Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok.Bekötöttem egy 3 fázisú Fi relét .Olyan kérdésem lenne, hogy sajnos a betápkábel rövidsége miatt nem a 8 kismegszakító után helyezkedik el a sinen hanem előtte mert csak így tudtam c sínnel össze sorolni a kismegszakítókkal.Így ugye a nulla bekötési helye a a relé bal oldalára esik.Ilyen eseten ugye a kapcsoló is fordítva működik és bekapcsolt állapotban nem a zöldet hanem a pirosat látom.Test gomb lenyomásakor azonnal lekapcsol tehát véleményem szerint működik. Működik is rendesen a relé ha így van bekötve?Köszönöm a válaszokat.
Üdv!

A Nulla oldal gyártótól függő, leírásod alapján elvileg lehet helyes, gyakorlatban azért tudni kellene hova kötötted a bejövő oldalt, mert a teszt gomb voltaképpen a két oldal közé van kötve, megkerülve a központi magot, és a feltüntetett névleges hiba áramot (100 mA, 30 mA) hoz létre. Biztosabb módszer, a megfelelő bekötés végett, ha az elmenő hálózaton valahol összekötjük a védőföld és nulla vezetéket. Ha erre leold a relé, megfelelőnek tekinthető a védelem. De egészen korrekt véleményt egy érintésvédelmi felülvizsgálat mérése szolgáltathat.
Egyébként forgatástól függetlenül a megjelenő piros jelzés, legyen az Fi-relé vagy kismegszakító, az adott kör feszültség alatti voltára figyelmeztet, akárhogyan is van felszerelve, mint esetünkben fejjel lefelé. Én most mechanikailag ugyan láttam már szétszedve áramvédő kapcsolót, de most annak a megfelelő működésre van-e befolyással a felszerelés iránya, azt ha keresztbe húznak sem tudnám megmondani.
Bár hivatalból az egészre kíváncsi volnék, pusztán érdeklődés szintjén, mert én még olyan bekötést nem csináltam, hogy az elosztó dobozba a vezeték rövidsége miatt ilyen szerelési metódusokat keljen alkalmazni. Pusztán a későbbiekben okozhat ez még problémát, ha a bekötő vezetékek feszülnek.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm. Nagynehezen bekötöttem helyesen. Felüre kötöttem a bejövő ágat alul pedig fésüs sínnel összekötöttem a kismegszakítokkal.
gidacska írta: Köszönöm. Nagynehezen bekötöttem helyesen. Felüre kötöttem a bejövő ágat alul pedig fésüs sínnel összekötöttem a kismegszakítokkal.

Köszönöm a frissítést. Rendesen működött, miután követtem az utasításait.
redactle
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég