Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
61 hozzászólás Oldal: 1 / 5
Meg tudja valaki mondani milyen (átmérőjű, típusú) vezeték kell egy elektromos sütő+főzőlap bekötéséhez? 3 fázisú a bekötés. A teljesítménye pedig úgy számoltam, hogy 6300W plusz a sütő.

A bekötés nem tűnik bonyolultnak, az útmutató alapján egyértelmű. Csak nem tudom, hogy 5 x 1.5-es vagy nagyobb vezeték kell-e. Esetleg 5x2.5-es...

Kösz,
M
Szia Markov!

A főzőlap/sütő bekötéséhez jobb a vastagabb vezeték, de az 5x2,5 is elég lehet. Ha a falban nagyobb keresztmetszetű vezetékek vannak, akkor azt vedd alapul, egyébként túlterhelés esetén a legkisebb keresztmetszetű vezetéken jelentkezik a hiba. (ez akkor fordulhat elő, ha egyszerre üzemel az összes főzőlap és fűtőszál, ekkor maximális az áramfelvétel)
Azért inkább fordulj szakemberhez, ha nem vagy biztos a dolgodban!

T
Köszönöm.
Veszek inkább egy 5x2.5-est, "biztos, ami biztos". Bár kizárt, hogy egyszerre bekapcsoljam a 4 főzőlapot plusz a sütőt! :D

M
A tesómnál a gyenge pontja a rendszernek a villanyóra és az oszlop közötti alu vezeték volt, ki is gyulladt a falban mikor sikerült a sütőt és még pár főzőlapot egy vendégsereg érkezése előtt használni, ráadásul a mosógép is ment épp. Majdnem a ház is ráment csak a szomszédok időben észlelték a füstöt. A biztosítékok még bírták csak a vezeték nem.
Üdvözöllek!

A tűzhely rézvezetékének az 5x2,5 mm2-es keresztmetszet elegendő, de valóban a falban lévő vezeték a legfontosabb! Ez minimum 5x6 mm2-es kell, hogy legyen (Al) esetében a terhelhetőség szempontjából. Ennél is fontosabb azonban a csatlakozó kötések megbízhatósága, mert itt történhet a legnagyobb melegedés, ami akár tűzesethez is vezethet!
Hello, köszi,
közben végül 5x2.5 mm-essel kötöttük be. Alaposan leteszteltük, mindent felkapcsoltam egyszerre. De nem melegedett.

M
Száz szónak is egy a vége ,ezzel csatlakoznák az előttem levőkhöz. használhatsz erősebb kábelt a bekötéshez csak egyre kell odafigyelni ,hogy soha ne használjunk az előirtnál erősebb biztositékot , mert ez az egésznek a alfája de itt is inkább a gyors tipusúakat ajálanám.
Üdv. Markov!

Szivesen!

Műszaki
9kW-os elektromos tűzhelyet akarok vásárolni. 25A van 1 fázis bejövőn. Igy nincs az a lehetőségem hogy több funkciót egyszerre használhassak. Nincs benne reteszelés sem, ekkor tudatosan csak annyi terhelést veszek igénybe amit a 25A megenged. A szerviz nem vállalja ezt a megoldást , nincs garancia ez esetben. Kérdésem: milyen károsodás lehet a gépben ebben az esetben ? Szerintem nem lehet probléma, gondolom beköthető igy is. Vagy nem?
A 32 amper alanyi jogon jár "ingyen" ill majdnem ingyen mert kell keresned egy vállalkozót aki megvizygálja a rendszered és igazolja hogy alkalmas a 32 amper bekötésére. Persze ez pénzbe kerül és biztosan talál majd javítani valót is a vállalkozó ami megint pénzbe keül, de a végén valóban nem kell az áramszolgáltatónak fizetned a 32 amperért. Mondjuk ezzel sem leszel ki a vízből de talán két főzőlapot már használhatsz egyszerre :)
Én nem kötöttem még be villany sütőt főzőt de gyanítom inkább a 3 fázis hiánya a probléma. Lehet hogy 400 (380) voltosak a fűtőbetétek tehát két fázis közé kell kötni őket. Ha 230 voltos a fűtőbetét akkor fázis és nulla közé kötendő tehát elvileg jöhet az a megoldás amit írsz. Az hogy miért nem csinálják meg azért lehet, mert nem tudod teljes funkcionalitással használni vagy pedig egyszerűen biztonsági okból mert úgyis előbb utóbb túl fogod terhelni a hálózatot ami vagy tüzet okoz vagy a biztosítékokat csapja majd le. Persze pár hónap múlva már "senki sem fog emlékezni" hogy ezt így kérted aki meg megcsinálta az lesz majd a h....ibás . Nyilván a garancia elvesztés a legjobb érvük ezért mondják.
lalibatyo írta:
1... A 32 amper alanyi jogon jár ...
2... kell keresned egy vállalkozót aki megvizygálja a rendszered és igazolja hogy alkalmas a 32 amper bekötésére. ...
3... Lehet hogy 400 (380) voltosak a fűtőbetétek tehát két fázis közé kell kötni őket.
4... mert úgyis előbb utóbb túl fogod terhelni a hálózatot ami vagy tüzet okoz vagy a biztosítékokat csapja majd le. Persze pár hónap múlva már "senki sem fog emlékezni" hogy ezt így kérted aki meg megcsinálta az lesz majd a h....ibás . Nyilván a garancia elvesztés a legjobb érvük ezért mondják.

