Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 125 / 157
Igen feltöltöttük a szivattyúházat a légtelenítő nyíláson de miután nem ment próbáltuk a kimenő nyíláson is feltölteni. A hordó mellett volt a lépcsőn kb fél méterrel magasabban a szívócső az olyan 3 méteres lehet. Az nem lehet a gond, hogy nem volt egyenes?
Ha folyamatosan emelkedett a szívcső a szivattyú felé akkor nem.
Volt benne egy-két kanyar mivel új volt és rövid a távolság. Akkor lehet ez volt a probléma?
zagor írta: Pont egy ilyen alföldi kútról van szó. Eredetileg öntözési céllal lett fúrva, de mivel a vezetékes víz reménytelenül piszkos ez lett bekötve. A vízvezeték legvégén lakunk és a vízben sokszor annyi üledék van, hogy olyan mint a kávézacc. Magasnyomással mosni nem lehet állítólag mert nem bírja a nyomást -így ha jelzem, hogy nagy a gond már akkor az utolsó aknánál kiengednek belőle és ez valamit javít a dolgon.
Ha a szivattyú a csúszógyűrűnél levegőt szívna, akkor annak lenne valami nyoma, nem? Máshol meg hol szívhat Ievegőt?
Ezt a gázszeparátort, hogy kell elképzelni -nem igazán találtam ilyesmiről cikket? Attól tartok, hogy valami terjedelmes dolog és nem tudnám már elhelyezni az aknába.

Ez a probléma megoldódott -leírom mi volt a gond hátha másokon segíthet:
A PVC visszacsapó (ún. békaszelep) egyik csavarjának (a négy közül) megszakadt a menete és itt szívta a levegőt.
Sziasztok.
Ingatlan vasarlas utan egy szetrohadt elpumps 25/1300 B tipusu vizmuvet csereltem le ugyan olyanra.
A csapot kinyitva megvartam amig folyik a viz a szivattyu aramtalanitasa utan.Ezutan elzartam es a tartalyon levo nyomasmero ora 0 bart mutat.
Ha jol ertelmezem a visszaolvasottak es a konyve alapjan akkor ilyen allapotban 1barnak kell lennie?
Ezt mezei autopumpaval felfujom es kesz?
Par napig hasznaltuk ,mukodott szepen de esett a nyomas lightosan...
Szia
Hát nem :)
Miután kiengedted az összes vizet és a csapot nyitva is hagytad, akkor kellene mérned 1,5 bart a tartály végére szerelt műanyag kupak alatti szelepnél. Ezt csak külön nyomásmérővel tudod megtenni mint amivel az autók kerekén is mérik a légnyomást. Az említett nyomásmérő óra a ki és bekapcsolási nyomás ellenőrzésére való ill tájékoztat a rendszernyomásról.
Felnyomom ,hogy az autospumpa meroje 1bart mutasson... Ez is egy megoldas akkor?
Konyve szerint a tartalyban levo nyomas 1bar...
Uzem kozben ez no vagy csokken?
Ha 1 bart ír a könyve akkor 1 re fújd, de ha elmegy a levegő belőle akkor lyukas a gumizsák.
Üdv,
Felraktam a nyaralóban a vizművet de órákon át sem tudtam légteleníteni a rendszert.
Télire teljesen le volt engedve.
A belógó pvc cső és elágazik az aknában egy nortonra annak az ágában van egy golyó és gégecső köti össze őket.
A másik kpe a szivattyúhoz annak a csövében egy pálcát érzek keresztben ha beledugom az ujjam.
A norton működik
Létezik hogy ezen ágból levegőt tud szívni a motor? Attól hogy nem látok pumpáláskor szivárgást át tud menni a levegő?
Köszi
Lalibatyo ígértem egy fényképet ha elkészültem a rendszerrel, amiben nagyon sok segítséget adtál. Elvileg ez egy 80 lieres tartály és 22 liter víz jön ki a szivattyú bekapcsolásáig. Néhány kérdésem lenne még. A szűrő mennyire fogja vissza a rendszert?
A tartályba 1 bar nyomást fújtam üres állapotban, ez elég e?
A kút tiszta, a szűrőt a tartály miatt iktattam be (rozsda vagy egyéb koszok miatt), ha nem lesz benne kosz, akkor kiiktatom.
Membrán nélküli a tartály.

Csatolmányok

Lenne még egy-két kérdésem.
Tesztelgettem a kivehető vízmennyiséget a tartályba fújt levegőnyomás függvényében.
1 bar nyomással 22 liter; 1,5 bar nyomással 26 liter; 1,9 bar nyomással 29 liter. Mennyire lehet "feszíteni a húrt" a levegő nyomással?
Mivel press controllal van összerakva a rendszer így az a veszély nem áll fenn, hogy nem kapcsol le a szivattyú, mert nem tudja elérni a kívánt nyomást.
Viszont azt figyeltem meg (ezt nem mértem pontosan), hogy talán a szivattyú a levegő nyomás emelésével egyre több ideig tölti a tartályt (több idő mire leáll). Ez lehetséges vagy csal az időérzékem? Valamint nem erőlködik e a szivattyú, ha túl nagy a levegő nyomás?
Jelenleg egy alko 801-es szivattyú van beépítve, de folyamatban van egy 750 W-os pedrolló beépítése.
Köszönöm a válaszát előre is.
Szia
No ez szép munka volt gratulálok ! Ne feledd hogy a víz idővel "megeszi" a levegőt ezért időnként azt ellenőrizni és pótolni kell. Én nem csináltam még ilyen összehasonlító mérést, de a tartály légnyomását (előtöltési nyomás) a szivattyú bekapcsolási nyomása környékére szokták belőni. Az pedig az esetek nagy részében 1,5 bar. Én maradnék ennél az értéknél.
Köszönöm. :D
Az én esetemben is 1.5 bar a bekapcsolási érték,akkor visszaállítom 1,5 -re az előtöltési nyomást. Ez egyaránt igaz membrános és membrán nélküli tartályokra is?
Viszont egy valamit nem értek. Mi a helyzet a szelep nélküli tartályokkal? Az rendben, hogy amikor megtöltődik vízzel, akkor a benne lévő levegő "összenyomódik" és lesz benne valamennyi "rugó", de üres állapotban 0 bar az előtöltési nyomás és ha jól gondolom én a másfél bar-t üres (nyomásmentesített) tartályba fújjam.
Kicsit elmélkedtem a nyomással, előtöltési nyomással kapcsolatban.
Csak elméleti síkon....
A szivattyúnak tök mindegy, hogy pl. csak vízzel, vagy sok levegő-kevés vízzel éri el a kikapcsolási értéket, tehát:
1. Ha a bekapcsolási nyomásnál magasabb az előtöltési nyomás, akkor annak kéne történni, hogy egy idő után a csapból a víz után levegő jön, mert a légnyomás nagyobb mint a bekapcsolási nyomás, valamint több levegő és kevesebb víz van a tartályban.
2. Ha egy extrém esetet feltételeznénk, tegyük fel a szivattyú maximális nyomása 3,5 bar, a tartály előtöltési nyomása 3,5 bar, akkor elvileg annak kéne történnie, hogy egy csap kinyitásakor a szivattyú be sem kapcsol, csak levegő jön a csapból, majd mikor leesett a nyomás 1,5 alá (mert kiengedtük a levegőt), akkor kacsolna be a szivattyú.
Tehát ebből arra következtetek, hogy azt az optimális előtöltési nyomást kell megtalálni, amikor a szivattyú bekapcsolásakor még víz jön a csapból, hiszen ha ennél nagyobb lenne az előtöltési nyomás, akkor a szivattyúbekacsolása előtt már levegő jönne a csapból.

Húúúú, mire leírtam már én is alig értem. :lol: :lol:
Azért elmélkedek és tesztelgetek ennyit, mert a cél az lenne, hogy minél több vizet lehessen kivenni a tartályból anélkül, hogy bekapcsoljon a szivattyú. Elvégre ezért van a tartály. :roll:
2344 hozzászólás Oldal: 125 / 157