Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 152 / 157
Van egy házi vízellátó berendezésem. Ki kellett a kútfejet cserélni, mert mindig elejtette a vizet. Tavaly is elejtette, akkor a szivattyú és a kútfej közé betettünk egy visszacsapó szelepet, de ugye az nem segített, mert a kútfej volt hibás. Most a kút nem ejti el a vizet, viszont amikor kinyitom a csapot, a kellő nyomás elérésekor ugye leáll a szivattyú. Viszont ilyenkor mindig utána leesik a nyomás, ki kell nyitnom a közvetlen mellette levő csapot (ikresítve van csap és locsolócsőnek) és kb egy veder víz kiengedése után áll vissza, de a slagon nem tudok normálisan öntözni emiatt. Ha leveszek a slag végéről mindent, akkor (mivel nem kell kikapcvsolni a szivattyúnak) folyamatosan nagy nyomással jön a víz. Lehet, hogy a visszacsapó szelep felesleges, sőt az okozza ezt? Vagy?.... Köszönöm!
Ha jól értelmezem a problémát akkor lyukas a házi vízmű tartályának a membránja és elszökött a levegő belőle. Azért ha 1 képpel megtámogatnád a kérdést sokat segtene.
Üdvözletem!

A házi vízművekkel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy számít e a tartályra csatlakoztatott szivattyú emelési magassága (pl 46 m v 57 m) vagy inkább a tartályban levő nyomás "végzi a nagyobb munkát"?

köszönöm
Persze hogy számít. A tartály az "akkumulátor" a szivattyú pedig tölti az "aksit"
És nem utolsó sorban az emelési magasságból levonandó a szívó mélység, tehát ha 6 méterről szívja a vizet akkor nem mindegy hogy 4 vagy 5,1 bar marad, mert ha 4 akkor 3,5 lehet csak a kikapcsolási nyomás, még 5,1 esetében akár 4,5 is. Persze kút is kell ami ki tudja szolgálni a szivattyút :)
Még egyszer megkérdezem: Jól működő lábszelepnél van-e szükség a kútfej és a szivattyú közti visszacsapó szelepne, vagy csak nyűg? Köszönöm!
Tisztelt Lalibatyo!
Köszönöm szépen a gyors, pontos választ.
Még egyszer megkérdezem: Jól működő lábszelepnél van-e szükség a kútfej és a szivattyú közti visszacsapó szelepne, vagy csak nyűg? Köszönöm!

Azért ha 1 képpel megtámogatnád a kérdést sokat segtene.
https://onepage.space/instant/M1DvZicod4Y7

Bal oldalt alul van a kútfej, és a szivattyú felé menő ágában az "egyirányúsítő".
Köszi, igazából épp az nem látszik amire kíváncsi lettem volna :)
Kellene a visszacsapó mert visszaterhel a házi vízmű rendszernyomása a szivattyú álló állapotában arra a lefolyó csőre amiből a kút készült és ezt a nyomást a kútfej golyós szelepe fogja meg. Tehát tehermentesíti (védi) a kutat mert ezek a lefolyó csövek nem 3-4 bar nyomás elviselésére készültek.
https://onepage.space/instant/kDyoWGxWBnMg

Tehát most benn van a visszacsapó szelep.
A kútfej a bal alsó sarokban látható, és fenn középen van a szivattyú bemenete, előtte a visszacsapó szelep.
Akkor ez így jó,?
Igen.
Kedves Fórumtagok!

Az alábbi problémával kapcsolatban keresek választ illetve megoldást, teljesen laikus vagyok.

A társasháznak van egy vízellátója, a szivattyú ELPUMPS 50/1300-as, ami 6-8 éve működik.
1 hónapja készítettünk egy öntözőrendszert a kertrészünkhöz. A rendszer telepítője a nyomásszabályzót átállította 3,4 bar-ra.
3 hét múlva tönkrement a nyomásszabályzó. A társasház egyik lakója, aki otthonosan mozog az elektronikában, azt mondja, hogy megolvad a műanyag a nyomásszabályozóban, mert túl nagy áramot vett fel, egyértelműen azért, mert 3,4 bar-ra lett állítva.
A nyomáskapcsoló adatainál az van megadva, hogy "Gyári beállítási érték: 1,4 – 2,8 bár"
https://szivattyu.eu/termek/spido-nyomaskapcsolo/
Az a kérdésem, hogy ez a gyári beállítás azt jelenti, hogy maximum ilyen nyomáson lehet használni, vagyis nem lett volna szabad 3,4 bar-t beállítani?
A szivattyú adatainál pedig max. 4,7 bar van megadva.
Az öntözőrendszer telepítője hajthatatlanul állítja, hogy nem a beállítástól ment tönkre a a nyomáskapcsoló.
A legnagyobb probléma, hogy a nyomáskapcsoló cseréje óta - gondolom az alacsonyabb nyomás miatt - nem megy a locsolórendszer. Ha tudnám a biztos választ a kérdésre, akkor vagy a lakókkal egyezkednék, vagy az öntözőst kérném meg, hogy a jelenlegi paraméterekhez módosítsa az öntözőrendszert.
Az öntözőrendszer telepítője hajthatatlanul állítja, hogy nem a beállítástól ment tönkre a a nyomáskapcsoló.

- és igaza is van, olcsó húsnak híg a leve
2 dolog történhetett vagy nem megfelelő volt a kábel csatlakoztatása a kapcsolóban, vagy a kínai változatot sikerült a nyomás kapcsolóból megvenni ( szerintem az) ami néha kontakt hibás ezért melegszik is. Ha még az eredeti volt rajta akkor ennyi idő elteltével szerencse hogy eddig bírta. Viszont nem ártana a tartály levegő töltöttségét is ellenőrizni ha nem voltak karban tartások korábban.
Ezzel azért sokkal kevesebb a baj kicsit több pénzért :
https://szivattyu.eu/termek/italtecnica-pm5-nyomaskapcsolo/

Egy megfelelően bekötött jó nyomáskapcsolónak ha valóban jó az a "papíron 1300 wattos" házi vízmű akkor ez a hiba nem jelentkezhetne még akkor sem ha fél napig megy egyfolytában a szivattyú 4 bar nyomáson minden nap.
Nagyon köszönöm a választ!!!
Kedves lalibatyo,

Elküldtem a válaszát a szomszédnak, aki a szivattyú felett tartja őrző szemeit. Sajnos köti az ebet a karóhoz, hogy a gyári beállítást nem ajánlott elállítani, merthogy nem véletlenül állítják úgy be, ez a biztonságos, és ő nem akar kockáztatni.

Az sem győzte meg, hogy az Italtecnica Nyomáskapcsoló PM5 adatainál ez van megadva:
- Nyomási tartomány: 1-5 bar
- Gyári beállítás: 1.4 bar (bekapcsolás), 2.8 bar (kikapcsolás)

Hagy kérdezzem meg, hogy miről szól a gyári beállíítás? Ez egy "ajánlott" beállítás, vagy inkább csak "alap" beállítás, amitől biztonságosan el lehet térni?
A korábbi válaszából és az utóbbit értem.

Már rákérdeztem a szomszédra, hogy mivel tudom meggyőzni, kinek az állítását hajlandó elfogadni. A válasza, hogy a gyártó válaszát elfogadja.

Esetleg van olyan műszaki információ, dokumentáció, amivel tudok érvelni?

Az öntöző jelen esetben nem luxus, hanem a két mankóval közlekedő édesanyámnak segítség.
2344 hozzászólás Oldal: 152 / 157