Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 140 / 157
Szerintem naponta legalább 2x kinyerhető ez a vízmennyiség. Kút vízhozama kitűnő.
Amiket én láttam ott vagy kifóliázott öntöző tóból, vagy valamilyen tartályból öntöztek. Egyrészt mert ha ment az öntözés akkor nem győzte a kút, másrészt pedig az öntözővíz így kezelhető adalékolható volt.
Igazából matek a sztori, ki kell számolni hogy mennyi a tervezett vízkijuttatás tövenként 1 alkalommal szorozva a tőszámmal aztán megnézni hogy mekkora tározó kell hozzá és azt mennyi idő alatt lehet feltölteni az adott kúthozammal.
Azt nem tudom, hogy gravitációval történjen a locsolás vagy szivattyú segítségével. Ha gravitációs megoldást szeretnénk durván 100 méter csővel számolunk. Milyen magasan legyen a tartály és 1" vagy 3/4 " os kpe cső legyen ? Én úgy gondolom, legjobb lenne soronként öntözni, golyóscsappal elválasztani a másik kettő sortól.Egyébkén van 3 db 1000 literes tartályom amit össze szeretnék kötni egymással. Egy sorban durván 20 fa található. Arra gondoltam, hogy a töveknél a víz szabályozására olcsó kis csapok is lennének, hogy a cső vége felé is egyformán adagolja a vizet. Időzítő kapcsolót gondoltam a kút szivattyújára ami az összekötött tartályokba ereszti a vizet.Fő kérdés gravitációval ? Ha igen milyen magasságban helyezkedjenek el a tartályok? Ha szivattyúval. Akkor milyen szivattyú legyen a megoldás ezt is időkapcsolóval gondoltam.
Hogy működik e gravitációval azt alapvetően a csepicső vagy csepicsap nyomásigénye dönti el. No meg hogy képes e gravitációsan az a mennyiség kifolyni egyenletesen a legközelebbi és a legtávolabbi fánál is. Ha van nyomás abból lehet számítani magasságot.
-A saját kertemben 5-10 méteres paradicsom /paprika soroknál működött a csepi cső 1 méter magasra emelt IBC ből . Az hogy 100 méteren ez működne e ? sajna nem tudom. Szivattyúsan biztosan.
Igen, átgondoltam a dolgokat valószínű Önnek van igaza, tehát megyünk a biztosra.van egy elpumps jcb 1500 as szivattyúm azzal szerintem egyszerre megtudom öntözni a három sort. Köszönöm a véleményét! Szép Napot!
Üdv mesterek!

Van egy gyümölcsösöm, ahova fúrattam egy 120 méteres kutat. Nyugalmi vízszint 5m van. Egy 2 méterre felemelt 1000l IBC tartályba szeretném a vizet juttatni, de villany nincs ezért motorossal kell megtennem. A kútcső 50-es de a kézi pumpa miatt 40-es re szűkül a szivattyú csőcsonkja, egy HECT 343 tipusú szivattyút néztem ki.
- Ismeri valaki ezt a szivattyút? --- Sok jót és rosszat irnak róla.
- Önfelszívó?
- Enyhén gázos vizet is felszív?
Kinek van tapasztalata róla? -- Vagy ötletetek van? --Esetleg más tipust használtok?
Várom megtisztelő hozzászólásotokat!
Hello
Hát vannak fenntartásaim a projekttel kapcsolatban de ha már egyszer így alakult abból kell főzni ami van. Első lépésben a klasszikus kérdéseimmel kezdeném . Aki fúrta az a beüzemelés során mivel szivattyúzta és mekkora volt a tiszta vizes hozama a kútnak ? Mit javasolt az üzemeltetéshez ? Milyen szivattyút és mekkora maximális hozamot liter/percben ? Meggyőződtél e arról hogy valóban tudja is a kút azt amit mondtak róla ? Miből gondolod hogy gázos a kút vize ?
lalibatyo írta: Milyen szivattyút és mekkora maximális hozamot liter/percben ? Meggyőződtél e arról hogy valóban tudja is a kút azt amit mondtak róla ? Miből gondolod hogy gázos a kút vize ?

Köszönöm a válaszod!
Majd egy évig pedrolo szivattyút használtam, remek a vizhozama. A nyomóágban egy átlátszó csö van és ott látom hogy apró buborékok vannak a vizben, ebből gondoltam hogy gázos.
Mivel nincs villany, a pedrolót egy honda aggregátorról üzemeltettem, ami huszonvalahány kiló és a környéken fellelhető ómigránsok miatt mindig el kell haza szállitani és az macerás nagyon.
Arra gondoltam veszek egy HECT343-at, kompakt, könnyű, csak olvastam egy véleményben hogy fúrt kútra nem alkalmas.
No, ez kavart meg engem és elbizonytalanodtam. Mert ha valóban nem jó, akkor lesz egy disz a polcon. a 40eFt pedig egy díszért túl sok... :-)
Sajnos nem válaszoltál arra amit kérdeztem a gázos víz kivételével. Ez esetben azt tudom javasolni hogy azt kell használni ami eddig jó volt.
lalibatyo írta: Aki fúrta az a beüzemelés során mivel szivattyúzta és mekkora volt a tiszta vizes hozama a kútnak ? Mit javasolt az üzemeltetéshez ?

Villany pedroloval szívattuk. és jó hozamúnak ítélte!
Azt mondta, lehet motorossal is szívatni, de a pedrolo jobb.
Ezt csináltam eddig, de nagy macera behurcolászni a gyümölcsösbe a nehéz aggregátort, ezért akarok motorosra váltani.
Hát akkor sajna neked nem kútfúród volt hanem kóklered. A kútfúró konkrét számokat ad meg, ezeket vártam volna hogy tudjak konkrétumot javasolni.
- Valószínűleg fog működni aztán hogy meddig és hogy behomokoltatja e a kutat az majd kiderül. A puding próbája az esés.
Köszönöm a válaszod!

Sajnos semmilyen számokat nem közölt, a 120 méteren kivül amit lemértünk a szűrő felrakásakor amikor kihúztuk a csövet.
Tavaly sokat ment a pedrolo semmi baj nem volt. Kipróbálom, ha valami prücök lesz, akkor visszatérek a pedrolohoz!
Köszönöm a segitséget!
Üdv: László Kevin
Üdvözlök Mindenkit!
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni. Elnézést, ha nem tudom magam szakszerűen kifejezni, laikus vagyok.
Van egy 92 m mély fúrt kutunk. Két hidroforos rendszer van rá telepítve. Az egyik rendszer lent az aknában elhelyezett fekvő, gumimembrán nélküli (kb. 20 éves) tartállyal rendelkezik, ebből a rendszerből locsolunk szezonban és itatjuk az állatokat egész évben. Ez a rendszer tökéletesen működik. A gond a másikkal van.
A másik rendszer látja el a házat. Itt csak a szivattyú (Elpumps C207) van az aknában, a hidrofor tartály (Varem 100 l, gumimembrános) pedig a spájzban kapott helyet. Nyár végén kezdődtek a gondok, le-leesett a nyomás, akkor a szerelő javaslatára kicseréltük a lábszelepet, majd a nyomáskapcsolót, de a gond nem oldódott meg.
A konkrét hibajelenség a következő: vízkivétel közben, általában zuhanyzáskor elmegy a nyomás. A nyomáskapcsoló bekapcsolja a szivattyút, az el is kezd dolgozni, de nem szív vizet, üresen jár, a hangja sem olyan, mint amikor rendesen nyom, hanem halkabban duruzsol. Ekkor ha az aknában kicsit megmozgatjuk a csövet, azonnal elkapja a vizet és a rendes hangján dolgozik tovább.
A hidrofor tartályból tegnap leengedtük az összes vizet, a szivattyú lekapcsolása mellett, majd feltöltöttük 1,9 b-ra és utána bekapcsoltuk a szivattyút, tehát a levegő rendben. Ezt követően mégis 1 nap múlva megint elment a nyomás és üresen járt a szivattyú. Mivel egy ilyen leállás után, ha megmozgatjuk a szivattyút, azonnal szívni kezd, ezért nem gondolom, hogy a kút vízhozamával lenne gond.
A fórum eddigi oldalait olvasva Önök között igen tapasztalt szakemberek vannak. Van esetleg ötletük, hogy mi lehet a probléma?
Szia
Az egy CP 207 lesz inkább ugye ? Szóval ha igen akkor az egy periférikus szivattyú amivel semmi baj nincs csak érzékeny "női" lelke van. Többek közt a homokra és az abból adódó kopásokra valamint a levegőre vagy levegősödésre válik kiszámíthatatlanná a viselkedése. Ha a rángatás megoldja a problémát akkor be kell építeni egy automata szivattyú szívócső rángatót
vaaaagy :?:
2 dolog lehetséges. Gázos a kút vize amire ez a szivattyú nagyon allergiás, vagy a szivattyú tengely tömítése és a tengelye is kopott és ott szippant be egy kis levegőt indulásnál ami aztán épp elég hogy lelevegősödjön. Inkább az utóbbi lesz szerintem . A dolog szerencsés esetben szimering cserével orvosolható ha már zörög is a motorcsapágy akkor egy kosszal azt is kellene cserélni. Anyag áron 1-2 ezres a dolog. Ha komolyabbak a kopások ( lapátkerék, lapátkerék ház, tengely) akkor lehet a matek azt dobja hogy szivattyú csere jobb megoldás.
vízkivétel közben, általában zuhanyzáskor elmegy a nyomás.
ha valóban az történik hogy előbb esik le a nyomás teljesen mint ahogy a szivattyú indul akkor a membrános tartály légnyomása túl magas a nyomáskapcsoló beállításához, tehát csökkenteni kellene rajta a bekapcsolási nyomás alá pár tizeddel.
Kedves Lalibatyo!
Köszönöm a válaszodat!
Igen, Elpumps CP 207-es a szivattyú, lemaradt egy betű.
Válaszodból azt szűrtem le, hogy első lépésként meg kellene figyelni, hogy vízkivételnél a nyomás hamarabb esik-e le, mint ahogy a szivattyú elindul. Ha így lenne, akkor csökkenteni kell a tartály légnyomását. Jelenleg a membrános tartály légnyomását azért állítottuk 1,9-re, mert a szerelő a nyomáskapcsoló bekapcsolási értékét 2,1-re, a kikapcsolási értékét 4,9-re állította. Mi a 0,9-es szorzó alapján állítottuk 1,9-re a nyomást a tartályban.
Ha a nyomás leesésekor a nyomáskapcsoló azonnal indítja a szivattyút, akkor pedig a szivattyúban kell keresni a hibát.
Ha gázos a kút vize, azzal gondolom nem lehet semmit sem csinálni, akkor szivattyú csere?
Ha a tengelytömítésnél van a gond és a szimeringcsere stb. során kiderül, hogy komolyabbak a kopások és inkább ki kellene cserélni a szivattyút, akkor te milyet ajánlanál helyette? Van valamilyen "férfiasabb lelkületű"?
Ez a rendszer csak a házat látja el, négyen vagyunk, két nagyon eleven gyerek, ehhez mérten sok mosás, egy szintes a ház, a fürdőszoba az emeleten helyezkedik el.
A homokot ugyan nem vettem észre a vízben, viszont nagyon vasas, apró rozsda színű szemcséket rendszeresen pucolok ki a csapok szűrőjéből. Emiatt van egy szűrő felszerelve az aknában a szivattyú után, még a lakás előtt.
Üdv: Szilvi
2344 hozzászólás Oldal: 140 / 157