Ezermester Fórum

Gépekkel, eszközökkel, szerszámokkal kapcsolatos kérdések, tanácsok, problémák.
2344 hozzászólás Oldal: 97 / 157
Előző 1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 157 Következő
Igazából ezek a "házi vízműnek" nevezett eszközök nem arra lettek kitalálva hogy több emeletes épületeket és öntöző rendszereket lássanak el vízzel. Az olcsó műszaki megoldásukat az igények bőven túlnőtték mára. A nyomásingadozásuk kisimítására léteznek nyomásszabályzó szelepek, csak épp a házi vízmű nyomása kevés hozzá :) Az öntözőrendszereket pedig hangolni kéne a szivattyú szállításához úgy hogy csak annyi szórófejet rátenni amivel 2,2-2,4 bar nyomásig tudja feltornászni a szivattyú a nyomást így már a szórásképek is elfogadhatóak, és le sem fog kapcsolni a nyomáskapcsoló. -Csak hát ez nem nagyon szokott sikerülni főleg egy többkörös rendszer esetén vagy különféle kézi szórófejek használatakor. Tehát a "célhardver" megvásárlása helyett megy a "sufni tuning" a nyomáskapcsolók tekergetése hozzáértés nélkül amivel esetenként sikerül is bajt csinálni. Papírforma szerint 0,6 bar a legkisebb nyomáskülönbség ami beállítható és 2,3 a legnagyobb. Tehát bárhová tekergeted ezen két érték közt lesz a ki és bekapcsolási nyomások közti különbség. Azt azonban hozzátenném hogy ezektől a csupa műanyag pár ezer forintos eszközöktől nagy csodát és laboratóriumi pontosságot nem kéne várni.
Akkor mi manapság a célhardver?
Tehát ami pár 10 m mélységről felhozza a vizet 3-4 bar állandó nyomással?
Megfelelő csőbúvár ami áramlás kapcsolós kiegészítve 1 tartállyal és hozzá a nyomásszabályzó szelep. Természetesen mindez a fogyasztás mennyiségéhez igazítva.
Üdvözletem!

Három kérdésem lenne:
Van egy 10,1 m mély 20 cm belső átmérőjű fúrt kutam, amiben 1,85 m vízoszlop van. Eddig olyan 3200 l/h vízhozamú szivattyút használtam gond nélkül, de kipurcant. Így vennem kell másikat.
Mennyi vízhozamra lehet képes ez a kút, mondjuk ha vennék egy kb. 5000 l/h kapacitású csőbúvárszivattyút?

Mi a véleményetek, gyakorlati tapasztalatotok a csavarszivattyúról? Valahol egy hozzászólásnál olvastam, hogy abba olajat kell tenni.
Már rögtön az elején kell bele tenni, illetve ennek lenne egy karbantartási ciklusa (még nincs meg a szivattyú), milyen gyakorisággal?
Nem vízkenésű a szivattyú csavarfelülete és a háza, mit ken az olaj?

Köszi a válaszokat.
Lalibatyo

Köszi a nem is remélt választ, már tisztáztam a fontos kérdéseket, egyik rendszer oké, a másiknál szivattyút kellett cserélni, ami egy 900 W-os 3300 l/h -ás csavarszivattyú.

A rendszer így néz ki: szivattyú - áramláskapcsoló - ebből egyrészt egy 24 literes tartály felé, másrészt a locsoló hálózat felé megy a víz.
Ezt azért írom le, mert hogy ne legyen kerek a dolog: az áramláskapcsoló - zárt és szivárgásmentes hálózatnál (nincs szivárgás, csap zárva) - nem állítja meg a szivattyút.
De ha kikapcsolom az áramot, vagy az áramláskapcsolót állítom le és utána újra kapcsolom - indítom a rendszert, a szivattyút már nem indítja el: tehát érzékeli az áramlásmentes, nagynyomású állapotot.
Ha kinyitom a csapot, nyomás lecsökken 1-1,2 bárra, áramláskapcsoló bekapcsolja a szivattyút, és ua. a probléma ismétlődik.
A nyomásmérő 6 báros 5-5,2-5,4 bárnál (!!) feljebb nem mertem menni, pedig menne..
Van egy 24 literes tartály még a körben, amiben először 1,3 bár nyomást hagytam (a pedrolo leírás szerint), majd emeltem 2 bárra, hátha, de ugyanaz a helyzet.

Szerinted mi lehet a probléma? Féltem a szivattyút is.
sasszem
a csavar szivattyú lehet jó választás is de a homokot nem igazán tolerálja. olaj az a motorban van és ezt a pletykát én is hallottam hogy léteznek olyan (piacos) szivattyúk amik gyárilag olajtöltet nélkül kerülnek forgalomba. Rendes kereskedelmi forgalomban kell vásárolni ott van gari és olaj is a motorban. Én nem lépném túl azt a mennyiséget a kút üzemeltetése során amit korábban biztonsággal teljesített. A legtöbb problémát mindig a "kicsit nagyobb " szivattyúk szokták okozni.
hamiki
Az áramlás kapcsoló lesz hibás, vagy nem várod ki a kikapcsoláshoz szükséges 10-12 másodperces időt a vízfogyasztás megszűnését követően. Ráadásul a tartály is fogyszt hiszen amíg tud a nyomás emelkedni addig fogad be vizet (tehát fogyaszt). Esetleg az áramlás kapcsoló szerelési helyzete nem megfelelő. Viszont azt azért tudni kéne hogy mit bír az a tartály nehogy durr legyen a vége a dolognak.
A 10-12 mp időt, vagy hogy a tartály felvegye a felvehető mennyiséget egyszerűen nem lehet kivárni, mert felmenne a nyomás 6 bár fölé.
Egyébként egy elpumps 24 literes van rajta.
Erre a pedrolora azt írják, bármilyen helyzetben szerelhető, ez igaz lehet? Mert én vízszintesen szereltem, így fér el egy aknában, hogy a fedelét is rátehessem.
A csavarszivattyú, ha csak nyomáskapcsolót használok (vissza tenném) képes lenne használat közben állandóbb (nem lüktető) nyomást adni locsolás közeben? Ezt olvastam róla, hogy állandóbb a nyomása ilyenkor.
Lehet visszateszem a nyomáskapcsolót
Ha azt írja a használati akkor bármilyen helyzetben szerelhető. 10-12 másodpercnél előbb nem fog lekapcsolni az áramlás kapcsoló. Egy normálisan kivitelezett megfelelő elemekből kiépített kerti :!: rendszernek tudnia kéne a 6 bart. (A háztartási rendszerek már nem igazán) Elvileg a tartály a kakukktojás annak pedig kéne legyen műszaki adatlapja. Persze ha ezer éves rozsdás valami akkor nem árt az óvatosság.
A csavarszivattyú egyenletesen szállít, viszont a homokot nem tolerálja. Én nem szaroznék vele annyit hogy nyitom a csapot indul a szivattyú zárom akkor leáll, mert úgy is tud működni egy mezei öntözés hogy nyitod a csapot és bekapcsolod a szivattyút :D Még nyomásingadozásod sem lesz. Legfeljebb ha túl messze locsol teszel 2 szórófejet egyszerre.
Lalibatyó

A tartály új, elpumps tartály, adatlapja nem volt, de boltban vettem újonnan (dobozon és tartályon is rajta a név). Nézegetve más hasonló méretű, kialakítást, max. 10 bar az üzemi nyomásuk, tehát elvileg bírnák.
A nyomásmérő 6 báros, nem tudom mi történne vele, ha kivárnám a 12-15 mp időt, eddig nem mertem. De én a tartályt sem merem megkockáztatni. Nem beszélve a kútban lévő csőről, ami ugyan több rétegű, vastag falú, de ki tudja?
Na meg mit bír ki a szivattyú, meddig nyomja a vizet károsodás nélkül?
A pedrolo azért zavar, mert minden helyzetben használhatónak írják, de a gépkönyvében csak két pozíciót ajánlanak, míg van olyan típus, ami csak függőlegesen használható. Most azon agyalok, hogy alakítsam át a kötést a szűk helyen, hogy álló helyzetbe kerüljön.

A locsoló rendszeremnél az a bibi (lehet, hogy nem is az), hogy a földben van a kpe cső 4 vízkivételi ponttal, ott 1-1 csappal, az utolsó kb. 40 méterre a kúttól, szivattyútól. A csapokat kézi locsolásra is használjuk, tehát ez a kinyitom a csapot, bekapcsolom a szivattyút, majd rohanok a kupához, majd vissza a szivattyúhoz már macerás és visszalépés.

Egyébként az automatizálást úgy képzeltem el, hogy minden kivételi pontra kerül egy programozható mágnesszelep, rajta 1 vagy kettő locsoló, és ezek időben egymást követve kapcsolnának, felügyelet nélkül (mondjuk késő este vagy hajnalban), hiszen ez lenne a lényeg, ne keljen felette állni.
Hmiki
Hát nekem a net 6 bárt dobott az elpumps tartályra, így talán nem kéne erőltetni. A nyomásmérő az bírná, a csövek szintén hiszen a leggagyibb kpe is 10 baros.
A múlt héten olyan szivattyút telepítettem aminek 16 bar a végnyomása :) és semmi baja ha teljesen zárt csap mellett megy 12-15 másodpercig. Én azért lepróbálnám valami kisebb szivattyúval azt az áramlás kapcsolót, aztán ha rendben akkor 2 lehetőség van. Vagy egy nyomáscsökkentő a szivattyú után, vagy valami "lepuffantó szelep " ami nyit 5 bar körül aztán visszaküldi a vizet a kútba. Vagy a nyomáskapcsoló a maga problémáival.
Lalibatyo

Annak van értelme, hogy ideiglenesen vagy véglegesen kiiktatom a tartályt egy lemezbetéttel a kimeneti csonkon, a tömítésen (hollanderes a rácsati, de már nincs ingerem leszerelni)? És akkor csak az áramlásszabályozó működik, hiszen tartály nélkül is menne!

Egyébként nem ez, hanem egy tök ugyanilyen márkájú, típusú, egykorú (mindkettő most új: http://szivattyuk.hu/pedrollo-easy-small-ii.html) áramlásszabályozó egy elpumps 25/1300-as föld feletti, tartályos szivattyúval jól megy, 4 bárnál lekapcsol(!!), de ott van hely a függőleges szerelésre.
Ezért zakkantott meg, hogy itt miért nem áll le ilyen értéknél, még ha a szivattyú többet is tud (de a szabályozó felszerelése vízszintes!), hiszen nem azt érzékeli mire képes a szivattyú!?
Ezeknél az áramlásszabályozóknál állítható a végnyomás? Írni nem írják, de?

A nyomásmérő óra akkor minek, ha úgysem látom a végnyomást, bár bírja? Nem nyílik ki a belső ívelt rész és válik pontatlanná?

Nyomáskorlátozónál jó a sima hálózati víznyomás csökkentő? Ilyenem, bojlerhez való van, igaz 3/4 (1/2 ?) colos, gondolom ez nem illik bele az 1 colos szakaszba (már elméletileg)?

A lepuffantónál pl. a sima bojler lefúvóra gondolsz? Ekkor nem fordulhat elő, hogy az áramlásszabályozó meg ezért nem áll le, mert áramlást érzékel? Az áramláskapcsoló visszacsapó szelepe elé kellene berakni vagy utána?
Mert eddig csak akkor nem indult újra ha ténylegesen kikapcsoltam áramilag a szabályozót, visszakapcsolva már nem nyomta a szivattyút, maradt a mondjuk 5 báron!
Hello hamiki
Igen a tartály kiiktatható, de talán inkább kikötni kéne. Az hogy ez a szivattyú vezérlő mit tud és mit nem nem tudom nem használtam ilyent és 12 -14 óra meló után nézd el nekem hogy nem állok neki googlizni. Mint korábban írtam nem nyomásra kapcsol hanem vízszállításra. Általában ha van áramlás nem kapcsol le még 10 baron se, ha nincs akkor lekapcsol már 3 nál is. Tehát szivattyú függő. Nem bojler lepuffantóra gondoltam hanem valami iparira de kár is keresgélni mert arany árban mérik. Nyomáscsökkentőt szaküzletben kapsz 12-20 ezer közti ártartományban, de ez felett is akár. Ha szaküzletben vásárolsz fognak segíteni mi az ami jó lenne mint nyomásilag, mind vízmennyiségileg. Egyszer már javasoltam szakember igénybe vételét és a kérdéseid továbbra is meglehetősen nagy tájékozatlanságról árulkodnak ezért ismét javasolnám.
Üdv Lalibatyo!

Köszönöm az eddigi segítségedet!
Tulajdonképpen ma befejeztem az üggyel való foglakozást, mivel függőleges helyzetben is ugyanazt produkálja, és nem jelzi (a ledje nem villog) a kikapcsolási folyamat elindítását, ezért valószínűleg (biztosan!) hibás.
Ha még várnék 10-15 mp-t, szétdurranna valami. A másik működik, tehát ez is azt igazolja, hibás.
Inkább cserét kérek, és ha nem jön össze, visszatérek a korábbi nyomáskapcsolós megoldáshoz.
Már eleve úgy alakítottam ki utoljára, hogy könnyen, egy kötéspont átalakításával nyomáskapcsolóról üzemeljen.
Több pénzt nem akarok bele "önteni", mert már nem éri meg.

Miután a másik rendszer működik (ugyanilyen áramláskapcsolóval!), sőt ez is működött előtte (csak a tartálya purcant ki), és ezeket is én szereltem, legfeljebb annyi van, hogy valamivel hosszabb idő után oldom meg a problémát, mivel infókat kell gyűjtsek a tisztán látáshoz.

Na de mindegy: még egyszer köszönet a türelmedért!

Üdv
Előző 1 ... 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100 ... 157 Következő
2344 hozzászólás Oldal: 97 / 157