Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Lalibátyó és más hozzáértő Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni. Van az udvarunkon egy gyűrűs, ásott kút. Nagyon régi, és sajnos a hozamáról nem nagyon van fogalmam. Aszályos időben volt már, hogy kilocsoltuk a vizet belőle, akkor két nap után volt kb. újra szivattyúzható. A talajszinttől a kút mélysége 10,5 méter. A vízoszlop magassága 7méter. Mivel az házunk ketté osztja a telket, a fix tömlő hossza 20 méter, a csatlakozása, amivel egy keskeny területet szoktunk locsolni, 17 méter. Eddig Alco búvárszivattyúnk volt, ami elment 5 évig, de most vizet kapott, tönkre ment. A szerelő szerint mélykúti szivattyú lenne jó nekünk erre a területre, de konkrétumot nem mondott.
Már nézegettem az interneten a mélykúti szivattyúkat, de nagyon széles a választék, illetve a paraméterrekkel kapcsolatban is tapogatózok. A mélykúti szivattyúk kimenete 1 colos, nálunk a tömlők 3/4 colosak, így a kivezetés után, amit tudom, hogy 1 colosnak kell lenni, leszűkítenénk.
Ezek alapján tudna segíteni, hogy kb. milyen paraméterekkel, milyen márkájú szivattyúkat javasol? Nem szeretnék kínait sem venni, illetve nem szeretnénk túl nagy teljesítményút sem, mert akkor fél pillanat alatt kiszívja a szivattyú a kutat. És persze fontos lenne az ár-érték arány is.
Először is oszlassuk el azt a tévhitet hogy egy szivattyú nyomó oldalát nem szabad szűkíteni :D Szabad és kell is sok estben :!: Csak egy pici példa : amikor a vastag tömlő végére ráteszed a szórófejet akkor is szűkíti a nyomó oldalt nem ? Ami a fontos hogy minden szivattyúnak (most nem a piacról vásárolt darabokra gondolok) meg van adva hogy mi az a minimális vízmennyiség amit át kell engedni rajta üzem közben. Na ezt az értéket nem szabad a szűkítéssel átlépni- legalább is tartósan.
A szívó oldalt nem szabad szűkíteni az pedig a felszíni szivattyúknak esetén érvényes.
Én ásott kútba ásott kút szivattyút tennék. mondjuk egy Pedrollo TOP Multi 2-est. Ez 10 méterről tudja fent a 3 bar nyomást, és 10 liter/percig fojtható.
Köszönöm a választ! Nem lesz kevés a 3 bar? A mostani leégett szivattyú 4,4 baros volt. Mondjuk elég erősen jött belőle a víz, de mikor a csatlakozót +17 métert rátettük a 20 méteres tömlőre, úgy tűnt, kell annyi nyomás.
4,2 baros ez tehát fent a kútnál lesz meg a 3 bar akkor amikor a kút már üres. Ha tele akkor pedig 3,5-3,7 is meg lesz. Elég lesz az slagos locsoláshoz de egy Gardena bólogatóshoz is.
Tiszteletem!
Promlémám akadt a kert szivattyúval,,ehhez kérnék segítséget.
Adott egy csőkút amelyben van egy pedrollo csőkútszivattyú egybeépítve egy 80 literes reflex tartállyal valamint brio 2000 áramlásvezérlővel.Utóbbi időben ha locsolok, kifolyik a tartályból a víz, bekapcsol a szivattyú, de le is tilt, kettőt villog a piros lámpa.
Ha megnyomom a reset gombot, megy tovább a locsolás (akár órákig). Azt gondoltam biztos az elektronika adta meg magát, vettem egy újat, de ugyanezt a hibajelenséget produkálja.Mi lehet a hiba?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Kérnék képeket a rendszerről.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég