Szerző:
lalibatyo » szer. jún. 17, 2015 9:19 pm
Segítséget szeretnék kérni. Összeállítottam egy házi vízellátót. Pedrollo 10 M szivattyút használtam és a szárazon futásához egy ELPUMPS HYWK-0402 típusú védelmet. A védelem és a tartály közé illetve a szivattyú elé a szívóágba egy-egy visszacsapó szelepet tettem. Az utánit azért mert a tartály feltöltése után (1,5 bar) nem működött a védelem. (Hálózati csatlakoztatása után azonnal elindult a szivattyúm). A szelep beállítása után az elvárások szerint indíthattam a szivattyúm víztermelését.
A nyomáskapcsolóm felső ponti kikapcsolását követően a szárazon futás elleni védelem is működésbe lépet és a hálózatról leválasztotta a szivattyút. A bekapcsolási nyomásérték elérésekor - a nyomáskapcsoló kapcsolt - a szárazon futó nem engedte a szivattyú indulását csak a kézi indítási lehetősséggel.
Mi lehet a gond? Most a szárazon futó védelmet kiiktattam így működök, de szükségem lenne rá. A működési tartományom (nyomáskapcsoló) 2,6-3,6 bar
Köszönöm előre is a segítséget.
Nem igazán értem azt az összeállítást azokkal az előtte utána visszacsapókkal, de ha minden jó és együtt az egész mégsem akkor valami nincs a helyén. Úgy gondolom a szárazfutás védelem lesz az. Ha jól értelmezem a dolgokat akkor nem lábszelep, hanem visszacsapó van a szívócső és a szivattyú közt (tehát valami vékonycsöves kutacska lesz) és a szivattyú után a nyomó ágban a szárazfutás védelem, majd megint visszacsapó és tartály, nyomáskapcsoló stb. Tehát két visszacsapó közt van a szárazfutás védő és a szivattyú. Mivel a víz összenyomhatatlan ezért nagyon picike térfogat változás is elegendő hogy nulla legyen a nyomás a két visszacsapó közt. Tehát ha pontosan nem egyszerre zárnak (miért lenne így

) akkor le is pottyan a nyomás a szárazfutás védő tiltási értéke alá ha megáll a szivattyú. A megoldás, 1 visszacsapó a szivattyú után, majd szárazfutás védő nyomáskapcsoló tartály stb. Sajnos a védelem nem lesz tökéletes, hiszen ha szárazra futott és lelevegősödött a szivattyú, de ezzel egy időben meg is szűnik a vízfogyasztás és még van némi nyomás a rendszerben akkor a szivattyú szárazon fog futni. Persze ennek nagyon kicsi az esélye hogy egyszerre történjen.
Ha valamit nem jól értelmeztem javíts ki légyszi.