Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 59 / 157
Előző 1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 157 Következő
Üdv. a korai ébredőknek!
Nagyon megörültem ennek a fórumnak, mert nem tudom eldönteni szükséges-e házi vízellátót vásároljak, vagy a gravitációra bízzam az egészet? A felállás a köv: Velencei hegység...39m-es fúrt kút; 110-es csővel; nyugalmi vízszint kb 4-5m;vízhozam kb 120-200l / nap. A víz enyhén üledékes; ezt jól látni a szezon égén a WC tartályban lerakódva.Hagyományos orosz búvárszivattyúval hozom fel a vizet 15 éve, de most már szeretnék egy kis "mezei" fürdőszobát egy zuhanyzóval összetákolni a telken.
A WC tartály töltés egy ülepítő tartályból történik; a szelep kinyitásához elég a gravitációs erő által végzett munka. Kérdésem az volna, hogy ha egy "Átfolyós zuhanyzós + mosdós váltó Radeco :EPJ.PU (4,4kW)" vízmelegítőt szeretnék hasonló rendszerben beépíteni a zuhanyzóba (paraméterek: víznyomás MPa 0,12- 0,60;Bekapcsolás már 0,1Mpa nyomásnál és 2,5 l/min víznyomásnál; Automatikusan bekapcsol és optimális teljesítményt választ az átfolyó víz mennyiségének függvényében, lekapcsol vízhiány esetén) lehetséges-e?
Vagy feltétlenül szükséges az elsődleges tároló tartály (amibe a búvár szivattyú nyomja fel a vizet) és a vízmelegítő közé bekötni egy házi vízellátót egy üresen járás elleni védelemmel? Nem nagyon értek ezekhez a berendezésekhez, de ha így van, akkor be lehet-e kötni a vízellátót az említett tároló tartály után és elég így neki a kb 1-2m-es gravitációs esés okozta nyomás bemenő oldalon amit az felpufferel és a kimenőn nagyobb nyomást létrehozva beköthetem a vízmelegítőt? Tároló tartály elé nem tudok ki/be szabályzót tenni mert a vízhozam nagyon instabil és a búvárszivattyú sem bírja a gyakori bekap csolásokat, ezért kézzel szabályoznám mikor töltöm fel a "rendszert". Köszönettel: egy"laikus"
Üdv
A 0,12 Mpa az 1,2 bar, tehát ha gravitációsan akarod akkor legalább 15 méter magasra kell raknod azt a tartályt hogy megbízhatóan működjön a zuhanyzó az átfolyós melegítővel. Én inkább egy tiszta IBC tartály leásását javaslom ami ciszternaként működne és a kútból töltögethetnéd. Ebből aztán egy házivízmű már kiszolglná az igényeket a napi 200 literes kinyerhető vízmennyiségből, sőt ülepedhetne is a víz abban. Ha rezgős szivattyút használsz akkor nem kizárt hogy az miatt nem teljesen tiszta a vized. A nyugalmi szintet honnan számolod a kút aljától vagy a kút tetejétől ?
Köszönöm a gyors választ Lalibatyo!
Valószínüleg a rezgő membrános szivattyú miatt van a lerakódás ami remélem nem fog kárt tenni a házi vízellátóban?! Ezek tartály részét lehet-e tisztítani vagy ez egy kompakt rendszer? (csak műhelyes vízszerelő tud hozzányúlni?) Gondoltam én is, hogy nem úszom meg egy vízellátó beszerzését. Esetleg tudnál javasolni egy nem túl drága megoldást, ami a nyári 3-4 hónapos üzemidőt kibírja.Csak a zuhanyzó és max. egy mosdót kell majd ellásson. A vízellátókat egyébként télire lehet-e vízmentesíteni?
Köszönettel:KJ
Kérdésedre lemaradt a válaszom: a kút nyugalmi helyzetét a kút fenekétől számoltam. Bocs
Üdv
Gondoltam hogy az aljától számoltad :)
Nem tesz kárt mert a membránon belül rakódik le az pedig szétszedés után tisztítható. A szétszedése nem nagy varázslat de előtte a víz és levegő oldalt is nyomásmentesíteni kell. Ebben benne van az a válasz is hogy télre teljesen vízteleníthető de csak szétszereléssel. Ugyan elvileg az utolsó csepp vizet is kinyomja belőle a levegő ( ha van benne) de biztos ami biztos. Főleg a csővezetékek a veszélyesebbek, azt is vízteleníteni kell, tehát lejtéssel építeni hogy kifolyhasson.
Már javasoltam :) IBC kb 15 ezer, vízellátó 25-30 ezer (elég a 4-600 wattos is erre) + egyebek és a munkadíj.
Lalibatyo!
Köszönöm óriási segítségedet, most már tisztábban látom a helyzetet. Kőszi még egyszer!!
lalibatyo írta: Üdv
Hát minden körülményre nem terjed ki a hozzászólás így elég sok megoldása lehet a dolognak. Pl nem tudjuk mennyi víz jön ki két kapcsolás közt, nem tudjuk a nyomáskapcsoló ki és bekapcsolási nyomását, nem ismerjük a típust márkát és a kút paramétereit és esetleges előzményeit a hiba megjelenésének.
A gyakoribb bajok általában: a szívócső tömítetlensége ezért egy kis levegőt is szív a szivattyú. Ellenőrizni kellene a tartályban a levegő nyomását a tartály víztelen és a szivattyú kikapcsolt állapotában. Nem kizárt hogy a nyomáskapcsoló membrán tere feltelt homokkal rozsdával ezért a rendellenes működés de az is elképzelhető hogy a szivattyú kopott ezért teljesítmény szegény. Nem kizárt hogy a fedél nincs a helyén vagy a belseje széthullóban a kapcsolódnak. Visszaolvasva többször foglalkoztunk ezzel a problémával és a tartály levegőfeltöltése és a nyomáskapcsoló beállítása is le van írva. Ha nem boldogulnál írj ismét, de azért bővebben.

Átnéztem az összes dolgot amit javasolt. A Nyomáskapcsolót kitisztítottam (volt benne "anyag"). Sajnos a hiba továbbra is fenn áll, de az Ön által javasoltakat figyelembe véve azt hiszem meg van a hiba oka! A nyomásmérő óra meg van repedve, nem mutatja a nyomást. A víztartály zárófedelénél, csöpögött a víz eléggé, meg voltak lazulva a csavarok, meghúztam rendesen, de még mindig szivárog egy kicsit. A leeresztő csavarnál is szivárog a víz, mert meg van nyílva több helyen is a menet-függőleges irányban (hogy ezt mi okozhatta???)Gondolom ezek miatt a hibák miatt áll fenn továbbra is a problémám, hogy csak kis koccantásra áll meg több esetben a vízművem.
Minden esetre nagyon köszönöm az eddigi segítségét!
Üdvözlettel:
Üdv Lalibátyó, én is automata szivattyú hiba ügyben szeretnék segítséget kérni.
A korábbi hozzászólásokban visszaolvasva találtam hasonló problémát és választ is hozzá, de mielőtt nekiesek a szivattyúnak, inkább kérdezek.
A betegünk egy Gardena 5000/5 LCD, használtan vettem és nem ismerem az előéletét.
A vízforrás egy régi kb. 10 méteres ásott kút, átlag 2-3 méter vízoszloppal és hálistennek kimeríthetetlen hozammal (a Duna közepén, szigeten lakunk).
A nyarat végig kibírta a rendszer, mindennap locsolt 4-5- órát.
Az elmúlt napokban azonban a csapok nyitására egyre kevésbé és végül már egyáltalán nem indult be a szivattyú, viszont áramtalanítás után visszadugva azonnal.
A fent említett korábbi hozzászólásban egy szintén póruljárt kollégának az áramláskapcsoló cseréjét javasoltad.
Ezt én is szívesen megkeresném és kiváltanám valami olcsóbb típussal, csak épp nem tudom hogyan kezdjek hozzá.
Sosem szedtem még szét ilyesmit, azt sem tudom hol keressem a hibás alkatrészt.
Van esetleg Neked, vagy valahol a neten robbantott ábra ami alapján kicsit tájékozódhatnék?
Előre is köszönöm a segítséget!
Megint én, persze hogy nem bírtam a fenekemen ülni, szétszedtem.
Gondoltam, mire az asszony megjön a munkából már jó hírrel várom: "megvan fiam a hibás alkatrész, ripsz-ropsz kicserélem, azt megint lesz víz".
Hát, már látom hogy ennél azért kicsit bonyolultabb lesz, megtaláltam az áramláskapcsolót (azt hiszem) a fogantyú előtt egy pogácsa formájú fekete műanyaggal kiöntött elektronika, alatta egy szabadon forgó körlapáttal (biztos ez a jeladó).
Szóval ez egy 10 eres kábellel csatlakozik az elektronikához, és innentől nagyjából meg is vagyok lőve.
Vajon hogyan lehetne ezt valami olcsóbb, más gyártású cuccal kiváltani (nem nagyon tudom elképzelni, hogy azok ugyanígy volnának kábelezve).
Szóval most itt ülök lógó orral és szétszedett szivattyúval és nagyon bízom abban hogy Te talán tudod a megoldást.
Várom a válazodat, köszönöm!
Üdv
A Gardena áramlás kapcsolója mással nem házasítható így teljesen át kell kötni a szivattyúmotor áramellátását egy másik áramláskapcsolóra. A választék elég széles azt kell választani amit a pénztárca is elbír és a beépítése is egyszerűbb az adott rendszerbe. Tehát mind villany mind pedig vízvezeték szereléshez is érteni kellene és szerszámozottság is szükséges de messze nem agysebészet némi jártasság esetén. Itt több típust is találsz :
http://www.szivattyubolt.hu/226-aramlasszabalyzok.html
Ha nagyon pénztárca érzékeny a dolog akkor a NIMBUSZ is árul áramláskapcsolót ami ugyanaz mint a Brio 2000 vagy a régebbi Grundfos és sokkal olcsóbb azoktól. Ott működik a panel csere :)
A régi áramláskapcsoló javítása elektronikai ismeretek birtokában elképzelhető ha csak nem épp az említett jeladó adta meg magát de nem kizárt hogy az alkatrészek jelölése speciális ezért beazonosíthatatlanok. A régebbiek még nem voltak kiöntve műgyantával nem tudom az újakkal mi újság, mostanában nem szedtem szét.
Szia, először is köszönöm szépen a választ!
Vannak részek a szövegben, amelyeket olvasva 1-1 pillanatra tisztára úgy éreztem hogy értem (ez az érzés viszonylag hamar elmúlt).
Tehát bocsánat, hogy ilyen vakegér vagyok, muszáj megint kérdeznem.
Jól értem, hogy elképzelhető hogy lesz olyan a Nimbusznál megvehető cuccok között, aminek ugyanaz a kábelezése, mint ami a Gardena gyári érzékelőn van (azaz kihúzom a rosszat, bedugom a jót és kész)?
Esetleg méretben és kialakításban is azonos és berakható a szivattyún lévő gyári fészekbe?
Így néz ki amire én azt hiszem hogy az az az áramlásérzékelő, amiről szó van ...

Csatolmányok

Üdv
Annyira azért nem "plug and play" a dolog :) Tehát az áramlás kapcsolón van egy elketromos bemenet (ide kötöd a 220-at) egy elektromos kimenet ( ide kötöd a szivattyú motorját) egy víz bemenet (ide csatlakoztatod a szivattyú nyomó oldalát) és egy víz kimenet ( ide csatlakoztatod a hálózatot vagy csapot )
A villamos rész az elvileg nem lehet gond befér a drót a csatlakozóba. A víz rész az már lehet izgalmas mert menet a menettel kell hogy csatlakozzon csepegés nélkül. A régi ha rossz kár buherálni műszerezettség nélkül mert nem fog meggyógyulni és ez tud úgy is elromlani hogy folyamatosan ki-be kapcsolgatja a szivattyút ami elég gyorsan a szivattyú halálához vezet. Sajnos ez a Gardena az a Gardena ahol egybe is építettek mindent hogy még bonyolultabb legyen minden igy nem csodálkozom hogy azt sem tudod melyik végén kezdheted.
Tényleg nagyon köszönöm a türelmet és a jószándékot!
Egyelőre emésztgetem, próbálok lélekben barátkozni ezzel a csere-dologgal.
Tehát a beteszek a rendszerbe egy másik - külső - áramláskapcsolót, azt ugye a szivattyú nyomóoldali kivezetése után kell csatlakoztatnom, ezt asszem értem. A csepegésmentes csatlakoztatás nem gond, az menni fog.
De mi a helyzet az elektromos résszel, azaz nem értem továbbra sem hogy az eredeti elektronika szerepe hogyan változik.
Ha jól értem amit írtál, akkor ezt a részt egyszerűen kihagyom a sorból?
Hogy fog így működni a szivattyú?
Kicsit összekavarodtam ...
Üdv
Igen, elektromosan kihagyod. Az új áramláskapcsoló fogja vezérelni a motort. A vízkörben viszont bent kell hagynod hiszen integrált a kapcsoló.
Előző 1 ... 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 ... 157 Következő
2344 hozzászólás Oldal: 59 / 157