Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 114 / 157
Üdv
Olcsón jót ? Na ez az ami nem létezik, kérdés persze kinek mi a jó. Ha csendeset akarsz tegyél búvárt, persze nem azt a kerregős berregőst. Az alko egy kínai motyó amt valami német cég gyártat ott és némi marketinggel fényezgeti. A pedrollo egy olasz ahol igyekeznek oda figyelni a dolgokra. Tehát Fiat vagy Baojun ?
:) Köszönöm.
Ez lesz: http://szivattyuk.hu/pedrollo-jswm1a-x-24cl.html
Beszéltem velük, segítőkészek, Pesten vannak.
Szerintem nem fogod bánni :)
Üdvözletem Lalibatyo!

A házunk pincéjében fúrtak nemrég kutat, 10M mélyre, 4 méterre a felszíntől van a vízszint. A fala 200-as pvc cső a legmélyebb 3m-en kifúrva szűrőszerűen fúróval. A vízhozam még nincs kipróbálva de gyanítom a 2-4M-es vízréteg elég lesz. Hidrofort szeretnék kiépíteni kert locsolása céljából (nem nagy kert legmelegebb/szárazabb időben is max 500L viz kell öntözésre naponta) és a ház hűtésére egy hőcserélő segítségével. Ennek a vízfelhasználása még ismeretlen mivel nincs kiépítve. Egy 140L-es kiszuperált bojler van a hidrofor tartálynak szánva. Csövezés a hidrofor után a szokásos 5 rétegű csővel előtte pedig KPE csővel, visszacsapóval, nyomásérzékelővel, szűrővel. A fő szempont számomra a szivattyúval kapcsolatban a megbízhatóság csendesség energiahatékonyság lenne. Erre a szivattyúra gondoltam -> http://www.szivattyu-shop.hu/szivattyuk ... iszivattyu
Mi a véleménye az eszközről? Érdemes lenne "valódi" hidrofor tartályra beruházni? Nincs véletlenül Miskolc környékén hidrofort kiépíteni tudó (hegesztő, csiszoló, csöveket szakszerűen bekötni tudó)szakember akit ismerne? : ) (persze jöhet privátban is ha ez itt nem a reklám helye).
TTamas

Először várjuk meg hogy elkészül a kút. Aztán ha a fúrósnak sikerült tiszta vizes hozam adatot produkálni akkor térjünk vissza a szivattyúra és a többire. Attól tartok a megfurkált KG cső (lehet hogy) alul nyitva, szitaszövet és szűrőkavics feltöltés nélkül sok baj forrása tud lenni ha esetleg úgy építették volna be.
Alul nem zárták le semmilyen elemmel. Szövetet nem raktak bele csak kavicsot. Említették azt is hogy biztos nem lesz gond a víz tisztaságával mert x métert a fúrás végén csak kavicsot fúrtak ki mivel itt ilyen a talaj. Vissza töltöttek 2 réteget, 1-2 és 2-4mm-es kavicsból(persze ezt ők hozták magukkal). A náluk lévő szivattyúval kb 1 órát locsoltak egyenesen a lefolyóba a vizet ami kristály tiszta volt a végén. Ma egy kölcsön kapott szivattyúval 1m-re a vízszint alól közel 3 órát járattam egyfolytában. A végére 30cm-t apadt a vízszint. Folyamatosan nézegettem féltettem nehogy leégessem a kölcsön kapott szivattyút. Ehhez volt szerencsém - > http://www.szivattyubolt.hu/kategoriak/ ... cam-100-00
Elég meggyőző kis gép de kicsit hangos volt odalent....
Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kérni hidrofor vásárlás előtt, beleolvasgattam a fórumba és örömmel tapasztaltam, hogy sok hozzáértőnek az írása megtalálható az oldalon
(pl. lalibatyo).
Elsősorban arra volnék kiváncsi, hogy kinek van tapasztalata a Metabo házi vízművekről?
Több web oldalon is akciósan látok Metabo gépeket, vajon mi az oka? Szimpatikus volna, mert a márkáról a szerszámgépek tekintetében általában jó véleménnyel vagyok.
Az Elpumps is szimpatikus, valamint TIP márkát nézegettem eddig. A Pedrollokról csupa jókat hallok, viszont egy elfogadható teljesítményű gép a pénztárcám számára nem nagyon fogadható el. Több gondom is van a gépekkel, szinte mindegyikből hiányzik valami ahhoz, hogy teljesen elégedettnek érezhetném magam a vásárlás után.

1. Metabo HWWI 3500/25 INOX, szűrővel, (1100 W-os)
A gép fel van szerelve szűrővel, szárazonfutás elleni védelemmel, visszacsapó szelep és motorvédelem is jár hozzá, Hege.tech oldalán láttam most 63.500.- Ft-ért.
Csakhát a szivattyú lapátja (gondolom) műanyag lehet, jobban örülnék bronz lapátos szivattyúnak.

2. Elpumps VB25/1300 B típusút gondoltam még megfelelőnek, (1300 W-os), de mivel aknában szeretném a gépet elhelyezni (elég nyirkos téli időszakban), állítólag hamar átrozsdásodik, nincs benne motorvédelem ha jól tudom, plusz szűrőt is kell még venni,
a gépet láttam 52.990.-ért, az 5”-os szűrő 6.490.-, ez összesen 59.480.- Ft.

2/1. A másik Elpumps gép a VBP 25/1300 INOX, előszűrővel láttam valahol 66.990-ért,
de ez meg nem bronz lapátos…

3. T.I.P. HWG 94/48 M bronzlapátos gép (1300 w-OS) 39.990.-ért, + előszűrő 6.490.-ért, összesen 46.480.- Ft, viszont ez sem inox, de elég jó áron van a készülék.

3/1. T.I.P. HWW4500 INOX (1200 W-os), 52.900.- Ft a gép, + szűrő 6.490.-ért, összesen 59.390.- Ft, ez legalább rozsdamentes, de a lapátja sajnos műanyagból van.

Nézegettem még a lengyel gyártmányú IBO hidroforokat (HMI 1300 SS), ennek rozsdamentes acélból van a járókereke, de nekem már nagyon drága, 69.990.- Ft, és még kell hozzá külön szűrő, külön motorvédelem stb.

Szóval nekem most ezek közül a Metabo tetszik legjobban, mert nagyjából miden benne van a gépben (leszámítva a műa. járókereket).

A gépet elsősorban esővíz továbbítására használnám ciszterna mellől, WC tartály és kerti csap ellátására locsolás céljából. Esetleg a későbbiekben lenne újra fúrva egy régi kút, de ez még a jövő zenéje.

Mi a véleményetek, melyiket válasszam, illetve ha tudtok ajánlani ebben a kategóriában valamit nagyon szívesen venném…?

A válaszokat előre is megköszönve,
Üdvözlettel:
Sziasztok.
Szét kellett szedjem a gardena 3500/4E (1757) házi vízellátónkat és ostoba módon nem fotóztam le az elektronikus vezérlés bekötését... :(
Tudja valaki a 3 csatlakozó (L, N, PE) bekötési sorrendjét? A panelon sajnos semmi jelzést nem találtam.
Köszönöm, előre is!

Szerk.: ezen a rajzon 55-ös számmal szerepel.
Szia ! Nekem egy ELPUMPS VB 25 900 tipusú házivízművem van. Az üzemeltetési utasítás azt írja, hogy 1"-os szívócsövet lehet alkalmazni. Kérdésem, lehet-e 3/4" -al helyettesíteni, és az mennyiben befolyásolja a teljesítményét ? Nyomáskapcsoló beállításában tudsz-e segíteni? Üdv: Sanyi.
Hát működni fog a 3/4 el is de korlátozza a mennyiséget a vékonyabb cső. Nyomáskapcsolót nem kellene piszkálni, az nyúljon hozzá aki tudja is mit mért tesz.
Sziasztok!
Szivattyú adatok értelmezésében szeretném a segítségeteket kérni.
Ha pl veszem az elpumps jpv900-at, annak a vízhozama 62liter/perc.
Ezt hogy értelmezzem? Ez a szivattyú csonknál értelmezendő?
Amire kiváncsi lennék igazából, hogy vajon mennyi lesz a vízhozamom a következő helyzetben:
- van egy fúrott kút a kertben (itt van egy káma szivattyú ami egy 20méteres 3/4-es locsolócső végén 40liter/percet tud.)
- a a kútból bevinném a vizet a pincébe, ez kb 10 méter
- itt lenne a házivízmű
- innen menne a házba a víz ami kb 10-12 méter
- a házban a csap pedig további 15-20 méterre lenne
- a szivattyú colos csatlakozású
- a kúttól a pincéig és a pincétől a házig mehetne pl 32es kpe cső
- a házban pedig nem is tudom 22es 26os henco v. más műanyag
No és akkor az a kérdés, hogy így vajon mennyi lesz a vízhozamom?

Számolható ez valahogy?
Nem lenne vicces, ha csak utólag derülne ki hogy kicsi a szivattyú, vagy kicsi a cső keresztmetszet?
Kinek milyen vízműve van és milyen csövekkel, milyen hosszan?
Lemérnétek a vízhozamot ténylegesen?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
gorbe_VB-25-900 new.JPG
gorbe_VB-25-900 new.JPG (31.3 KiB) Megtekintve 2988 alkalommal.

Ezt úgy kell értelmezni hogy ha 0 bar nyomásra ( szabad kifolyással ) 0 méter mélyről szív a szivattyú ( tehát a fűre állított kerti medencét üríted le 1-2 méteres vastag nyomócsővel :) ) akkor 62 liter /perc. Minden más esetben amit a karakterisztika görbéről olvasol le. A vezeték nyomásvesztése pedig mennyiség függő is nem csak keresztmetszet. Mert ha pl 10 liter/perc elég a fürdőkádat feltölteni akkor szinte elhanyagolható, ha 30-40 liter /perc kell a hatásos wc gyors öblítésnek hogy ne csak a papír mennyen le :) akkor már nem.
Közben találtam még infót itt:
http://kertigeparuhaz.hu/tudastar/felszini__szivattyu
Ha ez igaz, és jól számolok akkor nálam kb 12-13 emelőmagasság vesződik el a kb 40-ből a 900as szivattyúnál.
Az meg nem vészes. A wc tartályos, végülis van idő feltölteni, és a tervezett mennyezethűtés sem igen fog borzalmas nagy vízhozamot igényelni. Jók ezek a számítások amúgy.
Még szerencse hogy szaküzletben a (biztos ami biztos) a legnagyobb szivattyút ajánlották....
Még szerencse hogy szaküzletben a (biztos ami biztos) a legnagyobb szivattyút ajánlották....

Azt ajánlják amelyiken a legnagyobb az árrés. Tehát a legnagyobbat :) tisztelet a kevés kivételnek
Üdvözlöm az Ezermester Urakat!

Van egy ELPUMPS BP10-es csőbúvárom, házi vízellátónak kialakítva, tartállyal, nyomáskapcsolóval... 4 évig tökéletesen üzemelt, majd a napokban megállt. Azt már sikerült kiderítenem ha kiveszem a kútból és kicsit megkocogtatom, megmozgatom, akkor újra elindul. Üzem közben nincs semmi probléma, de pár ki-be kapcsolás után nem hajlandó újra indulni, csak a fent leírt procedúra után. Ja és a hőkioldó ilyenkor leold. Szétszedtem, nem szorul, a motor önmagában szinte hangtalanul üzemel. Lehet esetleg kondenzátor hiba? A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
2344 hozzászólás Oldal: 114 / 157