Ezermester Fórum

Járművek, gépjárművek szerelésével kapcsolatos kérdések, problémák, tanácsok.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Mindenkinek! Satut keresgélek,és két lehetséges darabra találtam.Az egyik öntvény,míg a másik kovácsolt acélból készült.Melyiket érdemesebb választanom?

Köszönettel:Jocó
A kovácsoltvas tartósabb. A kovácsolás lényege az alakításon kívül az anyag szövetszerkezetének módosítása, amitől az anyag kevésbé rideg és törékeny, így sokkal szívósabb lesz. A sima öntöttvas rideg, könnyebben törik, ami persze ötvözéssel és technológiai eljárásokkal csökkenthető.

Wikipédiából:
A kovácsolás a fémek képlékeny alakításának legősibb módszere, már a bronzkorból is maradtak fenn erre utaló leletek. Kovácsoláskor a fémet általában két szerszám alakító felületei között, ütésekkel vagy nyomással formálják. Alakíthatják melegen, hidegen vagy félmeleg állapotban (ez egyébként a legtöbb képlékenyen alakító módszerre igaz). A kovácsolás az eredeti durva szövetszerkezetet finomabbá teszi, a helyesen megválasztott technológiával a szálelrendeződés a majdani igénybevételnek megfelelően alakítható úgy, hogy javuljanak a darab mechanikai tulajdonságai (kontrakció, nyúlás, fajlagos ütőmunka). A kovácsdarabok minősége az alakítás után hőkezeléssel tovább javítható. A kovácsolt darabok hossza néhány millimétertől több méterig terjedhet. A kovácsolás lehet kézi vagy gépi, utóbbi lehet szabadalakító vagy süllyesztékes.
Üdv!

Azért én egy kissé máshonnan közelíteném.
Tudni kellene, végül is mi lenne a feladat, amire használatba kerül.

Nem tudom, milyet sikerül kiválasztani, de egy tisztes, mindenfajta munkára használhatót szeretne, akkor én inkább az öntöttvas mellett döntenék. Ezen rendben lehet egyengetni, vagy éppen lemezt, csövet, vasanyagot hajlítani. Igaz, hogy felépítéséből adódóan nem állítható, viszont nagyon masszív kivitelű.
A forgózsámolyos vagy egyéb szelvényes kialakítású satuk adott oldalfal vastagságú anyagból készülnek, és bár valóban erősebb a kovácsoltvas az öntött vasnál, egyengetéseknél, vagy más, erősebb vasmunkáknál bizony hamar kigyengül az anyag, elhajlik, kikopik. Különös tekintettel kifejezetten a forgózsámolyos kivitelűekre. (Egy közel 6-5 cm vastag öntöttvasat eltörni, hát az nem egy egyszerű megoldás.)
Én elhasználtam konkrétan egy ilyet, ha egyre gondolunk, napi használattal, gyakorlatilag többé-kevésbé egy év alatt, most egy öntöttvas satum van, ún. 100-s magyar satu. Közel 3 éve. Hát ennyi a különbség. De hozzáteszem, én nem csodálom a szerszámot, hanem használom is.

További sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Igazad van János, a célnak megfelelőt kell választani. Nekem nem kellett egyengetni rajta, nekem szereléshez kellet, a sokoldalúsága volt a fontosabb.
En elövettem nagyapam regi vilaghaborus müszeresz satujat, amely öntöttvasbol keszült, mellesleg el van törve, es felujitottam. Itt van a video rola.
Kód: Egész kiválasztása
<a href="https://youtu.be/Zpxv6lRwvLc">Satu restauralasa</a>
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég