Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 123 / 157
Üdv
Nem mindegy hogy a vizet vagy a levegőt ereszti el, ezt pontosítani kellene. Ha a vizet akkor az a kúttól a legutolsó csapig bárhol elmehet a rendszerben, csak épp ott ahol nem veszed észre (pl a kútcsőben vagy a víz alatt a szívócsőben de akár a földbe ásott vezetéken vagy a falban. Ha a levegőt akkor az a tartályból szökik és vagy a vízzel együtt távozik, vagy a tartályból. Esetleg valami kép vagy képek sokat segíthetnének.
Ez a szivattyú ha szimeringes akkor gyakran levegősödik és a víz is szivárog,csepeg a tengelynél.
Üdv

Azt kellene eldönteni hogy a szívó vagy a nyomó ágon megy el a víz. Egyenlőre maradjunk abban hogy nem a levegő megy el. Miután feltöltötte a rendszert a szivattyú tehát kikapcsolta a nyomáskapcsoló egyből zárd el azt a golyóscsapot ami a nyomó ágban van a kpe és a vascsövek közt. A képen zárt állapotban van és kék a működtető karja. Ha megszűnik a nyomásvesztés akkor valahol a nyomó ágon van probléma ahol szökik a víz mert ha megnyitod ismét akkor csökkenni fog a nyomás.
Ha elzártad a csapot és ugyanúgy csökken a nyomás akkor a szívó ágon lesz a probléma. Vagy a szívó oldali vezeték tömítetlen, de a víz alatti részen lesz az mert különben levegősödne is a szivattyú, vagy pedig a szívócső aljára szerelt lábszelep nem zár tökéletesen, de lehet hogy épp a lábszelep van tömítetlenül a szívócsőre szerelve.
Ha valami mosogatócsöves telibe szívataott golyós szelepes a kút akkor még lehet pár dolog.
Tehát akkor nem a nyomó hanem a szívó ágon megy el a nyomás. Ha nincs nyoma akkor a víz alatt történik a kútban, tehát vagy hibás a lábszelep, vagy tömítetlenül van szerelve. Ez lehet a csatlakozó idom hibája vagy hibás szerelése is.Nem kizárt hogy csak valami kosz van beszorulva a szeleptányérja alá és egy tisztítás megold mindent.
A tartályban a levegőt úgy kell ellenőrizni hogy a víz oldalon nyomásmentesítesz (tehát kiengeded a vizet amíg folyik, majd nyitott csap mellett mérsz a tartály végén a fekete takaró alatti szelepen és ha kell nyitott vízcsap mellett is pumpálsz hogy ha lyukas lenne a membrán akkor a vízcsapon kiáramló levegő a hibát jelezze. 1,4-1,5 ami jó neked a levegő oldalon.
Most vagyok gépnél :) Hát bizony lehet hogy az öreg vascső ért élete végére. Átmenetileg lehet megoldás egy tehermentesítő visszacsapó szelep amit a szivattyú nyomó ágába kellene beépíteni. Ezt viszonylag egyszerűen meg is lehetne tenni. Így nem hatna vissza a rendszernyomás a lábszelepig, viszont nem kizárt hogy hogy a vízvesztés miatt keletkező vákum levegőt szippantana be ami a szivattyút levegőssé tenné hoszabb állást követő induláskor. Az igazi megoldás a teljes szívócső csere 1" KPE csőre.
Majdnem :). Egyrészt a lábszelep az szívó kosaras, ennek kellene a kútban lenni és persze nam az alján hanem felette legalább fél méterrel, másrészt a képen ami van az a gagyi műanyag tányéros, érdemes valami jobbat venni. De ha ez van otthon akkor ne dobd ki, próbálni jó lesz.
Üdv! adott 1 házi vízmű,(hidrofor) kb 100 literes tartállyal. eddig hibátlanul működött,csak az volt a furcsa az utóbbi időben,hogy egyre többször volt levegős a rendszer,puffogott,mikor engedtem a ki vizet. de bekapcsolt a motor,fel is töltötte a tartályt vizzel,majd kikapcsolt.mai nap folyamán kiengedtem az összes vizet a tartálybol,hogy ujra feltöltsem,levegőtlenítsem,de azóta csak megy a motor,nem "kapja fel" a vizet,csak jár szárazon. a szívócsövet is feltöltöttem vizzel indítás előtt,de nem szív semmit,csak jár a motor. mitől lehet ez? elromolhatott a lábszelep a szívócső végén? és nem nyit,nem engedi felszivni a vizet a motornak? esetleg szimmeringes lehet? Várom a véleményeket,ötleteket!
Üdv
Először pontosítsunk kicsit. Milyen a tartály (membrános vagy hagyományos)
Milyen a szivattyú (konkrét típus )
Milyen a kút ? ( nyugvó szint üzemi szint ásott, fúrt,vagy mosogatócsöves)
és hát 1-2 értékelhető kép sem ártana.
Vettem egy Mr GARDENER házi vízműt az lenne a gondom,hogy nem találom a nyomáskapcsolót rajta nekem szükségem lenne rá mivel a ház víz ellátását szeretném ellátni. a linken a vásárolt házi víz mű látszik,http://www.barkacsgeparuhaz.hu/termekek/mr-gardener-3700l-h-p18.html . Kérnék egy kis segítséget előre is köszönöm a választ.
Üdv
Az eladó mit mondott, nem kérdezted ?
Sajnos nem,de Hétfőn rá kérdezek mert ez látná el a ház vízellátását.És köszönöm a válaszát.
Köszi a választ, majd a végét is írd meg kérlek.
Sajnos nagyon rosszak a tapasztalatok ezzel a "márkával" és aki teheti üzletben számlával vegyen szivattyút ne piacon meg hirdetések útján. Főleg akkor ne ha nem is ért hozzá ! Vannak szakkereskedők ott ezek a kínai gagyi darabok legfeljebb elrettentő példának vannak. Maga az üzlet ahogy látom nem is árul mást csak azt ami a Józsefvárosban a "kínaiaknál" megvehető kapugaranciávak. (ha kivitted vissza már ne hozd) Nem véletlen hogy csak "netes" forrásból szerezhető be és ha figyelmesen olvastál akkor a leírása : "újszerű"
ez magyarra fordítva szürke vagy fekete kereskedelem, gari nincs legfeljebb ígéret, szerviz és alkatrész ellátás szintén nincs.
Attól tartok a "házi vízmű" amit vettél nincs nyomáskapcsolója és semmi vezérlése sem a billenőkapcsolón kívül. Pontosabban van csak az üzlet polcán amit további kiadások vállalása esetén megvehetsz és felszereltethetsz. Ez egyben akár jó ürügy lesz egy esetleges reklamáció esetén arra is hogy elutasítsák igényed.
Kíváncsi vagyok mit fognak mondani :?:
Felhívott az eladó meglepetésemre,és elmondta,hogy a nyomáskapcsoló a szivattyú alatt található,meg is találtam de nehéz hozzá férni így csak tavasszal tudom meg mennyire van beállítva a nyomáskapcsoló.És köszönöm a válaszát.Tisztelettel
Ez a jobbik eset ! Most én is okosabb lettem :) Sok szerencsét hozzá !
Üdv
Ahol elmegy a víz ott a levegő is bemehet. Ez attól függ hogy nyomás alatt van vagy vákuum alatt van. A szivattyús rendszereknél ez többnyire a szívócsőre igaz, mert ha a szivattyú áll akkor nyomás alá kerül a szívócső hiszen a szívócső alján a lábszelep lezárt. Ha működik a szivattyú akkor pedig vákuum alá kerül a szívócső hiszen másképp nem is tudná a vizet felemelni. Tehát az észlelt jelenség akár a szívócső tömítetlensége vagy hibája miatt is lehet. Lehet hogy annyira nem nagy a tömítetlenség hogy a szivattyú működését teljesen akadályozza ezért levegőt is szív ami a bojlerben összegyűlik és időnként távozik is onnan a vízzel együtt. Ahonnan még juthat be levegő a rendszerbe az a tartály ha membrános rendszerű és hát maga a víz is tartalmazhat oldott (elnyelt) gázokat amik kiválhatnak.
Sziasztok!
Segitsegetek szeretnem kerni. Evek ota bajlodok fúrt kutammal és házi vízellátó rendszeremmel. A kút állítólagosan 18-20 méter mély. Csak ez szolgáltatja lakóingatlanom vizét, más lehetőségem nincs.
Másfél éve szeptemberben felújítottam a rendszert. Új pedrollo szivattyú, a vasas víz miatt víztisztító, nagy hidrofor-tartályok. Tavaly tavasszal automata öntöző-berendezést építettem ki, fűtelepítés miatt sokat öntöztem. Júniusban tönkrement a szivattyú: volt nálam vagy 4 szakember, mindenki mást mondott. Homokol a kút, szárazon járt a szivattyú, stb.
Pánikomban fúrattam egy másik kutat közvetlen mellé, de aztán nem vettem igénybe. Szivattyút felújítattam, és újra összeállt a rendszer. Nem volt baj vele októberig. Azota 5-6 alkalommal előfordult, hogy jár a szivattyú, a nyomás változatlan. Kikapcsolom ilyenkor a szivattyút, majd fel óra múlva visszakapcsolom. Bugyogó hangot hallok a tartályok felől, majd megindul felfele a nyomás és újra működik minden.
Ma is ez történt, csak a kikapcsolásra már nem történik semmi ....

Mi lehet a gond?
2344 hozzászólás Oldal: 123 / 157