Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szeretném a véleményeteket kérni, hogy miért jó homok ágyba helyezni a 10 cm vastag farönköket majd közé söpörni mikor a homok nehezen engedi át a csapadék vizet? Hiszen a gátakat is homokzsákokkal védik ezáltal a farönkök vízben fognak állni! Az én tapasztalatom a keréknyomoknál 40 cm beton törmelékre kavicsot majd 4-5 cm apró szemcséjű bazaltot tennék és arra 10 cm farönköket majd közéjük szintén bazaltot és vibrálás után meg szintén tiszta homokot ezáltal nem a vízben fog állni és tovább fog tartani persze nem ártana kezelni a fát de fáradt olajban nem merek mert ettől a fa megfullad.
Mi a véleményetek? cáfoljátok meg :D
A homok jó vízáteresztő réteg. A gátaknál azért használják, mert jó a hézagkitöltő képessége, az egymásra rakott zsákok eltömik a réseket, ezt például agyaggal nem tudnád megcsinálni, hiába sokkal jobb a víztartása. Az agyagot döngölni kéne, erre nincs idő olyankor. A másik, ha az agyag felázik, szétcsúszik.
A homokos tájaknak épp az a problémája, hogy rossz a vízháztartása, gyorsan a mélyebb rétegekbe húzódik a víz.
Tehát a homokba rakott fagerendák csak addig áznak, amíg van csapadék utánpótlás, elég egy szárazabb nap és a víz eltűnik a felszín közeli rétegekből.
Hol használnád ezt a megoldást, vagy hol hallottál róla? A gyantásabb fák - pl. vörösfenyő - jobban bírják a nedvességet, mint a sima fenyő, vagy más puhafák, kezeléssel sokáig épek maradnak.
A tűlevelű fafajok közül a vörösfenyő az, amely a legkitartóbban harcol az idő múlásával, a legjobban áll helyt vizes környezetben és ellenáll a nap káros UV sugárzásának. Szerkezetéből adódóan strukturálisan rendkívül erős, akár stéget vagy medence létrát is építhetünk belőle.
Szóval a homok is megfelelne, bár nehéz kifogni jó minőségűt hiszen van agyagos homok is ami szemmel csak szakember ismeri fel és ebbe meg nem merek belevágni. Persze a homok olcsóbb mint az apró bazalt, ez a pénztárca vastagságtól függ :D
A közös udvarban lesz kiépitve két nyomsávban ami egyben a gyalog járda is, 30 m hosszú és kétszer 50 cm es. Azt hallottam, hogy ha vizes akkor csúszóssá válik de csak akkor ha a vízben áll és fáradt olajban van kezelve szerintem. Mivel láncfűrésszel lesz vágva, úgy érdes lesz a felülete és közéje bazaltot tennék, szerintem abban sokat segít, hogy nem esünk hanyat 8)
Arra biztosan jó lesz. 8) Persze a bazalt jobb vízelvezető, mint a homok, de hatásossága attól is függ, milyen talajra kerül. Ha alatta agyagos talaj van, akkor vastagabb rétegben kell teríteni, mert különben a bazaltban is megáll a víz. A bazaltot jól be kell döngölni, hogy ne tudjon elmozdulni teher hatására a falap, ha jól vettem ki, autóbejáró is lesz. A fa felületébe lehet néhány vízelvezető hornyot marni, akkor nem tud megállni rajta a víz és nem lesz csúszós. A fa borítású teraszoknál, járdáknál mikrobordázott felületet szoktak kialakítani. Közvetlenül a fa alá homokréteget javaslok, hogy a teher hatására mozgolódó fa védőbevonatát ne sértsék fel a bazaltszemcsék.
A fáradt olaj környezetszennyező, ezért nem javaslom, inkább a fa nem látható felületeit bitumenes (pl. Bonobit), vagy hasonló anyaggal bevonni és csak a felső felületét időtálló és szép lazúrral. Ebben remélhetőleg Jmedvegy hasznosabb tanácsokat fog adni.
Az igaz hogy a vízelvezetésre bele kell marni, mert tényleg, jobb csúszás gátló nem létezik hiszen úgy működik mint a gumiabroncs. De hogy azt a 300 db ot végig marni, ez egy kihívás számomra :) Pedig csak egyszer kell megcsinálni és meg is fogom csinálni :) Köszönöm Plaszto, hogy segítettél:)
üdv az építőknek;
Ha csak személy autóval jársz be rajta jó lesz, de ha néha teher is megjelenik (szippantós, tüzelő szállító, költözés) kicsit lehet alul méretezed.
Már nem emlékszem pontosan hol talán Ukrajnában, de egyszer láttam egy bácsikát aki egyszerűen egy nagykalapáccsal karvastagságú ágakat vert le szorosan egymás mellé, majd 20 25 cm után egyszerűen elvágta kézifűrésszel. Szekercével újjra hegyezett és az előző, másik mellé ütötte. A nyomvonalat zsinorral jelölte ki. Alatta, és mellete a talaj biztosan tömörödik, nem valószínű, hogy megsülyed. Hogy fog e korhadni nem tudom...
Mikor viakolort raktunk oldalrol betonágyon fekvő szegéllyel támasztottuk meg, így nem csúszik oldalra. Közvetlenül alatta homok van, hogy tudd a síkot tartani. A homok alatt kavics vízvezetőnek és alapnak. A kavicsban egy drain cső víz elvezetőnek.
Van hova folyatni a vizet, a telek nem lejt valamerre?
A kvicsot a homoktól geotextíliával védtük, igy mem töltődik fel a szivárgó réteg.
Tavaly előtt már kiástam vagy 50 cm mély árkot mindkét nyomvonalban és tele raktam beton törmeléket majd kavicsot a tetejére és idáig vártam hogy össze tömörödjön, bár csövet rakhattam volna elvezetőnek, de mivel van lejtés az udvarnak gondoltam majd lefolyik :) . Két oldalról lesz kitámasztás, arra gondoltam úgyis hiszen az autók szétnyomják.
Igen a sitt egy részét én is a kocsibejáró alapjának használtam, (rejtettem) inkább, mint elszállíttani. A fölött viszont nállam beton van, így a víz szerencsére nem érint ott legalábbis.
Ha már eddig kész vagy szerintem sűrűn egymás mellé a rönköt, majd lánccal keresztbevágni a fát Ekkor két emberes a meló, ha előbb kuglizod egyedül is boldogulsz viszont a síkot nehezebb tartani lerakáskor. Azután mehet közéjük a zúzott kő, ha van 30 cm törött betonodon elmegy a víz, ha nem bízol benne valahol talán a legmélyebb ponton tegyél be egy csövet kémlelőnyílásnak, ha magass a víz szint a csőben jöhet a szivattyú vagy egy méretes kaviccsal töltött gödör szivárogtatónak...Ha valamely kugli a korhadás jelét mutatja kiemelhető és megy helyére egy másik...
Már csak egy kérdésem van, mi a neve annak a kezelő illetve gombásodás elleni szernek, folyadéknak amely zöld szinű és azt használják az épitőiparban. Gondoltam azzal még át mosom a kuglikat mielőtt behelyezem.
Fatelepeken lehet kapni, de nem tudom mi a neve. Végül is tök mindegy, erre nem lesz jó, más alkalmazási terület, más hatás. A tetőgerendák szárazon maradnak, a kuglijaid meg nem annyira a földben, ez a vegyszer nem védi meg hosszú távon. Olyan védőszer kell, ami megakadályozza a fa vízfelvételét a földben és a farontó bogarak ténykedését. A bitumenes festékek jók lehetnek erre, de ennél biztosan van korszerűbb szer. Esetleg kertépítőknél kellene érdeklődni, biztos van bevált módszerük.
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég