Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Néhány éve próbálok paradicsomot nevelni, de rettenetesen jól éreztem magam rajta. Tavaly meggy paradicsomot tudtam növeszteni (bár a sárga sokáig tartott, míg végre megjelentek), de nem tudtam elérni, hogy a szokásos paradicsomok közül többet kapjanak, amelyeknél nem volt rothadás vagy bármi más. . Tudom, hogy az elmúlt szezonban láttam pár kürtösférget, csak a vörös cseresznye paradicsom növényen és a bors növényen láttam őket, de a szokásos növényeken soha. Nagyon szeretnék néhány paradicsomot szerezni ebben az évben, nem csak a meggyparadicsomon.
10.0.0.0.1 192.168.1.254

A paradicsom elején volt néhány sárga levél a növény alján. Mit tehetek rosszul, hogy még a szezon elején is küzdenek a növények?

Milyen gyakran kell öntöznöm?

Hogyan bánjak a napozással? A kerti ágyaim többnyire az udvar közepén vannak, és egész nap sütnek. A paradicsomnövényeket a hátsó ágyba kell raknom, ahol még árnyékot kaphatnak?

Hogyan harcoljak a rothadás ellen?

Hogyan tarthatom távol a szarvasférgeket és hasonlókat a paradicsomtól? Nem sokat láttam az elmúlt szezonban, de úgy gondolom, hogy bármelyik túl sok, és valószínűleg még többet fogok látni.
Nem kellene felülről öntözni, hanem csepegtetve hogy a levele ne kapjon vizet, mert a felfröcsögő sár sok sok betegséget is rávisz a növényre a talajról. Rothadás többnyire kalcium hiány miatt van, ezt lehet pótolni calcium nitrát adagolással. Szereti a rezes permetet, pl bordói lé vagy cruzate és szeretik a levél tetvek és az apró fehér liszteskék ,így bizony ezek ellen is kell permetezgetni.
A jó terméshez a növény iránti tisztelet szükséges, a magok elültetésétől kezdve egészen addig a pillanatig, amíg azok az asztalra kerülnek. Ezért nem csak a legsikeresebb fajta kiválasztása és az ágyások helyes elhelyezése a kérdés, hanem a paradicsom gondozása is, ami több, rendszeresen elvégzendő műveletet igényel: öntözést, etetést és kötözést...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég