Szerző:
Laci4 » szer. ápr. 24, 2013 2:36 pm
Sziasztok!
Most találtam eme remek fórumra. Végigfutva a topik címeket, azt hiszem megvan a következő pár hónapra az olvasgatni való

Viszont ami miatt írok. Adott egy telek, talán fúrt kúttal, helyi "vízművel". Egy jó öreg Bajai szivattyú működött benne.
Itt van néhány kép. (sajnos egy része nagyon kicsi, véletlen elállítottam a telefonon a felbontást

Pontosabban nem tudtam, hogy elülső kameráról visszaváltva a hátsóra, a felbontás marad az elsőé..

)
Sajnos minap sikeresen leégett a szivattyú motorja. Murphy összefogott ellenem. Egy cső javítás után beüzemeltem a rendszert, majd megnéztem, hogy a padláson nem lazult-e ki valami kötés.. nehogy fentről ázzunk..
Épp fent voltam, amikor kintről bugást, majd 3-5 sec múlva már bentről egy kattanást hallottam (kismegszakító).
Sajnos a szivattyút kapcsoló áramfigyelős mágneskapcsoló szintén a szivattyúval egy korú (35 év!) lehet, és pont megszorult, nem oldott le.
Mivel nem igazán van szerszámom, tudásom fém cső megmunkálásra, és a hidrofor tartály töltő csöve fix, illetve az ár miatt is, használt de jó állapotú típus azonos Bajai szivattyúban gondolkodtam. No meg mert hétvégére már kellene valami locsolni.
A lényeg, jelenleg nagyon filózok két gép között.
Egyik egy 1 fokozatú, felújított bajai
(
"Teljesen felújítva!A szivattyú felszabályozva, tengelyen rozsdamentes persely,új szimering, új csapágy, új csavarok, új kondi, új kábel.)" 16 ezer forint
a másik pedig egy két lépcsős szintén felújított, és be is mért szivattyú. "TELJESEN FELÚJÍTOTT SZIVATTYÚ. PRÓBAPADON BEMÉRT,65L/P 5.2 BAR."

Igazándiból két dolog miatt nem vagyok elég okos.
1: a régi szivattyú is kielégítette az igényeinket,és azért nem mindegy 6-7 ezer forint, plusz itt van nem túl messze.
(a házban van egy WC, mosdó, meg kint egy kerti csap, amiről általában slaggal locsoltunk. Az utóbbi időben próbálkoztam ilyen hipermarketes olcsó automata tak-tak-tak ( nem nevet!

) locsolóval. Azzal mondjuk volt gond, mert nem fogyasztott annyit, hogy a szivattyú folyamatosan menjen, viszont az alsó nyomás értéken az egyik a kettőből le-leállt.
Mondjuk ha lehet állítani az alsó kapcsolási pontot, azzal lehetne játszani. Nem néztem még meg.)
2: viszont a nagyobb gépben több lehet a tartalék, illetve nem tudom, melyikhez lehet jobban kapni még alkatrészeket.
Az lenne a kérdésem, hogy a fentiek alapján van valami, ami egyik, vagy másik mellett szólna?
Vannak még olcsóbban 12-15 ezer körül is 1 fokozatú gépek, de azok nem ilyen szépek...
Jah.. és nem folyamatos üzemre lenne. Általában csak hétvégére tudunk lemenni, van hogy csak két hetente...
Előre is köszi a válaszokat, addig is megyek, visszaolvasok pár évet