Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!

Ideiglenesen be kellett üzemelnünk egy pár éve a fűtetlen garázsban dobozában, letakarva tárolt kb. 18 éves képcsöves tv-t. Úgy tűnik, nincs vele semmi gond, pár órára bekapcsoltuk, szépen működik. Mégis félünk kicsit, vajon nem lesz-e vele valami probléma, nem fog-e esetleg zárlatot okozni, kigyulladni, netán felrobbanni? Teljesen laikusok vagyunk, nem értünk az elektronikához, ezért kérdezem itt meg, hogy mennyire bírja egy ilyen tv a fagyot, hőséget, bekövetkezhet-e valamelyik az említett katasztrófák közül? :roll:
Kedves Jade!

Nehéz erre válaszolni. nem adott meg konkrét típust, de ha emlékeim nem csalnak, a Videoton talán ColorStar? volt a robbanós típus. Ennek is a tápegysége melegedett túl, amely túlhevülve, az abban lévő kondenzátorok pukkantak, robbantak fel, majd gyulladt ki végső soron.

Az elektromos készülékek nagy része belső biztosítóval védett, ha ez nem nyújtana védelmet, akkor a házi biztosító lép működésbe. Ekkor nincs sok mindent tenni, nem tudom, de már egyre kevesebb szerviz foglalkozik a javításukkal, lévén már alkatrész sincs.

Mennyi ideig lesz működőképes? Ezt ebben az esetben megmondani - talán a lottó ötöst könnyebb. Sok tényezőtől függ, jósolni meg nem szeretnék. Nekem is van egy kis képernyős készülék, a védelem utolsó vonalaként letárolva. Hasonlóan célszerű ilyenkor úgy eltenni, hogy lehetőleg por, víz ne jusson a szerkezetbe, és egy aránylag állandó hőmérsékletű, páramentes térben legyen. Hogy a tárolás alatt mennyit és hogyan kapott a készülék, nehéz megmondani. Általában azért a képcsövesekről elmondható, hogy egész jól bírták, most egy Set-top-okkal és egy scart csatlakozóval élvezhető a jelenlegi műsorsugárzás.

Ha működik, akkor használják, de hogy magukat is megnyugtassák, de az eredeti használati utasításokban is szerepelt, ne használják felügyelet nélkül, és hogy az esetleges tűz ellen is tegyünk valamit, célszerű valamilyen éghetetlen anyagra, pl üveglapra helyezni a TV-t, a környezetből pedig a könnyen lángra lobbanó anyagokat pl. függöny, eltávolítani.

Jó TV-zést kívánok!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Ez egy Thomson tv. Felügyelet nélkül nem használjuk, sőt még a konnektorból is kihúzom kikapcsolás után biztos, ami biztos. Meglepődtünk, hogy még működik, biztosra vettük, hogy tönkrement odakint. De úgy tűnik jól összerakták a Thomson gyárban anno. :) Köszi a választ!
Jelenleg is képcsöves TV- használok a háló szobákban, egy Sony és egy Samsung. Vagy 10-15 évesek lehetnek már. Ezek már utolsó szériás darabok és elég megbízhatóak. Nem kell félni tőlük, a fogyasztásuk sem oly hatalmas. Nálunk egy világító billenő kapcsolós elosztóba vannak a kütyük bedugva mindenhol és csak a használat idejére vannak bekapcsolva.
Igen, mi is kapcsolós elosztóba dugtuk be végül. Most, hogy látjuk, hogy milyen jól működik, már nem félünk tőle annyira. Köszi!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 25 vendég