Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 103 / 157
Lalibátyó: A pedrollo vízmű beüzemelve, elégedett vagyok vele. Egyenlőre a kút is fejhető elegendő vízzel. :)

Örülök, hogy nem csak szivattyút vettem, hanem vízművet. Praktikus, kényelmes öntözési célra is.
Sziasztok!

Most akadtam rá erre a fórumra, néhány oldalt el is olvastam, de mire végigolvasnám az összes üzenetet, lehet beleőszülnék, és még lehet nem is lenne köztük a válasz a kérdésemre. Ezért felteszem itt a kérdésem, ha nem probléma! :)

Nos, olyan problémánk van, hogy egy kis falu kútközösségéhez tartozunk. Kb. 35 háztartás tartozik ehhez a kútközösséghez, szépen be is fizetjük a havi számlát, úgy ahogy kell a kút és a vízvezetékek karbantartására, de az a probléma, hogy néhány szomszéd, főleg ebben a melegben szeret locsolni. Ilyenkor nálunk a víznyomás annyira leesik, hogy teljesen elmegy a házba a víz. Az udvaron még folyik valamennyire, de van, hogy már ott sem. Mintha teljesen kikapcsolnák a fő vízpumpát.
A vízvezeték a háztartásba a pincén keresztül jön be, 2m mélységben a földszinttől. Az udvari csap 1.5m magasan helyezkedik el a földszint felett. Bent a házban a vízcsap pedig 4m magasan helyezkedik el a földszint felett.

A terv az, hogy egy házi vízművet beépítenék a pincébe, amihez tartozik egy puffer tartály, nyomáskapcsolóval, visszavágószeleppel. A víz mennyiségének meglétét egy előtét pufferrel figyelném (ami a házi vízmű előtt helyezkedik el a csővezetékre csatlakoztatva és csővezetékkel ez után következik a házi vízmű), amire szintén szerelnék egy nyomáskapcsolót (pl. 0.5bar nyomásszintre kapcsoljon). Amennyiben ennek a nyomáskapcsolónak nincs meg a kellő nyomás, akkor nem engedi bekapcsolni a pumpát, így megvédi azt a leégéstől, mivel ugyebár, ha nincs elegendő víz a rendszerben akkor a pumpa üresbe forog, túlmelegszik és leég. Valamint szeretnék szerelni a házi vízművel egy párhuzamos vízágat is egy visszavágó szeleppel, ami ha a hálózatban elég nagy a víznyomás akkor azon keresztül folyik a víz, így nincs szükség a házi vízműnek, hogy állandóan ki-be kapcsoljon.
Találtam is a neten egy házi vízművet, a teljesítménye 800W, amihez 19l-es puffer tartály tartozik. Ebből kb. 10 liter víz, és a maradik 9l levegő lenne a tartályban(a nyomás végett).
Érdekelne a véleményetek, és az észrevételeitek, valamint, hogy mire érdemes odafigyelni még az egésszel kapcsolatban?
Olvastam, hogy van olyan vízpumpa, amibe van beépítve szárazonfutás védelem. Amit én írtam, hogy a pumpa elé egy kis tartály egy nomáskapcsolóval, ami megakadályozza a vízpumpa működését, alacsony nyomás esetén, az olcsóbb vagy egy olyan pumpa amibe van beépített védelem?

Ti mit tennétek a helyemben, mikor este 9 órakor szeretne az ember elmenni letusolni, megnyitja a vízcsapot és nem folyik rajta egy csepp víz sem? :twisted:

Üdv!
makrodom
Üdv
Hát igen, közös lónak...... Erről a panelos elszívó jut eszembe. Ott is amíg nem kezdte el valaki ventilátorral benyomni a főzés illat orgiáit minden működött, majd innentől az győz akinek erősebb a ventilátora mert a másik lakásban jön majd ki a szag :)
Szóval lehet hogy okosabb lenne újra gombolni a kabátot ebben a közösködésben, mert aki a cső végén van az mindig szívni fog, mert a víz nem hülye ott jön ki ahol könnyebb neki :) Amúgy ha csak rádobsz egy házi vízművet ami elé persze egy visszacsapót kell rakni már jobban jártál egészen addig amíg a szomszéd ki nem nyitja a kerti csapot és úgy is hagyja a csúcsidejű fogyasztás idején, mert lehet onnan fogsz levegőt szívni, nem pedig a csővezetékből vizet. Persze ha minden bekötés visszacsapó szelepen keresztül történt akkor ez nem történhet meg és az győz akinek a legerősebb a szivattyúja és a legközelebb van a betáplálási ponthoz. Szóval nem egyszerű menet lesz ez. A szivattyú elé sok értelme nincs zárt rendszerű tartályt rakni mert nagyot nem tudsz, azzal a pár tíz literrel meg sokkal előbbre nem leszel amit esetleg onnan ki tudsz szedni, nem beszélve arról hogy amikor elkezd csökkenni a rendszernyomás már akkor a pufferolt vizet használod egész addig amíg a puffer nyomása nem csökken a rendszer nyomása alá. Tehát minek ? Ha a lakás vízellátása a cél akkor talán okosabb lenne egy nyitott puffer (IBC) amiben van párszáz liter (tehát 2-3 napi készlet) és abból szivattyúzni és a rendszeredbe nyomni a vizet. Persze ezt a tartályt kellene töltögetni csúcsidőn kívül valami ügyes megoldással hogy mindig tele legyen.
Én mit tennék ? Fúrnék magamnak saját kutat.
http://kutviz.hu/
Üdv.mindenkinek.Lali bátyó kb.három éve kértem és kaptam segítséget a házi vízmű membrànnal kapcsolatban,javaslatodra akkor kicseréltem mert a levegő szelepen jött a víz.Azóta tökéletesen működött,de most ha megnyitom a vízcsapot,azonnal kapcsol nyomja a vizet.Egy-két nap alatt a levegő elmegy,nem tudom hovà, mert nem enged sehol és nem jön vìz a szelepen .Lehet,hogy mégis lyukas a membràn?Légy szíves adjàl valami tippet.Vàlaszod előre is köszönöm.Üdv
JENŐBÀ
Hello Jenőbá !
akkor is el tud menni a levegő ha a membrán körüli vas a lyukas (tehát a tartály) vagy a szelep enged, de a szelep körül is körbe szokott korrodálni a vas és ott is.
Én először megnézném a membránt ( három év ezeknek nagy idő :( ) és ha az biztosan rendben akkor ott keresném a bajok forrását ahol belül is rozsdás a tartály. meglehetősen sziszifuszi munka egy apró lyukat megtalálni ahol szökik a levegő, de ha nem nagy a tartály és van egy nagy edényed amiben pumpálás után víz alá tudod nyomni akkor az hamar megmutatja hol jönnek a buborékok. ( víz bevezető csonkot hagyd szabadon) Ha ez a lehetőség nincs akkor sok sok hab kell hozzá :)
Sziasztok!

Lehet, hogy már volt téma és leírtátok, de hátha valaki megszán:

A házi vízművemet cseréltem (Elpumps volt), márkahűen egy Elpumps VB 25/1300-ra. Minden faca, minden jól működik, ha
a csatlakoztatott locsolócső végén nincs pisztolya vagy hasonló marhaság, azaz szabad csővéggel állandó a nyomás. A probléma akkor kezdődik, amikor a slag végére locsolópisztolyt csatlakoztattam, akkor ugyanis egy idő után annyira lemegy a nyomás, hogy nagyon. A nyomáskapcsoló szerintem gyári beállításon van. Azért nem vagyok biztos benne, mert rövidsége miatt cseréltem a betáp-kábelt. A nyomáskapcsoló értékeit - gondolom én - a fedelet levéve lehet csak állítani, de én ehhez nem nyúltam.

Arra gondolok, hogy az alsó nyomásértéket kell valahogy feljebb állítanom. Le tudnátok írni esetleg, hogyan végezzem el ezt?

köszi
probléma akkor kezdődik, amikor a slag végére locsolópisztolyt csatlakoztattam, akkor ugyanis egy idő után annyira lemegy a nyomás, hogy nagyon

Biztosan leesik :shock: a nyomás ? Nem pedig ki-be kapcsolgat a házivízmű és azt érzékeled a bekapcsolás előtt nagyon alacsonynak ? A nyomáskapcsolót a probléma tisztázásáig nem kéne tekergetni
Gondolom, csak leesik a nyomás vagy későn kapcsol a szivattyú, mert alig jön víz belőle. Ilyenkor hogyan tovább? Beszéltem olyannal, akinek ilyen szerkezete van, neki is hasonló a problémája. Sőt a gyártó is azt mondta, hogy ez ilyen. Ezt azért így nem tudom elfogadni. :?
Akkor az lesz amit én gondolok. Sokkal kevesebb vizet vesz el a szórófej mint amit a szivattyú képes szállítani ezért felmegy a nyomás lekapcsol a nyomáskapcsoló. Ezt érzékeled problémának. Öntözős házi vízműnek áramlás kapcsolósat kell venni, vagy a szivattyú szállítási mennyiségének megfelelő mennyiségű szórófejet kell üzemeltetni.
4 megoldás lehetséges, növelni a szórófejek számát hogy épp a kikapcsolási nyomás alatt legyen a rendszernyomás,
külső kapcsolóval kiiktatni a nyomáskapcsolót az öntözés idejére ( de csak amíg öntözöl mert örökjárós ez alatt a szivattyú)
áramlás kapcsolósra átalakítani a rendszert
"ha nem túl sok hiányzik a boldogsághoz " akkor megemelni a nyomáskapcsolón a rendszernyomást. Persze ezt csak úgy hogy bőven kell tartalékot hagyni benne nehogy az a helyzet is megtörténjen amikor a szivattyú már nem tud akkora nyomást csinálni hogy a nyomáskapcsoló működjön. Első lépésben 0,5 barral kéne próbálkozni és csak a nagy rugót kéne jobban összenyomni az anyájával. ( tehát befelé tekerni pár menetet, de feljegyezni hogy mennyit tekertél hogy visszatalálj oda ahonnan indultál ha valami balul sülne ki) 8-as kulcs fogja az anyát de előtte áramtalanítani kellene a szivattyút.

valami ilyesmi lesz a belülről a kapcsolód:

1272626749_600x500.jpg
1272626749_600x500.jpg (101.02 KiB) Megtekintve 4574 alkalommal.
Köszönöm a válaszodat! Az előző szivattyú nem sokkal, de egy kicsivel gyengébb is volt, lehet más nyomáskapcsoló beállítással. Akkor is jelentkezett ez a jelenség, de nem ilyen mértékben.
Nem kell még átalakításban gondolkoznom, mert ez még csak egy egyszerű locsolópisztoly, kicsi átfolyással, ez pedig alátámasztja a válaszodat, azaz túl kicsi a vízkivétel. Az öntözőrendszer kiépítése ősszel lesz, majd akkor kezeljük a problémát, ha lesz.
Lehet, hogy javaslatod alapján egy picikét emelek a nyomáson.
Lali bátyó!Tegnapelőtt kértem tanácsodat a házi vízművel kapcsolatban,mert a levegő valahol elszökött.Leszereltem a helyéről,próbáltam felfújni hogy habbal nézzem,hol enged.Nem tartotta meg a levegőt,ahogy fújam úgy ment el a nyomócső felé.Ahogy javasoltad megnéztem a belsejét,a tömlő ép de a tartály rozsdás.Megtisztogattam ahol a tömlő felfekszik a peremen.Összeraktam,felfújtam és úgy néz ki hogy most már megtartja a levegőt,beszerelve rendesen működik.Gondolom pár nap múlva megnézem a levegő nyomást és ha tartja ,akkor ez volt a hiba, itt ment el a levegő.
Köszönöm tanácsod,a gyors választ.Üdv.Jenőbá
Sziasztok !

Segítséget kérnék.
Hidrofor tartályt vásárolnék,a többi cucc megvan.
Azt mondták az üzletben hogy házi vízműhöz minél nagyobb tartályt veszek annál jobb.
Néhány csap,wc,mosogató,kerti locsolás arról menne,stb.
Ajánlottak nekem egy 200l-es tartályt,azt mondták hogy működik rendesen,egyetlen apró hiba hogy néha(1-2 hetente) fel kell fújni,mert esik a nyomása és hogy könnyen javítható.
Érdemes megvennem ?
Ha igen,tényleg olcsó a javítása?
Nem szabad megvenni !!! Belül csupa rozsda lesz és 32 ezer a membrán. Ki tudja hány csavar szakad majd bele szétszedéskor.
Köszönöm válaszát.
Azért tetszett volna,mert teljesen újszerűnek nézett ki.
Én a saját véleményem írom, a döntés a tiéd :)
teljesen újszerűnek nézett ki

Lehet hogy fűtés, melegvíz, vagy kiegyenlítő tartálynak használták egy tiszta száraz kazánházban, ahol sem por sem napsütés sem víz nem érte kívülről.
Csak épp a belseje tropa. Biztosan nem azért árulják mert nem tetszett a színe :)
2344 hozzászólás Oldal: 103 / 157