Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 128 / 157
Üdv
A profi megoldás saválló kötél saválló bilincs. SAVÁLLÓ nem pedig horganyzott vagy bevonatos. Ez nem nyúlik és erős is. Ha karabinert használsz csak a saválló a jó, mert ha agresszív a víz elég hamar "el fog fogyni". Ha ez drága akkor 8 as "vitorlás" kötél de az nyúlni fog így előbb utóbb a KPEcső lesz a tartó elem, tehát a kötelet vagy utólagosan megfeszíted alkalmanként vagy úgy képzed ki a kpe cső rögzítését hogy az is részben teherviselő lesz. Viszont ha nyúlik a kötél akkor a kábelt hosszabbra kell hagyni mert a kábel nem lehet teherviselő elem sosem :!:
lalibatyo írta: Üdv
A profi megoldás saválló kötél saválló bilincs. SAVÁLLÓ nem pedig horganyzott vagy bevonatos. Ez nem nyúlik és erős is. Ha karabinert használsz csak a saválló a jó, mert ha agresszív a víz elég hamar "el fog fogyni". Ha ez drága akkor 8 as "vitorlás" kötél de az nyúlni fog így előbb utóbb a KPEcső lesz a tartó elem, tehát a kötelet vagy utólagosan megfeszíted alkalmanként vagy úgy képzed ki a kpe cső rögzítését hogy az is részben teherviselő lesz. Viszont ha nyúlik a kötél akkor a kábelt hosszabbra kell hagyni mert a kábel nem lehet teherviselő elem sosem :!:

8-as kötelet vásároltam.
vlbt Biztosítókötél 8mm-es.
gondolom akkor 2 karabiner és azon fűzzem át a kötelet!
Ha ennyire erőlteted azt a karabinert akkor tegyél, mi nem használunk.
lalibatyo írta: Ha ennyire erőlteted azt a karabinert akkor tegyél, mi nem használunk.

Köszönöm az információt.
Nekiállok a szerelvényezésnek.
Üdv. Van egy Metabo HWW 9000/100 G pumpám. A gondom az, hogy az előírt 7000l/óra helyett csak 4500at tudok belőle kihozni. Ugyanis az öntözőrendszernek ez biztositja a vizet ahova legalább 6000 l/ óra kellene. Azért vettem ilyen nagy teljesítményűt, hogy legyen rezervám is. A vizet egy ásott kútból szívja, aminek belső átmérője kb. 1 m. A víz nyugalmi szintje a pumpa tetejétől számítva 3,8 méterre van, üzemi szintje, kb. 4,20-ra, ami ha akár 2-3 órát is megy a pumpa, akkor sem változik. Ja a kút 1 éves. A vízszint a kútban 1,6 m. A kút alja kavicsos, tehát a szívócső végén nincs semilyen szűrő. A szívócső 40es Lpe. Fent a pumpától haladva a szívó oldalon van egy visszafolyás gátló szelep, utána pedig egy műanyaghálós szűrő. Mid kettő 5/4es, tehát a szivo oldal sehol nincs leszűkítve. A pumpa kimenetele pedig 1"os. A szívó oldalt már többször is átnéztem, és sehol nem kap hamis levegőt. Viszont a szűrőben két kapcsolás között, ami persze legalább 1 órát jelent, apró buborékok vannak. Ez mitől lehet? Na de a legnagyobb bajom, hogy mért csak ilyen kevés vizet képes szívni a pumpa. Pedig víz van elég a kútban. Ha megnéztem a pumpa szívás görbèjét akkor ilyen mélységből 7000-7500 l vizet kellene felszívnia. Segítsetek, mi lehet a hiba. Előre is köszi
Még annyi, hogy a szívócső 1 métert van benne a vízbe, és nem lpe, hanem kpe. A 4500 l/ o vizet 3 bar nyomásnál adta.
Üdv
Ebbe a hibába elég sokan bele esnek, hogy elhiszik azt amit a dobozra írva látnak (számháború) . De ennél a szivattyúnál legalább van karakterisztika görbe :
https://www.metabo.com/hu/hu/gepek/viz-es-szivattyutechnika/hazi-vizellatas/hazi-vizmuvek/hww-9000-100-g-600977000-hazi-vizmu.html
A karakterisztika szerint amit írsz az több mint amit tudnia kellene
szívócső 1 métert van benne a vízbe, és nem lpe, hanem kpe. A 4500 l/ o vizet 3 bar nyomásnál adta

mert ezt a mennyiséget 2,5 bar mellett képes tartani, tehát valami mérési pontatlanság is lesz.
Ezeket az adatokat a szivattyúra adják meg labor körülmények közt. Viszont neked házi vízműved van. Tehát van visszacsapó, szűrő ami rontja a teljesítményt ez a buborékolásból is látszik), van szívó mélység és van áramlási ellenállás ami mind mind csökkent.
Autóban sem kapsz olyant ami a gyári fogyasztási adatot képes tartani, akkor miért épp a szivattyú lenne kivétel ? :)
Hát köszi a választ. Már azt hittem, hogy valami a pumpával van, vagy én követtem el valami hibát. Habár egy hibát elkövettem. Nem jo pumpát vettem. Mert ugye en naiv azt gondoltam, hogy ez biztosan elég lesz nekem a négy szórófelyre, amik összesen 100 l/ perc vizet fogyasztanak hiszen 9000 l/o -val van hitdetve. Szerinted melyik azok a pumpák amik ezt tudják? Már csak arra az esetre, ha valamikor le kellene cserélnem. Mert pillanatnyilag megoldottam kisebb fúvókákkal a szórófejeket. Csak hát időben többet kell mennie a pumpának.
Ekkora mennyiségeknél már a házi vízmű felejtős. Kerti szivattyú kell neked. No meg a szívó oldali szűrőket mielőbb elfelejteni ! Szívó oldalt nem fojtjuk mert kavitálni fog a szivattyú. Nyomó oldalt fojtjuk ha sok ami kijön a csövön.
Pl ez : https://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/kerti-szivattyu/kerti-szivattyu-91-120-liter-perc/pedrollo-jswm-3al
Köszönöm az infókat, sokat segítettél vele.
Lalibatyo, újra segítség kellene. Vettem egy használt pedrollo (750 W) szivattyút. Eddig egy alko volt a rendszerbe beépítve és tökéletesen működött. Most kicseréltem a szivattyút (semmi más nem változott) és nem működik. Olyan érzést kelt bennem a jelenség, mintha a szivattyú kopott lenne és nem volna képes felszívni a vizet a kútból. Kipróbáltam a felszínen, vödörből szívni a vizet, de hol jobban nyomja, hol kevésbé jobban. Ezzel együtt hol gyorsabban hallom forogni a motort, hol lassabban. Amikor a kútból kéne szívnia akkor is csak lassan forog és melegszik is. Nem értem mitől van a fordulat különdbség, valami terhelésfüggő fordulatszám szabályzó van beleépítve? Elvileg most lett a motor újra tekercselve. Ha van valami ötleted szívesen fogadom. Köszönöm
Hello
Hát annyi hogy a használt szivattyút általában azért adják el mert valami baja van vagy túl sokat használták és hamarosan lesz. Kerülni kellene az ilyesmit, mert "nem mind arany ami fénylik". Ki kellene deríteni hogy fals levegő, szerelési hiba vagy a szivattyú elhasználtsága az ok. A szivattyút le kellene próbálni tartályból, hordóból, a vödör ez esetben túl kicsi. Ha biztosan a szivattyú rossz akkor szét kellene szedni, és felújítani.
Szevasz Lalibátyó!
Még egy kérdés motozkál a fejemben. Ha egy olyan teljesítményű kerti szivattyúval helyettesíteném a jelenlegi házi vízművemet, mint amilyet ajánlottál, akkor a slagos locsolással nem tenném tönkre a szivattyút? Mivel ugye slagon csak kb. 30-40 liter vizet használnék el percenként, így a szivattyú 100 literes teljesítményét nem használnám ki. És ha tennék rá áramlás szabályozót, az pedig elég gyakran kapcsolgatná ki-be a szivattyút.
Még egy variáció jutott az eszembe. Ha a jelenlegi házi vízművemből ( metabo hww 9000/100g) kiiktatnám a hidrofor tartályt, akkor azzal valamelyest javítani tudnám a szivattyúm teljesítményét? Mert ha igen, akkor arra gondoltam, hogy a szivattyú és a hidrofor tartály közé beraknék egy autamata elzáró csapot http://m.gardena.com/hu/products/water- ... sycontrol/
ami kiiktatná a hydrofor tartályt, amikor az automata öntözőrendszer bekapcsolna. Természetesen a pumpán lenne egy áramlás kapcsoló is, ami el tudná indítani a pumpát ha ki van iktatva a hidrofor tartály. A tartályt a slagos locsolás végett akarom használni.
Vagy ezt nagyon túlbonyilítottam? Iktassam ki teljesen a tartályt és csak használjam az áramláskapcsolót a slagos locsolásnál is.
Köszi Lalibatyo a segítséget. A szivattyúról tudtam, hogy hibás, azért vettem meg, mert annyira kedvező volt az ára, hogy erős dohányos többet költ egy nap cigarettára,mint amennyiért a szivattyút vettem.
Tömítetlenség szívó oldalon biztos, hogy nincs, mert beraktam egy másik szivattyút (módosítás nélkül, ennek a helyére) és "óramű" pontossággal működik.
Tételezzük fel, hogy hordóból működik, akkor biztos, hogy pl. 5 méter mélyről is fel fogja szívni? Arra gondolok, hogy olyan létezik e, hogy hordóból még képes felszívni, 5 méter mélyről már nem?
2344 hozzászólás Oldal: 128 / 157