Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 134 / 157
Kedves Fórumozók!

Mindenkinek nagyon boldog újévet kívánok és végigolvasva a hozzászólásokat, minden tiszteletem az önzetlenül segítő és hozzáértő fórumtársaknak !
Kedves Lalibátyó!

A segítségét szeretném kérni, mert egy ciszternából kell megoldanom a ház vízellátását, de a ciszterna alja 1,15 m magas a föld felszínétől a szivattyú pedig a pincébe lenne.
Viszont többször is írta, hogy a szívócsőnek emelkednie kell:

Szerző: lalibatyo » hétf. nov. 13, 2017 10:06 pm
A szívócső folyamatosan emelkedjen a szivattyú felé és ne legyen tömítetlen. (mert te fogsz szívni csak)

Miért?

Gondom lenne, ha a szivattyú felé lejtene?
Miért és milyen probléma lenne?

Előre is köszönöm a segítségét!
Sergo
Azért kell emelkedjen mert a levegő így tud távozni a szívócsőből. Mint ahogy a víz sem folyik felfelé a levegő sem megy vízben lefelé magától. Viszont ha jól értelmezem szavaid akkor ez egy ráfolyós rendszer amiről beszélsz hiszen a víz magasabban van mint a szivattyú így nincs jelentősége, akkor is fog működni rendesen a ráfolyás miatt. Itt inkább arra kell figyelni hogy a ráfolyás miatt akkor is folyhat a víz ha nem megy a szivattyú, tehát ha a pincében nyitva felejted a vízcsapot akkor kevés csak a szivattyú kikapcsolás hogy ne csordogáljon a víz.
Üdv!

Adott egy jswm 10m szivattyú, gyűrűskúttal. A problémát egyik percről a másikra kezdte. Nem képes 2,8 bárnál többet kituszkolni magából, úgy, hogy minden el van zárva. előtte 3,5 bárra volt állítva és szépen fel is termelt addig. Mi lehet a gond?

Kikapcsolt állapotban a nyomást tartja.
Ceruza
Kicsit vissza olvasgatsz és pár hasonló problémát fogysz találni biztosan. Ha az ott írottak nem segítenek akkor kérek pár képet a szivattyúdról és a rendszerről aztán kitalálunk valamit.
Visszaolvastam , azzal kezdtem. Megpróbáltam szétszedni is, de annyi történt,hogy 5mm-re tudtam elhúzni egymástól a két részegységet, ugye 4 db 8-as csavar fogja, és érezhetően a közepe fogta, amit sehogysem értek. Youtube-n találtam pár videót, könnyen szét kéne jönnie.
Kép
Igen, akkor valószínűleg meg is van a baj ha nem jön szét. Ha kijöttek a csavarok akkor csak a gumigyűrű és a kosz foghatja. Ha kizárható hogy falsot szívott (szívócső tömítetlen) akkor szétszedés aztán meglátod mi a baj, lekopott e a lapátkerék közepén az a nyak vagy eltört a diffúzor, ejektor törött repedt stb. célszerű a csúszógyűrűt is cserélni. Időnként vannak rejtélyes esetek mikor nyomásra tömít de szívásra nem tömít egy kpe csatlakozó.
Mitől nem engedheti szét? Hogy is mondjam, ahol szétjön ott ide oda fel le tudtam mozgatni a motor felöli oldalt, és érezni lehetett, hogy a közepe a fordulópont ami nem engedi.

A járókerék nyaka fogja ez biztos, csak, hogy ennek nem szabadna szorulnia.
Sikerült szétszedni. Le volt lazulva a járókerék anyája, elforgott a tengelyen, illetve rozsdadarabok voltak a lapátok között. Kipucoltam mindent, járókerék anyáját meghúztam, összeraktam. Elsőre felnyomta 3,4 bárig, de aztán 2,8-at tudott ugyanugy mint előtte. Nem értem. Szétszedtem ujra, nem lazult fel a járókerék, minden jó. Bronzkerekes. Az ejektoron hátul a bemenő csonk alatt, van egy kisebb furat, az mire való? Abba volt egy rozsdadarab, az bezavarhat a szivattyúnak?
Attól a lyuktól jet szivattyú. Ha van víz a szivattyú házban akkor önmagában azon a lyukon forgatja és mint egy vízsugár szivattyú szívó hatást fejt ki a szívócsőre ezért önfelszívó. Venturi cső elv. Akkor lehet cserélni kellene a csúszógyűrűt és újra szerelni a szívó cső csatlakozókat, mert fals levegős baja lesz. .
Vettem bele mindent , feluíjtom az egészet, ahogy van, talán ez a legegyszerűbb mint nyomozni.

Ha az a furat el van tömődve, akkor nem képes nagy nyomást csinálni?

Vagy annak csak addig van szerepe, még felkapja a vizet és kidolgozza a levegőt?
Hát ezt nem tudom nem jártam így de ha az eldugul akkor komoly gondok vannak a víz tisztaságával.
A kpe cső előtt a kútig régi horganyzott cső megy, innek válhatott le a rozsda, szeretnék beépíteni a szivattyú elé szűrőt, milyet érdemes?
A szívó oldali szűrőt nem tudok jó szívvel javasolni, sok probléma forrása lehet, többek közt ezért is kértem képet a rendszerről. Ha szűrni akarunk azt nyomó oldalon tegyük. Én kicserélném KPE-re az egész szívócsövet.
2344 hozzászólás Oldal: 134 / 157