Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
93 hozzászólás Oldal: 1 / 7
Hali,
Apróbb kertészeti problémám van, aminek a megoldása (úgy tűnik) meghaladja a képességeimet. Ha kapok segitséget akkor nagyon megköszönném az illetőnek. Szóval. Fúrott kút, kb 18 méteren lent profi csőszivattyúval. Idefent 3 vizkör öntözőfejekkel bekötve, a kapcsoló kényelmesen elhelyezve a falon. Eddig ok. A legalsó csőszál bénasága miatt viszont a szivattyú bekapcsolása után 2 perccel, elfogy a viz. A lenti "viztározó" bőségét jól jelzi, hogy a viz újabb 2 perc alatt visszatöltődik, de igy sajnos ott kell strázsálni a kapcsolónál és lekapcsolni a szivattyút, mert ha a szárazon futás elleni kioldó old ki, akkor az aknában lehetne csak újra reaktiválni, az meg ugye macerás. Tehát kellene egy olyan szerkentyű, ami nézi a csőben feljövő nyomást és egy bizonyos alsó határnál lekapcsol, majd (akár már 5 perc múlva) visszakapcsol. Erre találtam is szerkezetet (Brio...) , de ugy tudom ezen nem lehet nyomást állitani, illetve csak négyszer kapcsol(na) vissza óránként... Tud valaki segiteni? Koszi,
S.
Hali! :D

Szerintem össze kellene dobni egy olcsó hidrofol tartályt,és megoldódik a dolog! :shock:
Nem tudom mennyit szálit a szivattyú de ,ugy kellene tervezni,hogy a vized elfogyásának fele ideig menjen,(LITERBEN)
értve természetesen. :oops: A nyomáskapcsoló meg ha kell kapcsolgat, mert még a szivattyu áll,addig gyűlik a vized -18M -en!!!! :D
Ezért folyamatosan fogsz tudi locsolgatni!
Nemtudom,hogy neked megéri? :?: :?: :?: :?:
Csá :Kiber...
Szia,
Es elore is koszi a segitseget. Igen, a hidrofolos megoldas is szoba jott mar, de elvetettem. A szivattyu egyebkent egy 1400W-os azt hiszem 20 meterrol 3-4000 litert szallito cucc, de ennek otthon utana tudok nezni. Tehat hidrofol. Elmondom mi a gondom, aztan oktass ki legyszives, hogy hol hibazik a szamitasom. Legyen mondjuk 200 literes. Elkezdek locsolni a harom vizkor egyikevel. Ezeken rendre 2-2 pofozos illetve 3-3 "allando" 90 fokos kis fej van, tehat osszesen 5 fej / kor. A kut kb 1,5 percenkent "farad ki", ezek szerint (4000l/h) kb. 100 liter vizem van egy-egy locsolasra. Na varjal most az irasom kozben kezdem erteni a hidrofolos dolgot...:o) Tehat hogy is mukodik ez? A 200 literes tartalybol kezdek el locsolni, aztan ha a tartalyban leesik az adott nyomas (vagy mennyiseg) akkor bekapcsol a szivattyu es visszatolti, ugye? Addig nem locsol? Es ha a 200 literbol mondjuk 150-et kellene visszapotolni, akkor mi lesz? Mert, hogy kb. 100 liter a kifaradasi hatar. Vagy azt tudom allitani, hogy a hidrofol milyen toltottsegi szintjen kapcsoljon be a szivattyu? Bocsanat a rengeteg kerdesert, szeretnem mar vegre megcsinalni jol a rendszert. Ja es hogy megeri-e? Elegge fu-manias vagyok, marmint nem ugy...:o) szoval a locsolas is szivugyem. Amennyit koltottem ra eddig (furas, szivattyu, csovek, csatlakozok, stb...) meg amennyit dolgoztam vele (tervezes, asas, stb...) szoval "esszeru" hatarokon belul hajlando vagyok aldozni a dologra. Tudsz nagyjabol arban is tippelni, mibe fajna ez nekem?
Koszonom meg egyszer,
Furesz
Helló mindenkinek.
Ez a rendszer így nem fog működni. Hogy miért? Mert egy 18m kútból, a belógó cső (bélés cső), mennyire ér bele a vízoszlopba. Ezt a víz felső szintjének nevezzük. Az alsó szint az, amikor működik a szivattyú, és utána termeli a vizet. A probléma itt kezdődik. Ha ugyan is ilyen nagy teljesítményű szivattyúval akarsz dolgozni, (4000 L/h) akkor le kell szűkíteni a szívó keresztmetszetet. Ez által nehezebben fog szívni, de nem tudja kirántani a vizet a kútból.
Javaslatom a következő: Vedd ki a kútból a csőszivatyút, és add el valakinek, akinek ilyen nagyteljesítményű szivattyúra van szüksége. Lehet kapni műanyag "vízaknát" , és tegyél bele egy kisebb teljesítményű szivattyút. (aminek a víz szállítása 1500-2000L). Lehet ugyan, hogy nem bírja el az 5 locsoló fejet egyszerre, de legalább működni fog, és nem rántja meg a kutat.
Szia,
Koszonom a tanacsot, de en megis ezekkel a feltetelekkel szeretnem megoldani valahogy a dolgot, mert a locsolo-fejeket meg egyszer nem szeretnem kiasni, megpiszkalni. Ugy gondolod, hogy a Kibernetikus altal emlitett hidrofolos megoldassal se lehetne mukodtetni?
Kosz,
S.
Hali.