Üdv!

Néhány kiegészítés az idézetekhez, hogy mindenki értse, és lehetőségekhez megfelelően tájékozott legyen a másik oldalról is.
1. Az áramszolgáltatók - E-on, elmű ...- nem áramot, hanem teljesítményt szolgáltat a fogyasztók felé. Ez az oka, hogy amíg egy fázisra vonatkoztatva S(1F)=UxI=32Ax230V addig ez háromfázisú rendszerre S(3F)=3x10Ax230V. Sűrű, nagyfogyasztós környezet esetén esetlegesen nem is működik, mert nem fogja engedni a szolgáltató a teljesítmény fejlesztést.

2. Regisztrált villanyszerelőt keress, aki "szerelői nyilatkozatot" tehet, gyakorlatilag a bejelentő lapon a vonatkozó részt kitölti. Ez egy biztosíték a szolgáltató számára, hogy a fogy.mérő utáni mögöttes hálózat a többletteljesítményt probléma nélkül a szolgáltatja a vételezési helyeken. Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy a gyakorlatban 20 évente kijárna minden épületnek egy elektromos felülvizsgálat, érintésvédelemmel stb, de hát ez általában csak akkor történik, ha már megvan a baj. A további problémák megelőzése érdekében mindenképpen ragaszkodjunk a számlához. Saját nyugalmunk érdekében.

3. A elektromos sütők mind 3 mind 1 fázisú bekötésre alkalmasak. A különbség gyakorlatilag csak annyi, hogy az utóbbi esetben a 3 fázivezető bekötési pontjait rövidzárakkal összekötjük.

4. Aki ilyenben gondolkodik, még VÉLETLENÜL SEM GONDOLJA, HOGY A MEGLÉVŐ HÁLÓZATÁRA KÖTTETTI a hasonló teljesítménnyel rendelkező fogyasztót. Ha nekem kellene csinálnom, mindenképpen külön vezetékelt különálló hálózatot építenék ki, ha nincs előzetesen már kiépítve, teszem azt egy előző elektr. tűzhely miatt. Külön biztosítót a tűzhely részére, az adott fázinak megfelelően 2 vagy 3 sarkú biztosítóval minimum a biztosító táblánál. A vételezési ponton a kábel+védőcső megoldást alkalmazva.

És néhány személyes tanács:
A mai modern tűzhelyekre valóban felírják ezeket a paramétereket (ld.9kW), de a gyakorlatban ritkán okoznak problémát. Ennek a nagyteljesítmény az oka, hogya berendezések gyorsan érjék el a kívánt hőmérsékletet, majd onnan már csökken a felvett teljesítmény. A sütők is egyre inkább a kisebb teljesítmények felé orientálódnak, mindenféle légkeveréses technikát alkalmazva, váltakozó módon kapcsolgatva a betéteket, ágyba hozva a reggelit, :D stb. Én már talákoztam olyan beépíthető önálló, elektromos sütővel, ami egy egyszerű villásdugóban végződött. A főzőlapok is inkább a bekapcsolás pillanatában maximumra állítva vesznek fel nagy áramot, aztán gyakorlatilag saját elektronikájuk szabályoz le, tartva a kívánt hőmérsékletet, vagy kiválasztott fokozatot. Bár e tekiktetbe nem tudok érdemben nyilatkozni, innentől a gyakorló háziasszonyoké a terep :oops: .
Ha a helyedben lennék, akkor keresnék egy megbízható szakembert a környékeden, kiépíttetnék egy önálló hálózatot a sütő számára. A jelenlegi 25A biztosítód is alkalmas a ház teljes ellátására, miközben sütsz, még mehet mellette a mosógép. Számszakilag 9 kW tűzhely már eleve 39 A(!) +2 kW mosógép=11 kW, az előzőek alapján: ez 47 A. 1 fázisra számítva. A gyakorlatban szvsz 25A elegendő.
A kialakításban mindenképp kérd szakember segítségét, legfeljebb a kábelcsatornát szerelheted magad is.
Elnézést, ha egy kissé hosszúra sikredett.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok!

Most vettünk egy indukciós főzőlapot. A házba 1x32 A jön be amit a most történt átvezetékeléskor 13 felé osztottunk a biztosítéktáblánál +FI relé.(csak mert szerettem volna szétszeparálni a rendszert) A nagytudású villanyszerelő segédjeként behúztam egy db 3*2,5mm rézkábelt a tűzhelyhez.(20 vagy 25A biztosítékkal) Direkt kérdeztem tőle, nem lesz-e kevés?
- Az energiatakarékosság felé megyünk, felesleges túltervezni…bla bla
Ebben az egyben hallgattam rá.
Most meg is szívtam…
Igaz bekötni sem tudom, de ha jól gondolom külön kellett volna venni egy 3x2,5mm 25A bizt. a sütőhöz(ez még nincs meg) és kellett volna egy 5x2,5 3db16A biztosíttékal?
Vagy valami ilyesmi… Most néztem meg, szerencsére nem 3 fázisú hanem vagy 2 vagy 1 a lehetséges bekötés… de nem szeretném a későbbiekben is megszívni, hamár megint be kell húznom egy kábelt. Ugy gondoltam a falban lévő 3x2,5 (20A bizt) elég lenne a sütőnek, de nem tudom mit kellene behúzni az indukciósnak.7,4KW.

Mert nem értek ennyire hozzá nem tudom meg lehet-e oldani ha odahúzok a biztosítéktáblához 5x2,5 kábelt a három fázist(mondjuk 3x16A bizitre).Mivel egy jön be a házig teljesen mindegy,-e mert úgy sem 3 fázis jön be. Vagy mondjuk húzzak oda egy vastagabb 3eres kábelt(milyen vastag rézkábel javasolt?) És egy 25A biztit rárakni, hogy ne a kinti 32A oldja le...

Mérges vagyok, hogy most megint véshetek... de még festés elött vagyunk...
Üdv Zlota!

Kissé nehezen értelmezem hozzászólásod, különösen a műszaki részét. És némiképp védve a szakmát.

Zlota írta: ... villanyszerelő segédjeként behúztam egy db 3*2,5mm rézkábelt a tűzhelyhez.(20 vagy 25A biztosítékkal) ...


Itt némileg megvan a véleményem a kollégáról is, ha a tulaj húzta be a vezetéket...
Akkor mennyi az annyi? Nézz utána a biztosító táblán. Bár inkább a nagyobb lesz. Régebben színjelöléssel voltak megkülönböztetve, de a jelen gyártók inkább csak ráírják a névleges értéket.
Mit értesz azon hogy rézkábel? Egy, önmagában 3 vezetéket tartalmazó kábelt? Vagy három, egymástól független 2,5 mm2 vezetéket? Pl. hivatalból a 25 A biztosító csak 6 mm2 vezetékkel köthető, rézből, alu-ból meg még vastagabb, szabvány szerint. A keresztmetszetet elvileg a teljesítmény határozza meg, illetve, főleg masszázs-kádaknál, a gyártó előrja, hogy adott hosszokon belül milyen keresztmetszetű vezeték alkalmazható. Így 5 m távolságig pl elég a 1,5-es, de 20m esetén már 4-est ír elő. Értelemszerűen a biztosító táblától a fogyasztási pontig terjedő távolságot kell ez alatt érteni. A Te esetedben ez legalább 6 mm2, mivel a teljesítményt 7,4 kW-nak adod meg. 3F bekötésnél viszont már csak 4 mm2 is elegendő. Minél nagyobb, annál kisebb a fesz. a vételezési ponton, ergo nagyobb áramot vesz fel a fogyasztó: a biztosító lassú, túláramvédelme oldhat ki, amit nem is azonnal visszakapcsolható.

Zlota írta: ... Most meg is szívtam…
Igaz bekötni sem tudom, de ha jól gondolom külön kellett volna venni egy 3x2,5mm 25A bizt. a sütőhöz(ez még nincs meg) és kellett volna egy 5x2,5 3db16A biztosíttékal?
Vagy valami ilyesmi… Most néztem meg, szerencsére nem 3 fázisú hanem vagy 2 vagy 1 a lehetséges bekötés… de nem szeretném a későbbiekben is megszívni, hamár megint be kell húznom egy kábelt. Ugy gondoltam a falban lévő 3x2,5 (20A bizt) elég lenne a sütőnek, de nem tudom mit kellene behúzni az indukciósnak.


Honnan tudod, hogy megsz...d? Gyakorlatilag az derül ki számomra hozzászólásodból, hogy nem is használod, mert nincs bekötve.
Tudom, hogy egy adott témában laikusok próbálnak eligazodni egy-egy témában, de ezt még én sem értem, illetve kapisgálom, de nem világos: "3x2,5mm 25A .... 5x2,5 3db16A" Itt úgy gondolod, hogy a vezeték nem változik, 1F-re kell egy 25A, 3F-re meg 3 db 16 biztosító? Akkor már rögtön 2 ill. 3 sarkúban kellene, illene gondolkodni.
Egyébiránt én még nem találkoztam 2F bekötésű fogyasztóval, azért érdekelne a konkrét típus. Vagy nagyon távolkeleti a modell, mert elvileg ilyen nem létezik.
De nem akarok ünneprontó lenni, a vezetéket is cserélném, gondolva a feszültségesésre, na itt mondható ki az, hogy megsz....d.

Zlota írta: ... Mert nem értek ennyire hozzá nem tudom meg lehet-e oldani ha odahúzok a biztosítéktáblához 5x2,5 kábelt a három fázist(mondjuk 3x16A bizitre).Mivel egy jön be a házig teljesen mindegy,-e mert úgy sem 3 fázis jön be. Vagy mondjuk húzzak oda egy vastagabb 3eres kábelt(milyen vastag rézkábel javasolt?) És egy 25A biztit rárakni, hogy ne a kinti 32A oldja le...


Elvileg a 16mm műa. védőcsőben 9-11 szál 1,5 mm2 mCu (ez a gyakorlatban általánosan használt, merev réz vezeték) húzható be különösebb gond nélkül. A behúzható nagyságrendet nem a vezetékek átmérője, hanem száma határozza meg, mivel minél több szál van egy adott szakaszon, a behúzószalag keresve az utat, feltekeredhet a meglévő vezetékekre, a még oly egyenesen húzott szálakra is, amely végeredményben a szigetelés(ek) sérülését vonja maga után. Ez akkor a legrosszabb, ha valahol a cső közepén történik, és a két szál nem ér pont össze.
Ezért mindig a vastagabb szálak mennek először, és majd csak aztán a vékonyabbja.

Bár így, a meleg szobából, a gép előtt üldögélve, könnyű tanácsokat osztogatni.

Azt javallanám, mielőtt szétvésed a lakást, először is nyugodj meg. Mérgesen még a kezed is szétverheted, ami, valljuk be, magunknak sem hiányzik. :)
Elsőkörön beköttetném a főzőt, és főznék egy jó húslevest, csigatésztával, a végén megkoronázva egy jó marhalábszár pörkölttel. Esetleg nokedlivel, csak az íze miatt. :D Közben kimosatnám a fél háztartás szennyesét. Ha ezt elbírja a jelenlegi rendszer, zümmögés és füst és melegedés nélkül (amperszag), akkor legfeljebb a távolság fgv-ben kicserélném a vezetéket MKH 6 vagy 4 mm2 típusúra. Ha a bekötési ponttól teszem azt 5 m a távolság, akkor a jelenlegi 2,5mm2 még szódával elmegy. E fölött viszont mindenképp. Ha védőcsöves a kialakítás, és a fenntiek alapján elfér, kihúzva a régit, újravezetékelném. Még festés előtt. Behúzáshoz elkérném az asszonyka jó zsírós, és lehetőleg nem a legdrágább krémjét, amivel sűrűn adagolnék a vezetékre a könnyebb csúszás miatt. Zsírt, vagy más hasonló anyagot nem tanácslom, mert idővel megavasodik, akkor meg a szag lesz ... a többiről nem is beszélve, milyen diszkrét foltot hagy a falon.
És mint az előbbi hozzászólásban, csak miután borul a bili, akkor váltanék magasabb teljesítményre. Mert az igaz, hogy a 3F bekötés esetén "alanyi" jogon kap a fogyasztó 3x10A-t azonban ezt a mostani kis teljesítményű porszívók (1500-2100W) induláskor leverik. Hozzátéve, hogy a bekötés feltétele a megfelelő csatlakozási feltételek kialakítása. Ez még baráti alapon is 100 eFt-os nagyságrendű, függően a helyi feltételektől. Új óraszekrény, az átszerelés anyagai, stb.
Nem győzöm hangoztatni, hogy a megadott teljesítmények mindig maximumok, tervezéshez elengedhetetlen. Számos dolog van, amit még figyelkembe kellene venni, de már így is kisebb kisregény született, külön elnézést emiatt.

Remélem megnyugtatott a kapott info (rosszabb esetben külön felmérgesített), dönteni mindenképp higgadtan kellene. Adott helyzetben helyes döntést és tanácsot is csak minden körülmény pontos ismerete után lehet. Ilyennel meg elvileg mi, a szakemberek rendelkezünk. És hivatkozhat az ügyfél, hogy xy itt és itt (ld.neten a zvg fórumba stb...) ezt meg ezt írta, mindenki másképp fogja ezt tolerálni. Így maradnod kell saját villanyszerelődbe vetett hitednél, ha megbomlik a bizalom, kereshetsz egy másikat, aki függően a beállítottságától teszi azt jobbá, vagy rosszabbá. Ezért is ajánlom, általánosan, hogy minden szerelőt csak kellő referencia után bízzunk meg, annak érdemes még az elején utána talpalni, és ne pusztán hagyatkozzunk arra, hogy az illető maga állítja, hogy ezt-meg ezt ő végezte. További kellemetlenségektől kíméljük meg magunkat.
Bocsánat a hosszúra nyúlt hozzászólástól, mégha közben kissé off is voltam.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
jmedvegy írta: Üdv Zlota!


"Akkor mennyi az annyi? Nézz utána a biztosító táblán. Bár inkább a nagyobb lesz. Régebben színjelöléssel voltak megkülönböztetve, de a jelen gyártók inkább csak ráírják a névleges értéket.
Mit értesz azon hogy rézkábel? Egy, önmagában 3 vezetéket tartalmazó kábelt? Vagy három, egymástól független 2,5 mm2 vezetéket?


Szia jmedvegy!

Megprobálok szakszerűbben tájékoztatni! :)
20A a biztosíték, de ezt könnyedén cserélném ha csak ennyi lenne...
Ez önmagában 3 vezetéket tartalmazó 2,5mm2 MT vezeték
A vezeték hossza az biztosítéktáblától kb 6-7m lehet

Egyébiránt én még nem találkoztam 2F bekötésű fogyasztóval, azért érdekelne a konkrét típus. Vagy nagyon távolkeleti a modell, mert elvileg ilyen nem létezik.

Ez 100% 2F

Zanussi ZKT 652 DBV A bekötés lehetséges 1F és 2F.Igaz egy honlapon 3F et mondanak a bekötéshez, de mivel megvettem már igy konkrétan az alján ott a matrica rajta a 2F


A bekötést azért nem merem megtenni, mert a matrica alapján 1F re tudnám alakítni, illetve bekötni a falból kijövőre, de ezt csak a Zanussi tehetni meg elvileg.
A "sima" villanyszerelő nem!A leírás alaján "a gáz és kombinált készülékek valamint a több fázisra kötendő" háztartási eszközök csak a listából kiválasztott térités ellenében történő beszerelés esetén garanciálisak!
Most akkor nem igazán értem, hogy az ez esetben 1F re kötött gépezetetre egy "mezei" villanyszerelővel aki nem 20e Ftot kér(állítólag ennyi az ára) hanem egy pár ezer forintért számlásan beköti megcsináltathatom-e a gari miatt.

Én azon gondolkodtam laikusként, hogy a több fázist több szállon (a biztosítékokig) húzva tehermentesíthetem a falban lévő kábelt(leégésveszély) és ugy bekötni mintha több fázisú lenne a hálozatom, de lehet ez totális baromság?!Persze tudom azt is, hogy igy meg majd a kinti óránál vágná le ha nem birja már a 32A, de a földkábel ugysem égne le...
Üdv Zlota!

