Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 113 / 157
Üdv
Arra hogy mindenféle rejtelmes hiba jelenségeket produkáljon egészen jó megoldás egy szívó oldal szűrő :) Homokmentes vizű kutat kell csináltatni inkább és nem a helyi barkácsszakkörrel hanem szakemberrel. A drága szerelvények védelmére a nyomó oldalra szokás szűrőt rakni de annak sem a folyamatos homoktalanítás a feladata. Nem egy olyan kút gépészetet láttam már ahol mindenféle ciklon rendszerű homoktalanítók és betétes szűrők garmadája volt beépítve ami többe került mint egy normálisan elkészített kút :) mégis évente cserélgették a fúvókákat.
Jó reggelt!Érdeklődnék a témában.Tegnap történt egy csőtörésem az eddig normálisan működő házi vízműves hálózatomban.Kerti csapom kiiktatásával,ami a rossz rész volt,újra nyomás alá tettem a hálózatot.Viszont azóta a fürdőszobában "pipil" a csap.A konyhában normális a nyomás,olyan mint volt.Szivattyú tartja a nyomást,nem kapcsol sűrűn.Mi lehet a probléma,talán membrán?
Üdv
Szennyeződés került a csőbe ami elakadt valahol, vagy leszakadt a szeleptányér valami elzáró szelepről.
Jó estét!

Segítséget kérnék...volt egy Grundfos JP4-45 típusú gépünk ami a vizet biztosította a házunkban és sajnos tönkre ment.
Mit ajánlanátok helyette ami hasonló jó de nem kerül egy vagyonba?
Esetleg ALKO 220V/1000W-os centrifugálszívattyú vagy Mr.Gardner??? ezeket ajánlották eddig de sajnos én egy cseppet se értek a dologhoz.

Előre is köszönöm
A gardener és más hulladékok kerülendőek. A szivattyúd 4,5 bart tudott tehát akkor valami hasonló kellene helyette.Én Pedrollo Elpumps esetleg Alko márkában gondolkodnék.
Köszönöm utána nèzek ezeknek márkáknak.
Jó estét lalibatyo!

Azt kérdezném még,hogy csak és kizárolag 4.5 bar jöhet szóba vagy esetleg egy kisebb...mondjuk 3,8 bar is elég lehet?
Mosogató villanybojler wc zuhanyzó és még egy emeleti wc kézmosó Ezeket kellene ellátnia.

Köszönöm
Üdv
A 3,8 is le tudja kapcsolni a nyomás kapcsolót biztonsággal ha nincs feltekerve és nincs mélyen a víz. Mert ugye ez úgy számolandó hogy
3,8 - (szívó mélység /10)-( 0,5 ....1 bar biztonsági tartalék) = kikapcsolási nyomás.
Esetünkben a szívó mélység az a vízszint ami szivattyúzás közben mérhető a szivattyú és a kút vízszintje közt függőlegesen. Ha ez nem ismert vagy nem mérhető akkor 8 méterrel kellene kalkulálni. Máris látható hogy a gyárilag 1,5-2,8 ra állított nyomáskapcsoló korlátozottan jó vagy csökkenten kell a kikapcsolási nyomást mert eljöhet az a nap mikor már nem lesz képes kikapcsolni.
Sziasztok
Üdvözöllek Lali bátyó
Rég találkoztunk , de most sajnos eljött az idő hogy újra a segítségedre szorulok.
A kutamba telepített TM10 m típusú szivattyú feladta ( igazából 14 évet ment gond nélkül egy szavam sem lehet).
A netet böngészve ,na meg az előző beszélgetéseinket figyelembe véve. Vásároltam egy Pedrollo 4 block 2/13 szivattyút. Szerintem kicsit túl lőttem vele, először a 2/10 est szerettem volna ,az kisebb de csak 1 ezressel volt olcsóbb, hát így lett ez. Úgy érzem túl sokat termel a szivattyú nem tud annyit felvenni a rendszer. Egy Grundfos Pm2 es tartja a nyomást 3,5 báron kapcsol ki 2,5 pedig be, egy 33 literes gumimembrános tartály van a rendszeren a levegő nyomás benn 1,2 bár üres rendszernél, egy 70 cm hosszú 3/4 colos csővel van bekötve a tartály rendszerbe.
Beüzemelés után a szivattyú rendesen feltöltötte a rendszert majd ki kapcsolt ahogy kell. A gond az hogy nem tudok kivenni gyakorlatilag semennyi vizet a rendszerből mert azonnal indul a szivattyú. Ez úgy történik hogy kinyitok egy csapot elkezd csökkenni a nyomás kifolyik kb félliter víz indul a szivattyú 3-4 másodpercre, a nyomás felugrik pm2 saját órája szerint 3.5 bárra de egy mechanikus is van kicsit távolabb bele kötve ott 4-4,5 bárt is mutat, leállítja a szivattyút de abban a pillanatban leesik a nyomás 2,5 bár környékére és indítja is újra, ez azt jelenti hogy 4-5 másodpercenként kapcsolgat ki be a rendszer. Ezt folytatja addig míg bárhol folyik a víz. Azt már tudom hogy a szivattyú túl nagy mert nyitott csapnál is felfelé emeli a nyomást. Szerintetek hogy csinálhatok ebből normális rendszert. A segítséget előre is köszönöm.
Üdv
Ez csak az egyik probléma a másik az szokott lenn hogy a tönkre ment kutak fele a túlméretezett szivattyú matt jut keserű sorsára. Első lépésben a tartályból kivehető vízmennyiséget kellene ellenőrizni. Miután megállt a szivattyú k is kapcsolod aztán megnézed menny víz jön ki. Esetedben ez kb 10 liter. Ha ez OK akkor akkor be kell raknod egy fojtó csapot a szivattyúra és azt addig zárni amíg normálisan működik a rendszer. A fojtás ennél a szivattyúnál nem mehet 15 liter / perc alá. Ez a szivattyú a TM10 háromszorosát tudja kb :)
lalibatyo írta: Gabi81
Nincs rugó a rendszerben ( tartály). Annyira pici a nyomáskapcsoló membrán tere hogy 1 csepp vízvesztés is nyomásesést okoz és kapcsol a szivattyú. Márpedig ez akár a lábszelepen is történhet és észre sem veszed.

lalibatyo!

Vettem egy 5l-es VAREM víztartályt. A press control után egy "t" osztóval rákötöttem a rendszerre. Eredmény : 8 percenként bekapcsol a szívattyú. Mit rontottam el? Ha kell tudok képet is küldeni
lalibatyo írta: Gabi81
Nincs rugó a rendszerben ( tartály). Annyira pici a nyomáskapcsoló membrán tere hogy 1 csepp vízvesztés is nyomásesést okoz és kapcsol a szivattyú. Márpedig ez akár a lábszelepen is történhet és észre sem veszed.

lalibatyo!

Vettem egy 5l-es VAREM víztartályt. A press control után egy "t" osztóval rákötöttem a rendszerre. Eredmény : 8 percenként bekapcsol a szívattyú. Mit rontottam el? Ha kell tudok képet is küldeni

Vagy az a baj, hogy nem megy elég víz a tartályba, mert a gyári nyomás nagyobb, mint a víz nyomása?
Nem olvastad el figyelmesen amit írtam :)

Tehát már hogy beraktál egy 5 literes tartályt a 3 perces kapcsolgatás 8 perc lett. Vízvesztésed van valahol. Pl a lábszelepnél amit írtam is. De lehet valamelyik cső csatlakozásnál, vagy valamelyik kör mágnes szelepe enged át a vizet. Tehát vagy szerelés hiba vagy homokos a kutad vize és nem enged tökéletesen zárni a lábszelepet vagy a mágnes szelepet.
Lehet kellene egy új billentyűzet mert az i betű gyakran lemarad :)
Sziasztok!

Egy 200 literes hordóból kellene ellátnom egy Hajdu 5 literes vízmelegítőt, mosogatás, kézmosás céljára, plusz időszakosan egy másik hordó feltöltését.
Ehhez kinéztem ezeket a házi vízműveket (~45 000 Ft-ért):
- http://szivattyuk.hu/pedrollo-pqm60-24cl.html
- http://www.al-ko.com/shop/hu/hazi-vizmu-al-ko-hw-3000-inox-classic.html

Melyiket ajánljátok? Esetleg egy harmadikat, ami kisebb/olcsóbb/nagyobb/drágább? :)

A döntésemhez sorrendben ezek a legfontosabb paraméterek:
- próbaberuházásról van szó: kis költség, de nem gyatra eszközökkel
- halk üzem (!) (Al-ko reklámszövegében halk, Pedrollo-hoz semmi nincs írva)
- kevés áramfogyasztás (Al-ko 650W, Pedrollo 370W)
- ne rozsdásodjon (Inox vs. vas?)

A dolog jellegéből adódóan egy ideig kevés vízforgalommal számolnék. Habár tudom, ha rákapok az ízére, akkor ez meglódulhat. :) Akkor majd a rendszeren is változtatok, de ahhoz majd kell egy fúrt kút is...
Nincs tapasztalatom a témában, csak amennyit 3 nap fórumolvasgatás és netezés ad az elméleti részhez. Nemtom, mit jelent, hogy egy szivattyú halk, de nem szeretném, ha csörögne-csattogna, amíg elkészíti a víznyomást.

Köszi az észrevételeket!

Laci
2344 hozzászólás Oldal: 113 / 157