Nem. Ez a rendszer így nem fog megfelelően működni. Próbáljunk gondolkodni a józan paraszti ésszel.
1. Ha a kútból pontosan tudjuk, hogy mennyi idő alatt fogy ki, és hány liter, akkor vissza kell osztani az időt a literrel. Ez azt jelenti, hogy a szivattyúnk 1 óra alatt 4000 L vizet szív, akkor egy perc alatt, 66.6 L. Ebből tovább következik az, hogy ha a kutunk 1 perc alatt kifogy, akkor a kút hozama max: 66 L/perc Ezután folyamatosan csökken a kút vízhozama.
2. A hidrofor megoldásnál tudni kell pontosan, hogy hány literes a hidroforunk van. (el nagyolni csak lefelé szabad, felfelé sosem). Ha van egy 200 L hidroforunk, azt pontosan ki kell számolni, hogy milyen térfogat változás, hány atm. nyomást idéz elő. (kb: 1/3 lesz a víz, 2/3 levegő, ami a nyomást hozza létre. Ez kb 2 atm.) utánna kell számolni.
3. Ki kell számolnunk a locsoló fejek lukméretei összegét. Ha ez nagyobb, mint a hidroforból kimenő cső keresztmetszete, akkor nagyon hamar kiengedi a vizet. (a nyomáskapcsoló úgy van beállítva, hogy 1.2 atm. bekapcsoljon. Ez azt jelenti, hogy kb 10 liter víz kiengedése után bekapcsol.) Időben ez azt jelenti, hogy kb. 20-30 másodpercenként ki-be fog kapcsolni az automatika. Ez idő NEM ELÉG A KÚT ÚJRATÖLTÉSÉNEK. Természetesen vannak magasabb tartományba dolgozó nyomáskapcsolók, de akkor még hamarabb kifogy a kút.

Vigyázz mindég alája (minimumra) tervezzél, soha ne a maximumra.

Ezt a véleményemet négy kút megépítése után mertem leírni. Ezek után annak higgyél akinek akarsz.

üdv Bellami
Hali,
4 kut megepitese nelkul is adok a szavadra es mar most is koszonom, hogy ellatsz tanacsokkal. Sok valasztasom viszont sajnos nincs, vagy megoldom valahogy a mostani feltetelekkel vagy viszem a kis szeket (ahogy eddig is) es eljatszom az "automata" rendszert vagyis fel-le kapcsolgatom a szivattyut locsolas kozben. Kozben viszont eszembe jutott valami, megkerdeznelek mukodne-e szerinted? A szamitasod egyebkent nagyjabol jo: a kut kb. masfel percig birja es utana egy perc elegendo a "visszatolteshez". Vegyuk a 200 literes tartalyt es vegyunk egy 50 literes hatart amikor is bekapcsolna a szivattyu. Az 50 l visszatoltese kb. 1 percbe telne, persze ezt masodpercre pontosan is le tudnam merni ha kellene. Ennek az 50 liternek a kilocsolasa is kb. 1 percbe telne, szoval ha a visszatoltes alatt nem menne a locsolas akkor mukodne, nem? Nem lehet valahogy megoldani, hogy amikor elerjuk a nyomashatart, akkor lekapcsol a locsolas de bekapcsol a szivattyu? Igy 1-1 perces be-ki szunetekkel eldolgozhatna orakig. Mit gondolsz?
Koszontem,
S.
Hali
1. A következőt kell tudni az automatáról. A locsolás folyamatos lesz, de a belocsolni kívánt terület változni fog. Vegyük a legegyszerűbb példát. A locsolófej áll, és nem forog! Az első másodpercekben a víz sugara mondjuk 10 méter. A bekapcsolás előtti pillanatban, már csak 5 méter. Ezután bekapcsol a szivattyú és elkezdi tölteni a hidrofort (víztartályt). Tegyük fel, hogy minden rendben megy. Ekkor a locsolási terület ( méter). a nyomás következtében el kezd emelkedni és eléri a 10 métert valamint a hidroforban levő nyomás maximumot. Ekkor kikapcsol. (e közben azért folyt a víz a locsoló fejen). A két határérték közötti különbség alatt eltelt időben kifolyt víz mennyisége határozza meg, a kút hozamának a szükségességét. (ha ez a liter meghaladja a kút hozamát, akkor már nem tölt utána eleget a kút). Ezt legkönnyebben úgy lehet lemérni, hogy egy 10 literes vödörbe fel kell fogni a vizet és meg kell mérni. (1 liter= 1 kg) ha nem elég, akkor még egy vödröt kell igénybe venni.

2. Javaslatom a következő: amennyiben más dolgod nincs, (szabadidő, szórakozás, NŐK, élet élvezet), úgy marad a kis szék
Ha esetleg meg tudnád oldani: helyszínrajz, a locsoló fejek elhelyezésével, hogy lássam mekkora területről van szó, (szélesség + hosszúság, esetleg magasság) vagy egy-két fénykép, akkor jobban tudnék segíteni.

3. Létezik más megoldás is.

(ennek a kútnak nem nagy a vízhozama)
üdv Bellami
Hi,
Lehet, hogy en vagyok lassu felfogasu (elofordulhat...) de nem tudok parhuzamot vonni az elozo levelem es a valaszod kozott. Az altalam feltett esetben a 200 liter es a 150 liter (maradjunk a literes tartomanyban, tudom hogy elvileg bar-rol kellene beszelni, de igy egyszerubb) tartomanyban menne a locsolas, ahogy leirtad ertelemszeruen a nagyobb nyomasnal erosebben a kisebb nyomasnal gyengebb vizsugar hosszal. Ezt ertem es persze ez igy rendben is van. Az en kerdesem arra iranyult, hogy a locsolas kontra szivattyu ellentetes mukodese megoldhato-e? Amikor az egyik kap aramot (szivattyu) es dolgozik akkor nem lenne locsolas. Ha meg eppen locsolnank, akkor meg nem szivna a szivattyu, de toltene alul. Igy 1-1 perces uzemidovel illetve leallassal mukodne a kutam szerintem akar orakig is (igaz ezt meg nem probaltam). En ertettem felre valamit es Te ezt magyaraztad csak maskeppen?
Ha igen akkor bocsanat. Kepeket illetve rajzokat szivesen csinalok, rajzolok ezen ne muljon.
S.
Ui: Mi a harmadik megoldas?
Heló Sandokán6
A harmadik megoldás miatt kellenének az adatok. Én úgy oldanám meg, hogy vennék egy kisebb teljesítményű szivattyút, egy nagyobb tartályt (200-500 L), A tartályt nyitva hagynám és beletennék egy mini-max kapcsolót. Éjjel feltöltené a kis szivattyú a tartályt, amikor meg kellene, akkor a jelenlegi szivattyúval locsolnék. Amikor eléri a kapcsoló a min. határt, kikapcsolná a locsolást. (A Kút vízhozama ehez a szivattyúhoz kevés.) A kisebb szivattyút elbírná. Továbbra is várom a témával kapcsolatban gondolatmenetedet. Nagyon szívesen segítek.
üdv Bellami
Szia,
Akkor ugy gondolod, hogy ezzel a szivattyuval csak a szekes megoldassal tudok locsolni? Egyebkent akkor amikor megcsinalta a ficko (azota szidom mint a bokrot) a kutat, akkor a szegecseles miatt a szivattyut alig tudtuk atnyomni az osszeilleszteseknel, szoval felfele talan ki tudnam huzni, de meg egyszer letolni biztosan nem. Ezert is ragaszkodom a mostani rendszerhez. Masik kerdes. A falon van egy sima kapcsolo, ami a szivattyunak adja az aramot, ezzel kapcsolgatom tulajdonkeppen a locsolast. Ide nem lehetne egy ido-kapcsolos vackot beepiteni? Ami felkapcsolas utan automatikusan elvenne az aramot 1 percre aztan megint visszakapcsolna? Ez mar inkabb valami elektronikai kerdes, gondolom. Es akkor nem kellene hidrofol, se nyomaskapcsolo, se masik szivattyu, se semmi...
Kosz,
S.
Heló Sandokan6

Azzal kezdeném, hogy semmiféle honoráriumot NEM kérek a segítségemért.
Mennyit vagy még áldozni arra, hogy működjön a locsolásod? Nem akarlak fölösleges kiadásokba hajtani. Teljesen felesleges időkapcsolóban gondolkodni. Nem old meg semmit. Ugyan is a kút lehet, hogy a 20-30. bekapcsolás után "kiszárad" és akkor elkerülhetetlen lesz a szárazon futás. Ez nem csak az automata fölösleges megvásárlása, de a szivattyú tönkremenetelét is okozza. És ezután is csak szidni fogsz valakit.

Ez az anyag szükséglet, a locsolás megoldásához kell. (ennyit kellett volna az elején is befektetni)
1 szál 1" (col) horganyzott cső (mindkét oldalán menettel). (6 m)
1db 1" lábszelep
2db 1" bb-s ív (nem könyök)
3db 1" közcsavar
1db 1" T-idom
1db 1" golyós csap (a feltöltéshez)
tömítő kóc
1gb 5/4"belső, 1"külső menetes szűkítő
1db 5/4 (1méteres összekötő gumi cső, ez készen kapható)
1db házi vízellátó szivattyú (AC JET 160, 220/370W szívómélység 9m, nyomás magasság 38m vízszállítása max 2900L/h)
1db 200 L egy fenekű hordó (ezt MÉH telepen olcsón be lehet szerezni)
Árkalkuláció: nagyon durván számolva kb 22 E ft
Ebből a szivattyú kb 10 E ft
Azért kértem a múltkor helyszín rajzot, mert ez az összeállítás, csak a szivattyú szívó oldalához kell. A nyomó oldalt meg lehet oldani egyszerű 5/4"-ről leszűkítve 3/4" v. 1" -ra locsolótömlővel. Ez után a szintkapcsoló (ami a hordóban van) már olcsóbban is megoldható.
Nem tudom értesz e az összeszereléshez. Van e szerszámod hozzá? Vagy van e olyan ismerősöd aki meg tudja csinálni a szerelést? Amennyiben valami nem tiszta, szóljál.
üdv Bellami
U.I.
A hidrofor, meg a nyomás kapcsoló cca 20 E ft plussz, de ez kikerülhető a hordóval.
Bellami
Szeretnék tanácsot kérni a témában járatos szakemberektől,hogy milyen megoldást ajánlanának a problémámra.Adott egy 26m-es fúrt kút melyből a szivattyúm percenként kb. 24l (huszonnégy!!!) vizet tud felszívni. Sajnos ez édeskevésnek tűnik ahhoz,hogy a kertben egy automata rendszer kiépítésére csak gondolni is merjek.Az lenne a kérdésem,hogy egy (a szivattyú táblája szerint) 1120/750W, Q.max 100l/min, H:41-15m, Q:15-90l/min, Suct.H max:9m, szívó és nyomott oldal 1" specicifikációjú szivattyútól ebből a kútból ez a maximum, vagy lehet rá megoldás? Esetleg a szivattyú szívóteljesítménye lenne a kicsi? Javíthat-e a helyzeten egy visszacsapó szelep a szívó oldalon? Hogyan lehetne eldönteni,hogy a kút vagy a szivattyú a gyenge lánszem?
Helló mindenkinek.

Heló "csalai" ezermester társ. Kérdéseim a következők. Mekkora területet akarsz locsolni, hány db. locsolófejjel, és EGYSZERRE? Vagy látványosan?

tisztelettel Bellami
93 hozzászólás Oldal: 1 / 7

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron