Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 126 / 157
Mindig eszembe jut valami. Ha kicserélem a szivattyút, ami mondjuk tud 4 bar nyomást, akkor a tartályt fel fogja nyomni négy bar-ig (mert ugye nem nyomás kapcsoló van, hanem press kontroll). Itt az a kérdésem merül fel, hogy ezek a régi vas tartályok mekkora maximum nyomást viselnek el?
Nehogy az legyen, hogy örülök ott lenn az aknába, hogy de frankó az új szivattyú és pár másodperccel később meg rám robban a tartály és valami baleset legyen, mert annyit nem ér az egész. :roll:
Elnézést tegnap nem voltam pontos a nyomás adatokkal, mert nem teljesen nyomásmentesített tartálynál néztem az előtöltési nyomást. Hát hiába nem vagyok szakember csak egy lelkes műkedvelő. :lol: :lol:
Tehát teljesen nyomásmentesített tartályban az előtöltési nyomás 1,3 bar, így a kivehető vízmennyiség (szivattyú bekapcsolásáig) 35 liter. Tovább nem kísérletezek, mert azt hiszem ez épp elég egy 80 literes tartálytól.
Az efféle tartályoknak továbbra is érdekelne a körülbelüli maximális nyomásbírása.
Ezek a régi tartályok többnyire 6 bar nyomásra készültek. Aztán hogy idővel mennyire vékonyodott el az anyaga a korróziótól az már egy másik kérdés.
Segítséget szeretnék kérni ugyanis van a házban egy Pedrollo tip házi vízműellátóm és az a problémája hogy a tartályba megy a viz most cseréltem benne kb 1 hónapja gumimembránt és akkor is ugyanez volt a helyzet a gumi nem volt kiszakadva
Mi lehet a probléma
Üdv
Lyukas a membrán. Nem kell hogy szakadt legyen elég egy tűnyi lyuk is.

tartály.jpg
tartály.jpg (24.13 KiB) Megtekintve 2572 alkalommal.
Üdv,
gumigyűrűt szeretnék venni olcsón, erre az alkora már ráment a nadrágom is.
150mm X 5 mm vagy 150mm X 4 mm-s kellene, tud valaki egy olcsó beszerzési forrást?
Köszi, előre is.
Üdv
Gumigyűrűt emberi áron csapágyboltban vagy hidraulikás cégnél kapsz. Én pl itt veszek : http://www.karb-tech.hu/
Jobb ha viszed a boltba a rosszat vagy azt amire rá kell rakni, nehogy meglepi legyen :)
Szivattyúnál lehet coll méret is :!:
Üdv Lalibatyó!
Olyan kérdésem lenne, hogy a 80 literes membrán nélküli tartályból létezik, hogy kb. egy hónap alatt "távozik" a levegő a vízzel együtt? Elvileg nem ereszt sehol semmi, minden szelep/toldás/csatlakozó hermetikusan zár. Azt gondoltam volna, hogy legalább egy pár hónapot kibír levegő pótlás nélkül.
Üdv
1 hónapnál azért jóval többet kell kibírjon :) A teljes mennyiség ennyi idő alatt nem távozhat.
Akkor szelep ellenőrzés lesz valami szivárgás vizsgáló habbal. :lol:
Nekem volt a praxisomban olyan is ahol a hegesztés engedte a levegőt.
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/hazi-vizmu-in-italy-made-GAfNqizuxFqwnKKC
Hűűűha, akkor lesz mit átvizsgálnom. :lol:
De.....membrán nélküli tartálynál, elvileg ahol a levegő szökik, ott a víznek is szöknie kéne. Tehát víz szivárgás jeleit kellene látni. Vagy rosszul gondolom?
A dolog ettől azért bonyolultabb. Fújd csak azt a sprayt :)
Úgy lesz, fújom, fújom. :lol:
Üdv ,
a következő lenne a problémám :
egy öntözőrendszert működtetek egy fúrt kútból (mélysége 9-10 m , víz már 3 méteren van) egy Elpumps JPV 1500 B önfelszívó kerti szivattyúval. A szívócső egy 1" pvc cső, az alján sárgaréz öntvényből készült lábszelep (az eredeti fekete műanyag helyett). A szivattyút egy konektorba dugható digitális időkapcsoló vezérli. A rendszer akár napokig , hetekig tökéletesen működik, de aztán egyszer csak feltehetően a szívócső eldobja a vizet és a következő induláskor már szárazon fut a szivattyú. ( Épp ezért jelenleg csak manuálisan lehet felügyelettel indítani) A szivattyú feltöltése után a rendszer megint egy darabig működik.
Kérdésem mi okozhatja ezt a jelenséget , illetve mi lehet a megoldás ennek kiküszöbölésére. ( esetleg egy jó minőségű lábszelep ? )
válaszokat előre is megköszönve :
LJJR
2344 hozzászólás Oldal: 126 / 157