Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 138 / 157
Szia! Szívo oldalon csak a visszacsapó van, hogy ha leáll a szivattyú ne engedje vissza a vizet a tartályba.
Azért kell a nyomóodalon az egyik ágba 50es csövön mennem, mert van egy csap a szivattyútól kb 80-90 méterre, amit lovak itatására használunk és jó lenne ha rendes vízmennyiséggel tudnánk ezt tenni.
Leszűkítem 32esre a nyomóoldalt illetve egy csapot is felteszek hogy tudjak rajta még folytani ha kell. Kíváncsi vagyok :)
Tanácsos lenne nyomóoldalra is egy visszacsapót tenni?
sajnos a helyzet változatlan, erős kavitáció az tud csak működni, mintha nem tudná kidolgozni a levegőt.

Minél több a fojtás a szívó oldalon annál erősebb a kavitáció. Már pedig a visszacsapó is fojtásnak számít ami növeli a kavitációt. - de ez csak ötlet :)
Nah, a megoldás az lett, hogy a szivattyút felemeltem a tartály fölé, a szívócső meg folyamatosan emelkedik a szivatyúig.
Most szó nélkül dolgozik, minden ok :)
Igen, ezzel kezdtem.
Ha a tartály mellett van akkor sajna a szívócső nem emelkedik folyamatosan a szivattyú felé és ez bizony tud bajokat generálni.
Sziasztok. Adott egy Al-ko Hydrocontrol és egy Al-ko TBP 6000 szivattyú hogyan tudnám kiküszöbölni azt hogy a csap kinyitásakor előbb kapcsoljon a szivattyú? A nyomás leesik 1.7 bar-ra és utána kapcsol csak be. Esetleg egy tartály közbeiktatásával javulhat ?
Tartályosan is le fog esni a nyomás a bekapcsolási értékre csak nem úgy veszed észre hogy semmi nem folyik, majd megindul hanem hogy lassan folyik majd erősödik. Javaslom a jobb eredmény érdekében a tartály levegő elő töltését 1,2 barra csökkenteni. Ha az 1,7 bar így is kevés akkor nyomáskapcsoló a megoldás, annak a bekapcsolási értéke sokkal feljebb is állítható. Ez esetben a tartály de a levegő előtöltési nyomást a bekapcsolási nyomás közelébe kell állítani, tehát lehet kevés a gyári 1,5 bar.
Köszönöm a válaszodat. Közben a fórumon már volt egy erről szóló hozzászólás. Idézem:

Szuper. Annyi szépség hibája volt a dolognak, hogy a kinyitottam a csapot lecsökkent a nyomás (1,8 bar nal kapcsol a kontrol), majd kapcsolt a szivattyú és onnantól minden ok volt. De ez a nyomás csökkenés ba..tatta a csőrömet. Ki kombináltam, hogy mivel az control áramlást érzékel, ezért, ha a szivattyú és a control közé beépítem a régi vízmű tartályát, akkor ha megnyitom a csapot, a tartályból préselődik a víz a controlon át, ami érzékeli az áramlást, így az majd bekapcsol rögtön. Így is tettem és a dolog tényleg így működött. Kinyitottam a csapot, kb 2 tizedet esett a nyomás és kapcsolt a szivattyú. Viszont leállásnál gondolom valami lökéshullám lehet, amit a tartály felerősített így egy pillanatra leállt majd elindult 3x, utánna állt le. Ez így sem volt jó, szóval agyaltam tovább és azt találtam ki, hogy a tartályt elosztom és a control utánra is rákötöm, így a lökéshullámot kétoldaról kapná a control, így azok kioltanák egymást. Összeraktam így és azóta tökéletesen működik. Ahogy nyitom a csapot 2tized nyomás esés, indul a szivattyú. Így gyakorlatilag tökéletes a zuhanyzás is. Szóval öröm és boldogság. :) Azt tervezem még, hogy a wc-t és a mosógépet külön vezetékre rakva rákötöm a tartályra. Így oda nem a controlon keresztül folyna a víz, ami így csak az alacsony nyomás miatt kapcsolna be.

Ez így járható út mit gondolsz?
- én a vezérlő után tenném a tartályt.
Megpróbáljuk először úgy ahogy te javasoltad a nyomáskapcsoló után bekötve a tartályt ha azokat a tüneteket produkálja amit a fórumtársnak akkor az ő megoldása lesz a nyerő. Köszönöm a segítséged majd jelentkezem.
Összeraktam így és azóta tökéletesen működik. Ahogy nyitom a csapot 2tized nyomás esés, indul a szivattyú.

A kérdés csupán az hogy a szivattyú miképp tolerálja ha ez percenként 2-3 szor történik meg napokon keresztül mert a wc tartály töltőszelepe vagy valami más csepeg. 2 tized nyomásesés esetén olyan túl sok víz nem tud kicsepegni, de más kételyeim is vannak a sztorival csak most sok a dolog.
szép napot.
van egy kis problémám:
kb 1 éve építettünk ki egy öntöző rendszert a szivattyú elpumps 14 .....
tavaly végig jól működött, bár már kezdte, hogy 3-4 hetente 1x lekapcsolt. A hőkapcsoló vágta le, azt vissza és működött tovább.
De idén, ez begyorsult és gyakorlatilag 8-9 percnél lekapcsol. A hőkapcsoló doboz hátulja - érintésre egyre jobban melegszik és kb. a 9 percnél forró és kiold.
Szép napot neked is !
Itt valószínűleg az üzemi kondi gyengélkedik, de még inkább az a hőkioldónak hívott kis kínai filléres alkatrész van elfáradva. Ha mindkettőt kicserélted és továbbra is baj van akkor sajna már bent a víz a motorban és csak napjai vannak hátra a szivattyúdnak.
Köszönöm. Remélem csak az első 2.
Javasoltak egy próbát - hogy a homokos vizet és az elfogyó vizet kizárjuk - hogy hordóba teszteljem. Ha ott is lekapcsol - akkor az általad említett 2 dolgot mondták.
Kérdés, amit írtál: a gépben van a víz. Ez hogy lehet ? Mi okozta ?
A tengelytömítés elkopik a homokos víztől, de lehet attól is hogy a telepítési szabályok nincsenek betartva (vízbe merítési mélység) de akár az idő vas foga is okozhatja sok sok év után.
Köszi. De még csak 1 éves :-(
Holnap kipróbálom a hordóban hogy megy ..... még 1x köszönöm
2344 hozzászólás Oldal: 138 / 157