Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 102 / 157
lalibatyo írta: Azok a mosogatócsővel készült kutak. Ha szerencsés helyre fúrták működik, ha csak azért fúratták mert olcsó akkor nem biztos, és sok helyen még 5-6 méteres aknát is ásni kell mellé hogy működjön valahogy. Majd ha vettél szivattyút kiderül minden. A normál fúrt kutak azok amibe a búvár bele is megy ha kell.

Ahhoz hogy kiderüljön a kút hozama/használhatósága, gyakorlatilag mindegy, hogy sima szivattyúval vagy tartályos vízmű változattal próbálkozom?

Erről mit gondolsz? https://ugyismegveszel.hu/kerti-termeke ... -reszletek
Sőt akár búvárral is szívathatod, a paraméterek szempontjából ez mellékes hiszen 10-15 perces szivattyúzás után van értelme az első hozammennyiség megállapításának.
A linkelt szivattyút talán ingyen elfogadnám, de pénzt biztosan nem adnék érte. No name cucc semmit soha nem kapsz hozzá gari a kapuig, szervize nincs.Inkább lottózz nagyobb eséllyel nyersz :) persze ha könnyes szemek nélkül pár hónap után ki tudod dobni a kukába (ha mégsem jönne be) akkor majdnem jó választás.
lalibatyo írta: Sőt akár búvárral is szívathatod, a paraméterek szempontjából ez mellékes hiszen 10-15 perces szivattyúzás után van értelme az első hozammennyiség megállapításának.
A linkelt szivattyút talán ingyen elfogadnám, de pénzt biztosan nem adnék érte. No name cucc semmit soha nem kapsz hozzá gari a kapuig, szervize nincs.Inkább lottózz nagyobb eséllyel nyersz :) persze ha könnyes szemek nélkül pár hónap után ki tudod dobni a kukába (ha mégsem jönne be) akkor majdnem jó választás.

Ez nagyon meglepett, kijózanított. Azt hiszem egyszerűbb inkább, ha te ajánlasz egy nem a legdrágább típust. Ezeket érdemes aknában elhelyezni vagy talajszinten is megfelelő? A szállítási magasság és a szállítási hossz között milyen összefüggés van? Bocs ha lámáskodom.

És ezekhez mit szólsz?
http://www.edigital.hu/hazi-vizmuvek/ei ... 71744.html
http://www.argep.hu/trend/PEDR/Pedrollo ... -24CL.html

köszi a választ
Konkrét típust, márkát nem szívesen ajánlok, nehogy vád érjen hogy érdekeim lennének. Bizonylatolt kereskedelemben évek óta forgalmazott típusok OK, szürkeimportból, piacról, netes fekete kereskedelemből kínai szemét nem. Az előbbinek van szervize garija az utóbbinak lesz majd egy eladója aki nem veszi fel a telefont. 50 ezer alatti kategóriában nagy minőségi különbségeket nem kell várni. Mind műanyag belül, majdnem mind kínában készül a különbség a forgalmazói háttér és a szerviz hálózat megléte. Talán az Elpumps termékei közt lesz ami bronz lapáttal is kapható ebben az árkategóriában. A két linkelt szivattyú közt jelentős teljesítménybeli különbség van, de ha a pénztárca engedi akkor inkább a Pedrollo megfelelő teljesítményben. Az "öntözni szeretnék" az történhet 10-20 méter fél colos slagon picike szórófejjel is a virágos kertben, meg colos tömlővel árasztva a krumpli földön :) Az előbbihez elég a pici pedrollo az utóbbihoz az 1000 wattos einhell is kevés.
Nos, megszültem a döntést.
Erre esett a választás:

http://szivattyuk.hu/pedrollo-hydrofres ... -1ax-24aqp

köszönöm az infókat!
Megbízható kereskedőtől megbízható típust. Használd sokáig problémák nélkül !
Köszönöm Lalobátyó ! :P
lalibatyo írta: Először legyenek kútadatok :)

Mostanra sikerült kicsit foglalkoznom a kúttal. Nem tudtam hogyan teszteljem, ezért bekötöttem egy szivattyút, (Elpumps JPV 1300B) ráraktam egy 5m-es csövet a szívóágra (ez olyan 2m-t lehetett a vízbe), és járattam. 5 perccel kezdtem, a végén 30 percig ment folyamatosan a szivattyú. A vizet egy vödörbe fogtam fel, a víz végig tiszta volt, homok nem ült az alján. Hozamot nem mértem, de folyamatos volt a víz áramlása.

A sikeren felbuzdulva levittem a szivattyút a pincébe a tartály mellé, és egyenlőre simán rákötöttem a végleges vízvételi pontra. Kérdésem az lenne, hogy a szívócső most 5m-t lóg bele a kútba, felül egy 90fokos töréssel bemegy a pincébe, de ez a táv kb 10m. Ez a 15m-es szívócső okozhat-e ez gondot a későbbiekben?
Másik, hogy a szivattyú dobozára írt max szívási mélységet, ami 9m, honnan kell számolni? A kút tetejétől, vagy a kútban lévő vízoszlop szintjétől? A kettő között ~2,5m eltérés van...

Minden hidrofor tartálynak egy ki-bemeneti pontja van?
a végén 30 percig ment folyamatosan a szivattyú. A vizet egy vödörbe fogtam fel, a víz végig tiszta volt, homok nem ült az alján. Hozamot nem mértem

Épp az lett volna a lényeg, de ha az 1300B 30 percig tolta szakadatlanul tisztán akkor ott baj nem lehet.
Ez a 15m-es szívócső okozhat-e ez gondot a későbbiekben?
Másik, hogy a szivattyú dobozára írt max szívási mélységet, ami 9m, honnan kell számolni? A kút tetejétől, vagy a kútban lévő vízoszlop szintjétől? A kettő között ~2,5m eltérés van...

Minden hidrofor tartálynak egy ki-bemeneti pontja van?

Ha szívócső emelkedik a szivattyú felé akkor nem lesznek gondjaid még 20 méterrel sem.
A szívómélység a szivattyú szívócsonkja és a vízszint teteje( ami szivattyúzáskor csökken :) ) kell számítani. Természetesen a függőleges eltérést !
A membránosoknak igen, de ez nem szabad hogy gondot okozzon, létezik "T" idom.
Ha szívócső emelkedik a szivattyú felé akkor nem lesznek gondjaid még 20 méterrel sem.
A szívómélység a szivattyú szívócsonkja és a vízszint teteje( ami szivattyúzáskor csökken :) ) kell számítani. Természetesen a függőleges eltérést !
A membránosoknak igen, de ez nem szabad hogy gondot okozzon, létezik "T" idom.

Akkor beengedhetek akát 15m csövet is a kútba, ha az üzemi vízszint 5 m-en van nincs gond...

A tartály nem membrános...
Ezekszerint a szivattyú nyomóágára rakok egy T idomot, és az egyik felét a tartályba kötöm, a másikat a vízvételi helyhez. A szivattyú ugyanazon a csövön tölti a tartályt amelyiken az adja a csapnak a vizet?
Akkor beengedhetek akát 15m csövet is a kútba, ha az üzemi vízszint 5 m-en van nincs gond...

A tartály nem membrános...
Ezekszerint a szivattyú nyomóágára rakok egy T idomot, és az egyik felét a tartályba kötöm, a másikat a vízvételi helyhez. A szivattyú ugyanazon a csövön tölti a tartályt amelyiken az adja a csapnak a vizet?

Igen akár 15-öt is berakhatsz de minek :)
Igen a T re kötni a szivattyút a tartályt és a vízelvételi helyeket is. Ha nem membrános akkor idővel "megeszi" a levegőt a víz. Ezt arról veszed észre hogy kevesebb víz tud kifolyni két bekapcsolás közt. Alapesetben kb a tartály 1/3-a vehető ki két bekapcsolás közt. Ha ez 1/5-1/6 ra csökken akkor levegő kell bele.
Alapesetben kb a tartály 1/3-a vehető ki két bekapcsolás közt. Ha ez 1/5-1/6 ra csökken akkor levegő kell bele.

Levegőt kompresszoral tudok fújni bele, vagy leengedem a vizet, és újra felnyomom? :)

Tegyük fel, hogy beüzemelem a tartályt is. A bekötés után lesz egy üres tartályom. Ebbe már kell valami nyomás (csak levegővel), vagy kezdjem el feltölteni vízzel? Van valami aranyszabály arra, hogy mekkora legyen a nyomáskapcsoló ki-bakapcsolási értéke?
Levegőt kompresszoral tudok fújni bele, vagy leengedem a vizet, és újra felnyomom? :)

Tegyük fel, hogy beüzemelem a tartályt is. A bekötés után lesz egy üres tartályom. Ebbe már kell valami nyomás (csak levegővel), vagy kezdjem el feltölteni vízzel? Van valami aranyszabály arra, hogy mekkora legyen a nyomáskapcsoló ki-bakapcsolási értéke?

Lehet kompresszorral is, pumpával is ha építettél be légbetöltő szelepet csapot csatlakozót, de csak annak aki tudja is mit csinál mert bajt is könnyű. Kezdő user engedje ki az összes vizet majd töltse újra. Nem szokás levegővel előtölteni ezeket a tartályokat.
A nyomáskapcsolót nem piszkáljuk az gyárilag be van állítva. 1,5 től 2,8 ig az alap beállítás. ( 1,5 nél be, 2,8-nál ki) Ennek a változtatása csak annak javasolt aki tudja mit miért tesz.
Sziasztok,

egy házi vízművel bajlódom egy ideje. Vezérlése a falra van szerelve néhány méterre magától a vízmű szerkezettől.
Első hibának jelentkezett, hogy a mágneskapcsoló eléggé el volt öregedve, szikrázott, vagy csak ütögetésre volt hajlandó elindulni, így ezt cseréltem.
De már ekkor elő fordult, hogy az elé bekötött 3A-es motorvédő hőkioldó lekapcsolt.
Aztán a minap arra lettem figyelmes, hogy egyre sűrűbben old le a motor védő, és a mágneskapcsolót figyelve ott tart a dolog, hogy másodpercenként kapcsol ki, - és be.
Gondolom a levegő nyomás szűnt meg a zsákban.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora nyomást kell ebbe a "zsákba" pumpálni?
Én úgy gondolnám, hogy szivattyút lekapcsolom, egy csapot megnyitok, és 1 bárig fújom.
Vagy téves az elképzelésem?
Illetve nekem még nem volt szerencsém ehhez a szerkezethez, de egy olyan megjegyzést kaptam, hogy ősszel volt utoljára felfújva, és akkor aki csinálta azt mondta, hogy szerinte rossz a rajta lévő szelep, mert enged.
Ez a szelep simán cserélhető mint egy autó kerékben?
Ha esetleg más baj van, ez a "zsák" mennyire kiszedhető a tartályból?
Előre is köszönöm a válaszokat.
A kérdésem az lenne, hogy mekkora nyomást kell ebbe a "zsákba" pumpálni?
Én úgy gondolnám, hogy szivattyút lekapcsolom, egy csapot megnyitok, és 1 bárig fújom.
Vagy téves az elképzelésem?
Illetve nekem még nem volt szerencsém ehhez a szerkezethez, de egy olyan megjegyzést kaptam, hogy ősszel volt utoljára felfújva, és akkor aki csinálta azt mondta, hogy szerinte rossz a rajta lévő szelep, mert enged.
Ez a szelep simán cserélhető mint egy autó kerékben?
Ha esetleg más baj van, ez a "zsák" mennyire kiszedhető a tartályból?

Igen, valószínűleg ezért kapcsolgat-ki-be, de ha nem nyomáskapcsolós, hanem áramlás kapcsolós ( jó lett volna egy kép) akkor pár dolog még lehet. Az említett zsák mögötti légteret kell felpumpálni 1,5 barra úgy ahogy írod, de a csap végig nyitva marad. Ha nem lehetne felpumpálni és a csapon jön a levegő akkot lyukas a "zsák". A szelep cserélhető de szét kell szedni a tartályt és ki kell venni a zsákot is, mert az alatt, vagy mögött lesz. Szétszedni csak víz és levegő oldali nyomásmentesítés után szabad és nem egy agysebészet :)
2344 hozzászólás Oldal: 102 / 157