Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 131 / 157
Lacko
Az 1 colos flexi cső belső átmérője a legszűkebb részen jó ha van 15 mm a 1 coloc kpe az kívül 32 belül pedig 32- (2 x falvastagság) ami olyan 27-28 mm ha ebből keresztmetszetet számolsz még durvábbak az arányok, tehát fojtásként működik ilyen nagy szállított mennyiség mellett. 20-30 liter/perchez semmi bajom vele:) Jó helyen van az a "T" ott ahol van, abban nem látok problémát.
Mihályz
Nem emléxem mit írtam a 801 el kapcsolatban de biztosan nincsenek alapvető eltérések. Az inoxról annyi hogy ezeknél a szivattyúknál az inox az optikai tuning mert a belseje ugyanaz a műanyag. Szó se róla szebb az biztos, de csak a ház az inox.
Nagyon köszönöm lalibatyo, a leiras alapjan probléma mentesen szétszedtem a hwi11001-et is.
Lalibátyó! Köszi a segítséget. Megcsináltam az átalakítást, ahogy javasoltad, minden OK.
Köszi a visszajelzést, örömmel hallom!
A következő helyzetről szeretnék véleményt:
Kilyukadt a szívócső. A kis lyukon éles vízsugár spriccelt ki akkor is, amikor már kihúztam az elektromos csatlakozót. Ez akkor sem szűnt meg, amikor megnyitottam a kerti csapot. Nem jött víz, még levegő sem szuszogott.
Hogyan lehet a szívóoldalon nagy nyomás, különösen, hogy a kifolyó oldalon semmi? Normális ez az állapot?

Maga a készülék működőképes. Azt szeretném elkerülni, hogy ha szerzek új csövet, valami komolyabb károsodás keletkezzen.

Üdvözlettel egy újonc a fórumon.
Szia
Csak a lényeg maradt le hogy milyen a rendszer (lábszelepes vagy visszacsapós), milyen a kút (mosogató csöves, ásott kút, vagy fúrt normál csöves) ,milyen a szivattyú ( felszíni vagy búvár)milyen a szívócsőnek nevezett cső ( flexibilis, KPE,menetes fém)
Alap esetben ha egy kútba lógatott lábszelepes flexi szívócsővel szerelt házi vízműről beszélünk akkor annak a szívócsöve ha kilyukad akkor addig jön (spriccel) belőle a víz még ki nem ürül a tartály, és a vízszint le nem megy a lyukig a csőben. Tehát hiába kapcsoltad ki a tartályban ott lehet akár több 10 liter víz is nyomás alatt.Viszont a szivattyú le fog levegősödni amíg lyukas a cső.
Ha Búváros visszacsapós a rendszer akkor nyilván a helyzet ugyanaz mint a fent írt csak ez esetben nem fog levegősödni a szivattyú és minden indításnál feltölti a rendszert amíg kicsi lyuk.
kicsit pontosítsuk a dolgokat ha már képet nem is küldtél mielőtt az összes létező variációt végig kellene vennem.
Így van ez, járatlanként a témában még kérdezni sem tudok jól. De majd igyekszem fejlődni.
A szóban forgó készülék ilyen: https://haxo.nl/uploads/webshop/4173193.jpg, tehát amit alapesetként említesz (ásott kútba lógatva). A szívócső a képen is látható gyári melléklet lábszeleppel ellátva. Hogy miként tudott kilyukadni a fedett aknában, nem értem, de ez kevésbé műszaki kérdés. A lényeg ott volna, hogy leírásod szerint a puffertartály nyomása spricceli a vizet a lyukon, és ez nem rendellenes. Tehát ha sikerül új csövet szereznem, a rendszer ismét működőképes? Itt sem világos, hogy a csap megnyitásával miért nem arrafelé jött inkább a víz.
Mielőtt a lyukat felfedeztem, valóban belevegősödött a szivattyú, és újratöltés után szívott is, tehát a motorral és a lapáttal valószínűleg nincs baj. Csak aggódom, hogy ne is legyen. Arra gondoltam, hogy a szívócső sérüléséért esetleg az ott rendellenesen kialakult nyomás a felelős.
Először a forgalmazó szervizénél próbáltam érdeklődni, de nem válaszoltak. Így most azt sem tudom, lehet-e külön ilyen csövet venni, vagy kénytelen leszek egyéb beszerezhető elemekből összetákolni. Ehhez csak annyi kiinduló ismeretem van, hogy a menetes csonk 1 collos.

Köszönöm a szakértést!
Hello
Hát igen, így már minden világos. Nincs annak a szivattyúnak semmi baja, egy normális szívócsővel fog működni. Az hogy kilyukadt valami gyártási hiba miatt lehetett, de ahogy elnézem nem is az örökké valóságnak készült. Nem javaslom ezt a gyári flexi szívócsövet, olcsó műanyag vacak. Én 32 es KPE csövet, rendes réz kosaras lábszeleppel a végén használok ha szivattyút építek le. Olcsó és jó. Igaz ebben a hidegben már makacsul ragaszkodik a feltekert alakjához így kicsit macerás lesz kiegyenesíteni. A rutintalanok be szokták ejteni a kútba szereléskor, már pecáztattak ki velünk párat :) A flexi csőnek akkor van értelme ha nincs a szivattyú fix helyen hanem hol az egyik hol a másik esővíz gyűjtőből majd kútból használod. Ez esetben viszont én biztos hogy szakboltban külön vennék rendes ipari tömlőt és azt szerelvényezném fel.
Kérdezgettem Google barátomat, most már tudom, melyik a KPE cső. Remélem, jól értelmezem a dolgokat: a szivattyú felőli végre egy műanyag hollandi csatlakozó kell 1 " mérethez, a kútba lógóra pedig egy réz KPE csatlakozó, amibe bele tudom csavarni a réz lábszelepet. Ha pedig a csőnek merevedése van, valami diszkrét melegítéssel (pl. forró vizes rongy) talán lehet hatni a lelkivilágára; az aknában kellene szűkebb sugarú hajlítás is.
Mindenféle idom van hozzá még hollanderes is, könyök is de én meneteset raknék menettömítve a szivattyúra, és ha a kanyar szűk akkor könyökökkel oldanám meg.
https://www.google.hu/search?q=KPE+idom&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjvub-itqrXAhXRCewKHdXLDU4Q_AUICigB&biw=1280&bih=647
Akkor még egyszer köszönöm az információkat. A következő öntözési szezonig lesz idő beszerezni és összerakni a hozzávalókat.

Üdv: belohin
Sziasztok!

Segítségeteket kérném, még mielőtt szétkapo otthon mindent...
A napokban vásároltam egy Gardena Classic 3000/4 Eco házi vízművet. (annyit érdemes tudni, hogy ősz elején vásároltam az adott házat, aminek a vizellátását ezzel szeretném megoldani. Tehát fúrt kút 15-20 méter között, lábszelep elvileg 4-5 méteren) Most jutottam el odáig, h rákötöttem a rendszerre, ami kész volt hozzá, KPE szvó oldal, és 5 rétegű 20-as cső, ami kb 3 méterre ágazik a kombi kazánhoz. Itt kapott egy golyós csapot is. Rákötöttem, feltöltöttem a vízművet a leírás szerint, Utána indítás, és szinte semmit sem szív, Amit még tudni érdemes, h kb 4 évig volt lakott az ingatlan. A kút adata a tulaj alapjáűn van, nekik is egy kis vízmű látta el a házat előtte.
Nah tehát hol érdemes elkezdeni a hibát? A szívó oldali csövet is fel kellene tölteni vízzel, lehet beragadt, megadta magát a lábszelep.

Köszönöm a válaszokat, és ha nem derült volna még ki nektek :), először intézek ilyet, panelos voltam eddig...
Kezdjük az alapoktól :
A szívócső folyamatosan emelkedjen a szivattyú felé és ne legyen tömítetlen. (mert te fogsz szívni csak)
Fel kellene tölteni vízzel a szívócsövet is ha van rajta lábszelep, nem csak a szivattyú házat. Ez leggyorsabban a szivattyú nyomó oldali csatlakozáson keresztül fog menni. Ha nem lehetséges akkor esetedben a szűrőház fedelet leveszed és onnan töltöd fel. Jobb ha azt a szűrőbetétet vissza sem rakod amíg nem működik minden jól mert csak 1 probléma forrás ha nem kristálytiszta a víz a kútból. Ha sikerült a töltögetés csavar vissza és működnie kell. Ha csak rövid ideig működik aztán elfogy a víz akkor vagy tömítetlen valami, vagy a kút sz@r. Az első indításokat részben nyitott nyomó oldallal kellene csinálni hogy ne egyből nyomásra kelljen dolgoznia szerencsétlen és félig levegős szivattyúnak.
Ha keserves a dolog akkor javasolt lepróbálni a felszerelést valami udvari és nagyobb vízzel teli edényből mielőtt a kútba építed le.
Az hogy az eladó felesküdött mindenre hogy neki működött az még nem biztos hogy úgy is van :)
Tehát fúrt kút 15-20 méter között, lábszelep elvileg 4-5 méteren

milyen mélyen van a víz ha áll a szivattyú ? Az a 4-5 méter elég kevéske, az nem lehet hogy csak 1 méter ér a vízbe az a szívócső aztán ha indul a szivattyú akkor pillanatok alatt leszívja lábszelepig és le is levegősödik ?
Először is köszönöm a választ.

Természetesen nem teszem rá a nyakam az eladó szavára. Tehát a nyomó oldalról fel tudom tölteni a szívó oldalt. Holnap azzal kezdem részben nyitott nyomó oldallal.

Megvan, hogy milyen mélyen van a víz, otthon feljegyezve, sajnos most meló van. Az utolsó kérdésed részleteznéd lécc, nem világos számomra.

Talán még annyi, ahogy jön a szívócső a melléképületbe, ahol van a vízmű, ott a behozatalnál van 2 könyök a KPE csövön. Ez nagyban lecsökkenti a teljesítményt? Sajnos folyamatos emelkedésűt nem tudok kivitelezni, mert a föld alatt jön a helységbe a cső, elfagyás miatt.

köszi.
2344 hozzászólás Oldal: 131 / 157