Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 135 / 157
Igen ám, de én a szűrővel a szivattyút szeretném megvédeni, a nyomóágba mit sem ér.
Találtam egy angol nyelvű leírást , lefordítottam.

Ezt a szivattyút gyakran használják a háztartási vízellátáshoz. Ez egy tipikus centrifugális szivattyú, azzal a különbséggel, hogy a szívást egy venturi fokozza, ami vákuumot hoz létre, amely lehetővé teszi a víz mélyhálóból való felemelését. A szivattyú saját kisülési nyomásának és áramlásának zseniális használata a szivattyú szívásánál elhelyezkedő venturi beömlőnyílásánál.

A vízsugarat a Venturi kis átmérője felgyorsítja, ami alacsony nyomást vagy vákuumot eredményez. Ez a vákuum segít a víz emelésében a kútban a szivattyú szívórekeszébe. Az egyik nagy előny, hogy nincs szükség lábszelep (azaz visszacsapó szelep) használatára a szívócső végénél, ez csökkenti az elem karbantartását és a potenciális dugaszolást.

Na most ha nekem a venturi cső eldugul csökken a szívás hatékonysága, ezért nyilván nem bírja azt a nyomást elérni amit korábban. Lehetséges, hogy ez a hiba nálam.
Még 1:

A JET szivattyú járókerekén át egy venturi csövön keresztül vizet fecskendez vissza, és kidolgozza a levegőt a vízből. Ez alatt nyomáskülönbséget állít elő, így a visszaforgatott nyomás mértéke hozzáadódik a felszívott nyomáshoz, növelve a szivattyú nyomásteljesítményét.
Igen ám, de én a szűrővel a szivattyút szeretném megvédeni, a nyomóágba mit sem ér.

Azért cseréld le a csövet és használd olyan kúttal aminek tiszta a vize. Szívó oldal fojtása nem megengedett. Több gyártó erre fel is hívja a figyelmet. (kavitációt okoz) Az meg hogy pár kínai szivattyún ott fityeg a szűrő a szivattyú előtt ne zavarjon meg, ők azt gyártanak amire a népnek "igénye" van. Tudnak ők 10 000 mAó akucellát is ceruzaelem méretben :) Az 1 évet kibírja úgy is ha kavitál amíg tart a gari, az után meg kit érdekel náluk hogy másikat kell venned, csak örülnek neki.
Igen, írtam hogy venturi. A mélyszívó fej is ezen az elven működik és még sok sok minden. -Viszont azzal a szituval nem találkoztam hogy eltömődik,
Hát ezt nem tudom nem jártam így de ha az eldugul akkor komoly gondok vannak a víz tisztaságával.

- ezt is írtam.
Esetleg olyan jutott eszembe, hogy a 10 colos szűrőből kettőt betéve párhuzamosan talán már nem folytana rajta.

Viszont létezik olyan előszűrő mely 100liter/percet is tud, a szivattyú ennél kevesebbet tud, tehát nemszabadna folytania.
És ha kezd eltömődni vagy eltömődik ?
Miért ragaszkodsz ahhoz a rozsdás vascsőhöz annyira ? Csak egy probléma forrás. Tőlem nem fogod azt hallani a szivattyú elé rakott szűrőre hogy "jó ötlet" :)
Nagyon nagy meló lenne, kikéne ásni a csövet, betonfalon megy át stb stb.
Reggel felújítottam a szivattyút: diffuzor+ejektor, járókerék, csúszótömítés,O gyűrű, villanymotor csapágyak. Tökéletes lett!
Gratulálok !
Köszönöm. Átlagosan mennyire szokták ezeket beállítani? Úgy állítottam be, hogy ha zuhanyzunk ne kapcsoljon ki,csak ha elzárjuk a csapot, így 3,8 bárnál kapcsol ki. 2,2 bárnál kapcsol be.
A szivattyú max nyomása alá 0,5-0,8 barnál közelebb nem kellene a felső értéket hogy a biztonságos kikapcsolás feltétele meg is maradjon. Gyári érték 1,5-2,8. Persze hiteles nyomásmérőn mérve :)
Igen, nyilván úgy állítom, hogy le tudjon kapcsolni. A labda miatt aggódok, nehogy kiszakadjon esetleg a túl nagy nyomástól.
A gyári előtöltés amit belekell fujni a tartályba 1,5 bár, na most nekem 2,2 nél kapcsol be, így 2 bárra kell fújnom ha minden igaz? Így nem fog túlterhelődni a zsák.
Nem fog 1,5 el sem de jobb ha picivel a bekapcsolás alatt van, tehát esetedben 1,9-2,0.
Igen, így olvastam, hogy a bekapcsolási nyomás 0,9-szerese, vagy egyszerűbben bekapcsolási érték -0,2 bár.
2344 hozzászólás Oldal: 135 / 157