Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 109 / 157
Hello
Hát mondjuk ezeket a szivattyúkat ( főleg az utóbbit) nem venném meg. Az öreg TIP lehet abba halt bele hogy kilyukadt a tartálymembrán és nem vetted észre. Rendszeresen kellene ellenőrizni a levegő nyomását ezeknek a tartályoknak. Nem autó kerék, nem látszik ha kevés benne a levegő :)
A kút : a 2 méter nyugvó az ok a 7 méter szívócső már annyira nem mert elvileg le tudja szívni a szintet 7 méter alá is (egy jobb szivattyú), tehát inkább 10 méter.
Üzemi szint nem ismert, pedig lehet hogy a kút elvesztette a hozamát amit az üzemi szint jól mutatna ha ismert lenne az jól működő időszak és a mostani állapot üzemi szintje. Ezek a mosogató csöves kutak amúgy sem az örökkévalóságnak készülnek. Tehát itt kellene adat hogy tudjuk mi újság. Pl a szivattyúdról nyomod a vizet a kertbe folyamatosan és 10 perc után (de szivattyúzás közben) leméred a vízszintet. Mondjuk ha 10-15 perc után is vastagon folyik a víz ahogy az elején és nem is homokol akkor talán nincs vele baj.
Szivattyú: ez a "csoda" 3,5 bart tud és azt is csak a fénykorában. Ebből levonandó a szívómélység tehát a víz szintje és a szivattyú közti távolság üzem közben (amit nem is tudsz) de mondjuk legyen 6 méter. Akkor úgy néz ki a mutatvány hogy a 3,5 - 0,6 = 2,9 bar az a nyomás amit ez a szivattyú képes csinálni és mivel az utolsó pár tized bar mellett szinte nem is szállít vizet így lehet meg is van a magyarázat hogy miért oly keservesen tölti 2,6 ról 2,8 ra a rendszert.
Íme a karakterisztikája ami megmagyaráz mindent :
94667-gude-hazi-vizm-hww-3100-k.jpg
94667-gude-hazi-vizm-hww-3100-k.jpg (24.54 KiB) Megtekintve 5022 alkalommal.

Tehát a megoldás az, ha jó a kút hogy sajna 2,5 re kellene állítani a kikapcsolási nyomást. Célszerű időnként ellenőrizni hogy a ki és bekapcsolás közt mennyi vizet lehet a rendszerből kivenni mert ez jól jelzi a tartály levegő töltöttségét. Ez a mennyiség kb a 30%- a tartály térfogatának, esetedben kb 6-7 liter.
Sziasztok!
Házi vízművel kapcsolatos kérdésem lenne.
A rendszer: Pedrollo szivattyú,PM5 nyomásszabályozó,80L-es gumimembrános tartály, vízszürő.
A szivattyú leállásakor erős "rántás" volt a szívóoldalon, mint megtudtam ezt "kosütés"-nek nevezik.
Néhány forúmot megjárva külömböző tanácsokat kaptam: nem probléma nálam is ezt csinálja, tegyél visszacsapó szelepet a nyomóágba,tegyél visszacsapó szelepet a szívattyú elé közvetlen és a lábszelepet vedd le.Így nem a szívócső, vagyis a kút nyeli el ezt az energiát, hanem a nyomóoldal, ill. a tartály. kb. fél éve így mükődik, de az a "zabszem" azért dolgozik...
Ütés így is van, de "dB"-ben kissebb, mint lábszelep esetén.
A kosütés keletkezésével nagyjából tisztában vagyok, vagyis mivel a szivattyú hirtelen áll le, nincs kifutás és a hirtelen megszünő szívonyomás okozza.
Kérdéseim tisztelettel:
Megszüntethető-e? Milyen károsodást okozhat, gondolom elsősorban a szivattyúban, vagy így most a nyomóoldalon?
PM3-al szárazonfutás elleni védelem? Bár olvastam róla,hogy nehéz beállítani, figyelembe véve a nyomóoldali vízmagasságot.
Egyszóval nyugodtabb lennék, ha a lábszelep helyén lenne!

Üdv!
Hello

Ha követted a gyári ajánlást a beszereléskor és használatkor akkor nagyon nem kell aggódnod. Komoly mérnökök tervezték ezt a szerkezetet ha olyan súlyú lenne a probléma megoldást is kerestek volna rá. De van a cégnek műszaki támogatása vevőszolgálata kérd ki az írásos véleményüket mert az akár döntő is lehet a később esetleges garanciális vagy szavatossági ügyekben. http://www.pedrollohungaria.hu/hu/default_t1
Szerintem többet ér egy estleges szavatossági vita esetén mint azzal menni hogy az index fórumban azt mondták......
Egyébként maga a jelenség inkább a szívócső kötéseire van veszéllyel hiszen ha egy rángatózó dinamikus mozgás erőhatás van jelen akkor a csatlakozások szétcsúszhatnak tömítetlenné válhatnak, ill a lábszelep kiverődhet ha valami gagyibb fajta. Egy biztos a szárazfutás védelem semmit nem ér ez ellen habár
a PM3 at nem ismerem de megkockáztatom nincs is ilyen típus ez valami elírás lehet.
Egyébként nem véletlen hogy komolyabb ipari rendszerekben több százezres frekvencia váltók (inverter) vezérlik a szivattyú motorokat manapság, lágyan indul, kifutva áll le ez jó a kútnak jó mindennek egyedül a pénztárcának nem annyira :) Ugyan már a háztartási eszközökben is kezd megjelenni.
Természetesen nem tévesztendő össze az "áramlás kapcsolóval" vagy hasonló szerkezetekkel mert vannak forgalmazók akik inverternek nevezik azt is ami még csak közel sincs hozzá :!:
Köszönöm lalibatyo az értékes információkat.
Amiért aggódom az, hogy jelenleg nincs lábszelep a szívócső végén csak a szűrő. A szivattyú szívócsonkján visszascsapószelep van. Nyilván, ha a gyári beállítást nézzük, akkor ez annak nem felel meg, mert a lábszelepnek a "lábamnál" kell lenni és a "felem tetején" nincs visszacsapószelep...
Megjegyzem, hogy ebben az állapotban felvette a vizet 2x-i indításra és azóta is a nyomásmérő azonnal és folyamatosan jelzi a nyomás nővekedését, vagyis a vízoszlop a szívócsőben ott van a visszacsapó előtt.
Bocs én írtam el, nem PM3, hanem LP3!

Üdv.
Üdv
Nem hinném hogy ez a fajta használat probléma lenne mert pl egy vert kút esetében ahol nem is tudsz a szívócső aljára lábszelepet rakni mert maga a kútcső a szívócső ott is így használják a szivattyút ahogy te. Ami miatt kevésbé rángatózik így a szívócsöved az azért van mert a szívócső nyomásváltozása kb a 0,5-0,7 bar szívóhatás és a légköri nyomás közt változik, viszont ha lábszelepet raksz akkor a 0,5-0,7 bar szívóhatás és a 2,8-3 bar kikapcsolási nyomás közt változik. Tehát nagyobb dinamikus nyomásváltozás nagyobb mozgás és hang. Egyébként ha nem belelógatott könnyű kpe cső lenne a szívócső, hanem mondjuk menetes vascső (mint 20-30 évvel ezelőtt mindenhol) meg sem moccanna a szívócső :)
Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
Még egy útolsó kérdés a témában:
A szárazonfutás elleni védelemre szükség van-e?
http://www.szivattyubolt.hu/italtecnica-lp-3-15

Üdv.
1 biztonsági elem ami ha olyan baj történik amit kivédett volna akkor nagyon tud hiányozni. Mit is tud a kérdéses darab : piros gomb megnyomásával indul a szivattyú ha a nyomáskapcsoló is épp bekapcsoláson van. Beszereléskor ez így lesz mert nyomás mentesíteni fogsz. Aztán innentől kezdve mindaddig engedi a nyomáskapcsolónak a szivattyú indítását ameddig a rendszernyomás nem esik le 0,8 bar alá. Elvileg nem fog ha minden jó mert 1,5 nél kapcsol a nyomáskapcsoló.
Viszont ha lelevegősödne a szivattyú vízhasználat közben vagy kifogyós a kút akkor megvéd mert tiltja az indulást. Viszont ha pl áramszünet van és teljesen kiengedik a vizet a tartályból közben akkor lesz egy hamis tiltás. Akkor sem véd ha mondjuk az eszköz a pincében és 2 nél több emeletes a ház mert akkor már több mint 8 méter vízoszlop (0,8 bar) van a rendszerben akkor is ha nem szállít a szivattyú semmit és a víz sem folyik. Extrém esetben az is lehet vele hogy lehúzod a wc-t elkezd töltődni a tartály zárod az ajtót mész dolgodra. Csökken a nyomás a rendszerben mert tölt a tartály bekapcsol a szivattyú de mondjuk már tengelytömítéses kezd lenni és épp most nem kapja fel a vizet. Közben feltelik a tartály lezár az úszószelep és nem csökken le a rendszernyomás 0,8 alá hogy tiltson a kütyü és mire hazaérsz már le is égett a szivattyú, vagy felforrt benne a víz és eldeformálódott a lapát és a diffúzor.
De még írhatnék 1-2 extrém példát :) Szóval ennyi pénzért ez jár ha komolyabb védelmet akarsz az többe vagy lényegesen többe kerül, ez ennyit tud mint amit le is írnak róla. Szerintem az odafigyelést törődést nem helyettesíti.
Értékes informácíókhoz jutottam, hogy válaszoltál a kérdéseimre.
Nagy tisztelettel köszönöm!

Üdv.: Roli
Sziasztok!

Kérdésem lenne, most tekercselték a pedrolo szivattyut de a forgás irányt nem tudom, hogy merre kell forognia.
A kút meg le van téliesítve ugyhogy nem tudom ki próbálni.
De tavaszra nem én fogom elindítani, ezért jó lenne tudnom, hogy merre forgassam.
Köszönettel. csantal
Üdv
Típus ismerete nélkül annyi hogy a lapátkeréken a lapátok állása elárulja a forgásirányt is csak logikusan gondold végig, de sok esetben a szivattyú ház csigavonala is megmutatja. Aztán még annyi hogy a lapátkereket rögzítő csavar vagy anya menetiránya is árulkodik, hiszen menet közben lelazulna.
Sziasztok!

A problémám az lenne van egy fúrt kutam ebből szívja a vizet egy alko hw 601 típúsú hidrofor ami egy kis nyaralót lát el.
Kinyitom a kerti csapot bekapcsol,megy folyamatosan,egyszer csak gondol egyet és lelevegősödik majd ismét felkapja a vizet és ezt játsza.Sajnos előfordult hogy víz nélkül járt a hidrofor egy éjszakán keresztül emiatt.
Volt úgy hogy teljesen lelevegősödött és elég sokat kellett vele szórakozni hogy újból elinduljon.
A rendszer teljesen tömített a nyomás nem megy el.
Egy vízszerelő csinálta az egész rendszert,egy pvc norton fej-re van rákötve,lábszelep nincsen csak a golyó van a csőben.Ezt a szerelő ajánlotta,előtte kpe cső volt lábszeleppel,stb,de ugyan ez volt a probléma és ezért lett átcsövezve.
Esetleg mi lehet a probléma?
Köszönöm a segítséget.
Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv
Többek közt ezért is szoktam ajánlani a búvárszivattyús megoldásokat, mert ezek a "vékonycsöves kutak" igaz hogy olcsóak de bizony az esetek nagy részében problémások és adnak is bőven munkát. A baj több dologra is vissza vezethető.
Említed hogy szerelő csinálta. Akkor bizony a szerelőt kéne visszahívni mert vagy mégsem tette jól a dolgát, vagy valamilyen problémát nem vett észre amit észre kellene venni egy szakinak azért, tehát nem végezte al a munkát.
Ha ez mégsem lehetséges akkor 2 dolog lehet, vagy a kút vagy a szivattyú és a szerelvényei. A kúttal kapcsolatban is 2 dolog lehet, vagy gázos vizet ad és ezzel semmit sem tudsz tenni csak búvárszivattyúsan üzemeltetni de még úgy is trükközni kell, vagy nagyon kevés vizet ad és azért levegősödik időnként.
A másik hogy a biztosan jónak gondolt szivattyú és szerelvényei mégsem jók. Az hogy valami nyomásra tömített az nem jelenti azt hogy vákuumra is tökéletesen tömített. Tehát a szívócső valamelyik csatlakozása is lehet probléma a szivattyú tengelytömítése is lehet már problémás. Sok esetben mindenféle szűrőket is beraknak a nem épp jól sikerült kutak homokos vizének a szűrésére a szívó oldalra és ezek a szűrők generálnak rejtélyes problémákat.
Az említett "PVC norton" fej sem az örök életre szóló műszaki megoldás és könnyen lehet hogy a kézi pumpa ágról levegősödik a szivattyú ág.
Javasolnék mielőbb felszerelni egy szárazfutás védelmet, mert ha örökjárós a szivattyú akkor az tönkre is megy, sőt már az is csoda hogy túlélte azt az éjszakát.
Köszőnöm a segítséget,
ma rákötőttem egy kerti szivattyút a norton fej másik ágára az nem levegősödik le.
Még az előző csövezésnél az csinálta hogy nyomás alá helyezte a hidrofor a kerti szivattyút,kikapcsolt állapotban nyomta a vizet a szívóágba vissza.
És a kerti szivattyú "kiszívta"a hidroforból a vizet.
Elég nagy gebasz volt az a csövezés,
Ezért is lett átalakítva.
Csak kicsit idegesít hogy megint elkezdte a levegősödést.
Ha a kút másik ágáról működik egy másik szivattyú hiba nélkül akkor az alko kaphatta el az influenzát .
2344 hozzászólás Oldal: 109 / 157