A meglepetést az okozta, hogy az átlátszó új tartályban algásodást észleltem, annak ellenére, hogy a szomszédunkban élő fiunk nagy családját is a mi kutunk látja el vizzel. Tehát nem tud stagnálni tovább a víz mint 48 óra. Eddig semmi adalékot nem használtunk. Mi okozhatja az algásodást? Valamint, hogyan tudjuk megoldani a problémát klór adagolása nélkűl.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy minden olyan vízmű amely nyitott tárolókat alkalmaz, az évek óta tartó permetezés által fertőződik aluminiummal és egyébb ismeretlen fémekkel.

Köszönettel és Sumer kézfogással: Charles.
Kedves Honfitársunk !
Nekünk is öröm hogy próbálkozhatunk a segítségedre lenni !
Gondolom zöld alga az ami megjelent. Ennek az az oka hogy világos (napfény) helyen van az átlátszó tartály. Javasolnék egy komolyabb tisztítást és a tartály árnyékolását. Például fekete fóliába burkolni, vagy befesteni ( először feketére aztán bármire) Megjegyzem a víz tisztaságával is lehetnek problémák, hiába a 110 méteres mélység ha a kivitelezés során hibát követtek el és lecsordogál felülről a talajvíz, vagy olyan rétegből is táplálkozik a kút ami nem minden elvárásnak felel meg. Megeshet az is hogy sérült a vízbázis és az évek során elszennyeződött az ami korábban kifogástalan volt.
Ez a (háztartási méretekben) hatalmas tároló kapacitás miért szükséges ? Talán nagyon kicsi a kút hozama és a felhasználás pedig nagyon váltakozó ? Vagy pozitív a kút és a kicsorgását gyűjtöd össze ?
Sziasztok! Üdv mindenkinek!

A problémám a következő lenne:

2003-ban vettem egy ALKO TBP1208/4 tipusu 8 lépcsős 1200W-os olasz gyártású mélykútszivattyút.Gyönyörűen működött éveken keresztül, egyszer kelett kondenzátort cserélnem nála, de ennek ellenére is meg voltam elégedve vele. A kert locsolására használtam, azután egy év kimaradt. Idén nyáron meg újra szerettem volna indítani, de nem indult el. Felvettük, kiderült hogy alul a siklócsapágya beállt. Szétszedtem, de probléma van az egyik járókerekével is! Gondoltam sebaj majd rendelek hozzá újat, de aztán jött a döbbenet: A magyarországi ALKO alkatrészforgalmazó már nem szállít hozzá járókereket (az összes többi alkatrész rendelhető ), a németországi forgalmazóknál szintúgy ez a helyzet! A más típusu ALKO szivattyúkhoz van minden a legkisebb távtartótól a járókeréken át az állórészig minden ami csak kell. Mi lehet az oka ?--kiválthatták valami mással?
A kérdésem az hogy mi lenne ha kihagynám a problémás járókereket belőle, esztergálnák a helyére egy távtartót? Vagy van valakinek valami jobb ötlete? Köszi!
Üdv
Az ALKO az egy német cég kínában gyártatott terméke manapság. A tiéd még olasz és lehet épp ez a baj. Ha jól emlékszem 6-8 év az amíg a szavatosság keretében kell alkatrészt biztosítani,ezt követően ahogy a forgalmazónak importőrnek kedve tartja. Már pedig ők abban érdekeltek hogy újat vegyél ezért aztán nem csoda ha ennyi idő után épp az nincs ami tönkre szokott menni. Visszatérve a megoldásra ha hagysz ki lapátkereket amit távtartóval pótolsz csak annyi történik hogy a szivattyú végnyomása kisebb lesz pár tized barral. Ha ez a kiesett nyomás nem fog hiányozni akkor nyugodtan hagyj ki lapátkereket de vagy az elsőt vagy az utolsót. Egyébként mástól is hallottam hogy az alko javíttatása problémás szokott lenne el sem nagyon vállalják garancián túl. Gyakorlott rutinos szervizes lehet tud kapásból olyan más nevű lapátkereket ami jó az alkóba (vagy meg lehet csinálni hogy az legyen) ha megmutatod neki mi kellene.
Üdv. mindenkinek,

Egy probléma: most fúrattam egy 125-ös kutat, 32m mély, réselt szakasz 20-29m között. Nyugvó vízszint: 5,5m, üzemi vízszint: 15-18m, a fúrók szerint a kút teljesítménye 3m3/h
Ere a kútra 5 bar-os felszíni nyomás szükségletre választottam egy Pedrollo 4/14 búvárt. Tegnap rektam össze az alábbiak szerint:
Szivattyútelepítési pont: 19m.
A nyomócsonkra tettem egy visszcsapó szelepet, a kútból kilépő KPE csőre pedig egy pedrollo EasyPress II-t (1,5bar). Erre kötöttem a kerti csapokat.
Bekötöttem az elektronikát és a csap nyitására meg is indult a rendszer. Mivel a kerti csonkok 3/4-esek a felszíni nyomásom 7 BAR volt.

Első körben elég opálos víz jött, egy pohárba néztem az üledéket, nem éreztem homokosnak.. kb. 2 óra folyamatos szívatás után letisztult a víz (a fúrók 2 hete adták át a kutat). Nyomatta a rendszer folyamatosan a vizet.

Ma reggfel a feleségem nyitja a csapot, de víz nem jön. A Presskontrollon világít a státusz lámpa, de vízelvételre a rendszer nem kapcsol, a szerkezet nyomásmérő óráján továbbra is 7 bar (mivel az áramlásszabályozóban is van visszacsapó szelep, ez a nyomás a szabályozó és a szivattyú között van).

Mi lehet a hiba? Hiába nyomom az indító gombot, nem indul...
Hirtelen azt sem tudom hogy szedjem szét, hiszen van a rendszerben 7 bar nyomás......
Lehet, hogy megszorult a 3 órát üzemelt szivattyúm????
Üdv
Szerencsére nincs sok víz a rendszerben így a szétszedésekor (áramtalanítás után) sok víz nem fog kispriccelni. A szivattyú és a kontroller közti csatlakozást kell megbontani óvatosan. Egyébként valószínűsítem hogy annyira mégsem tiszta az a víz ezért lehet hogy túl sokat ki-be kapcsolgatott a kontroller és letiltott. Minden esetre elég izgalmas hogy nyitod a csapot víz nem jön pedig 7 bar a nyomás.
Azt a 3 m3 / órát mondták vagy le is mérték ? Meg is mutatták tiszta vízet szivattyúzva ? Sajnos meglehetősen sok hozzá nem értő magát kútfúrónak mondó ember vállal fúrást olyan árakon amiért normálisan kútépítési anyagokból meg sem lehet csinálni egy szakszerű kutat és bizony ennek elég sokan áldozatul is esnek. Ha valóban kútfúró dolgozott nálad akkor ha megkéred ingyen fog segíteni hiszen a munkájának a minőségét kell ez esetben megvédeni. Nem kizárt hogy behomokolt a szivattyúd és azért nem indul meg. Ez pedig csak kiépítés után állapítható meg (reméljük ki jön a csőből) . Az is megeshet hogy nem számoltál a tartókötél nyúlásával és ezért elszakadt a kábel. Kicsi esély van a beépített indító kondenzátor hibájára is, de nagyon kicsi.
131 hozzászólás Oldal: 1 / 9

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 18 vendég