Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 139 / 157
Kíváncsian várjuk a fejleményeket !
Sziasztok!

Segítséget kérnék. Vettünk egy házat és van egy hidrofor rendszer, aminek van néhány problémája. Az első, hogy az egész két évig állt, szeretném kitisztítani, nem találtam sehol erre vonatkozóan leírást. Valaki esetleg le tudná írni?
A másik, hogy a nyomáskapcsolót cserélni kell. Mekkora nyomásnak kell lennie alapból a tartályban?
Gondoltam, hogy leszerelem, az összes víz ki, kitisztítani, új mérőóra és nyomáskapcsoló fel, majd vissza a helyére, felnyomni üresen 0,5 Bar nyomásra (?) majd összerakni és feltölteni vízzel. Jól gondolom?
Ha membrános a tartály én cserélnék membránt. Alapvetően jól gondolod de ha membrános a tartály akkor 1,5 az előtöltési nyomás.
Üdvözletem!
Tanácsot szeretnék kérni. Van egy fúrt kút a kertünkben, ahonnan szivattyúval nyerjük ki a vizet. Van vezetékes vizünk ezt csak öntözésre használjuk. Kézipumpa sincs hozzá csak a szivattyú.
Délután még működött de amikor este bekapcsolt nem jött víz. Ellenőriztem és úgy gondolom, hogy nem szív fals levegeőt és a szvattyú is jónak tűnik. Többször felöntöttem de csak azt a vizet nyomta ki amit beleöntöttem. Azt figyeltem meg, hogy miután kikapcsoltam a szivattyút a elég nagy vákum keletkezett valahol, mert még a gumislagot megrángatta. Ezután levettem a szivattyút és megoldottam, hogy a vezetékes vizet rákötöttem a földből kijövő csőre mert arra gondoltam, hogy valami dugulás lehet és én majd a hálózati nyomással kitisztítom. Hát nem sikerült, a vezetékes víz növelte a nyomást azután kiegyenlítődött, megszűnt az áramlás mintha elzártam volna a csapot. A kérdésem az, hogy elképzelhetö e, beomlik a föld alatt az a rész ahhonnan a csö vége szívja a vizet? Lehet e, hogy nálam ez történt. Szoktak e az ilyen egyszerű rendszerekbe rakni olyan valamit (szelepet vagy akármit, nem ismerem a szakkifejezést) ami csak az egyik irányba engedi a vizet? Elromolhat e az ilyen szelep úgy, hogy semerre nem engedi a vizet mintha dugulás lenne? Én csak egy darabot látok a csőböl fogalmam sincs mi van a föld alatt. Gondoltam ásás előtt kérdezek.

Elöre is köszönöm szépen a válaszokat!
Hello
Egy-két kép a kutadról sokat segítene.
15357936601621160018842.jpg
15357936601621160018842.jpg (1.41 MiB) Megtekintve 3757 alkalommal.
Lefotóztam, de szerinte ez nem sok mindent árul el magáról. Esetleg ásás után. A fúrás helye az másfél méterrel távolabb van és ez a fekete vízveteték cső látszik csak.
Húúú ! Itt aztán minden van aminek nem így kellene lennie. Pl miért nem lehetett egy külső menetes KPE könyökkel kiváltani azt a sokbilincses toldozgatást ? Szóval bármit el tudok képzelni így talán mégis csak ki kellene ásni a kútig és a kútfejig aztán ellenőrizni a dolgokat lépésről lépésre.
Hirtelen ezek voltak csk kéznél, de elég jól teljesínek a látvány ellenére. Igen ásás lesz a fejig mert a szívó oldalon iszonyt vákumot csinál a szivattyú ami azt jelenti számomra, hogy elzáródott vagy bedugult. Majd ha lesz időm akkor feltárom és megmutatom a fej fotóját hatha akkor tudsz majd tanácsolni valamit. Ezt a bilincses szörnyet majd cserélem KPE könyökre. Köszönöm a gyors reagálást és segítséget.
Kedves Fórumozók!

Sajnos Édasapám kertjét nekem kell tovább gondoznom.
Adott egy 65 m mély fúrt kút. Locsolt vele, természetesen másra nem használta...
Nem is tudom, foglalkozott-e a téliesítéssel, sosem kérdeztem, viszont elég komoly
kis házat épített neki. Mellékeltem két fotót. A tető a ház mellett a földön (alu lappal borított favázas, rajta lomokkal). A háttérben
lévő sárga 5 cm vastag polyfoam lap is a fedél része. Tél előtt mi a teendőm? Ritkán fogunk lejárni, és ha beüt egy tartós kemény fagy, félek, hogy probléma lesz. Egyelőre leválasztottam az elektromos hálózatról, és lábpumpával a hidrofor tartályt
2 bar-ig felnyomtam, majd hagytam, hogy 0-ra essen. Közben a kerti csap nyitva volt, és csordogált a víz.
De nem vagyok biztos benne, hogy ez elég.
Köszönöm a segítséget!

Zoltán
20180908_155637.jpg
20180908_155637.jpg (1.65 MiB) Megtekintve 4982 alkalommal.

20180908_155624.jpg
20180908_155624.jpg (1.18 MiB) Megtekintve 4861 alkalommal.
Jól gondolod, nem lesz elég ha komolyabb hidegek is jönnek. Az a szivattyú gépház nem kellően fagy védett ha tartósan nincs használva a szivattyú, mert akkor a 14-15 fokos víz ami kútból jön nem fogja "fűteni". Le kell szerelni a szivattyút tartályostól a csövekről és fűtött helyre vinni, vagy a szivattyú házat is vízteleníteni. A szívó csövet is fel kellene húzni, kiönteni belőle a vizet majd visszatenni a helyére a kútba, hogy a felső csőszakasz így víztelen legyen.
Tiszteletem;
Van egy régi házi vízellátó rendszerünk, hidrofor, motor, nyomás kapcsoló. Egy hónapja "levegőztettem" a rendszert de mostanában elkezdett gyakran, rövid időre húzni a motor. Mi lehet az oka? Megint elfogyott a levegő a hidroforból?
Szia Waltek
Igen. Ha membrános akkor kilyukadt a membrán, ha klasszikus akkor valahol szökik a levegő.
Tisztelt Lalibátyó! Van 3 sor kb 100 méter hosszú gyümölcsösöm. Ezeknet szeretném autómatizáltan locsolni. Ásott kutam van kb 1500 liter víz nyerhető ki. Tartàlyaim is vannak. Direkt a szivattyúról vagy pedig tartályok összekötêsével csepegtető rendszerrel kellene megoldani ? Vagy hogyan lenne a legjobb? Válsszát előre is köszönöm!
Az 1500 liter az óránként vagy naponta értendő ?
Egy szivattyúzásra.
2344 hozzászólás Oldal: 139 / 157