Kösz a gyors választ, valóban úgy van, ahogy írtad, 2 F a bekötése, vélhetően abból eredeztetve, hogy a sütőre megmarad a harmadik fázis, mint táplálás.

A leírásodból mostmár mostmár nagyjából értem a helyzetet. Ami itt elsősorban gondot okoz, hogy a bekötéshez speciális kábelt ír elő a Zanussi (H05BB-F típus), ami nagyobb hőállósággal rendelkezik az MT-vel összehasonlítva. Ha meg is terhelődik, nem lágyul el az anyag, így zárlat, és - ne adj Isten - végső soron tűz sem keletkezhet.

A Te estedben ez az MT valóban nem egy szerencsés választásnak tűnik. Bár nem nagy a távolság, azonban ez csak olyan 60-70 fokig hőálló, huzamosabb használat esetén a belső erekben folyó áram felmegítheti az egyes szálakat, amelyek még egymás mellett is vannak, Egymást melegítve elképzelhető, hogy a PVC valóban meglágyulhat, megolvadhat, elveszti szigetelő képességét, és akkor meg van a baj. Ezért is ajánlottam az MKH-t, mert saját gyakorlatomban én ezt szoktam használni, általában a vezető szálak egymástól némi távolságra kerülnak, ha úgy tetszik, "körbejárja a levegő", melegedésből adódó gondot én nem tapasztaltam. Persze én a teljesítményhez szoktam szabni a kersztmetszetet.
A teljesítmény azonban mindenképpen megkövetelne egy vastagabbat, hozzátéve, számolva azzal is, hogy némi vezetéket kell ráhagyni a bekötésnél is, hogy takarításkor a főzőlapot a bútorral együtt, vagy pl. festéskor, el lehessen mozdítani. Így a távolság akár már 10m-re is adódhat.

Azt javallom, hogy elsőkörön érdemes lenne valóban átvezetékelni a tápláló hálózatot, vagy ezzel a speciális kábellel, vagy valamilyen mindenképpen vastagabb vezetékkel. Ez az általad javallott "átvezetékelés" nem igazán működik, illetve csak ha másképp nem megoldható esetekben. Viszont 1 F táplálásra gondolva 1fekete+kék szálat kellene behúzni, mintegy nagyobb keresztmetszetet adva, de akkor az is egy 3x2,5mm2 MT lenne? Akkor még hozzátéve, hogy a védővezetőnek azonosnak kellene lenni a fázisvezetővel, vagyis 3 új szál. Akkor már ez amolyan fából vaskarika lenne, toldjuk meg itt, hogy ott foltozhassunk. Hát nem egy korrekt út. Én legalább is nem így csinálnám.
Az új vezeték esetén, ha nem szükséges plusz átkötéseket célszerű kerülni, így ideális, ha a vezeték egybe lenne. Ha rákérdezel a garanciális beüzemelőre, nyakam rá, hogy az előbbit fogják ajánlani, és meglehet, jobban is jársz ezzel.

A garanciális bekötést, tetszik vagy sem, nem tudod megkerülni. Ha a cég ezt szabta feltételül, és csak a saját szerződött partnereiben bízik, akkor lehet bármilyen felkészült a kolléga, vagy éppen számlaképes, a fenti okok miatt elveszíted a garanciát. Azt hiszem ez különösebb magyarázatra sajnos nem szorul. Amit eddig én bekötöttem, pedig volt közte Zanussi is, igaz, elsősorban tűzhelyek, azoknál nem voltak ilyesfajta kikötések. Bár saját tapasztalatom szerint egyre inkább olyanokkal találkozom, hogy a főző gáz, míg a sütő elektromos. Állítólag jobban süt. Tudj Isten, ahogy az asszony csinálja a ... de eltérünk a tárgytól.

A biztosítót akkor lesz érdemes nagyobbra cserélni, ha mindig lekapcsolgat használat közben. Mivel ez is elektronikus vezérléssel rendelkezik, aligha használja fel mind a 7 kw teljesítményt egyszerre. És akkor hol van a fűtés, a mosás és a többi fogyasztó? Akkor már 63A vagy nagyobb biztosítókat kellene felszerelnünk, a többiről nem is beszélve. A gyártók sem ilyen irányba mennek el, mint ahogy a porszívó sem 1500W teljesítménnyel dolgozik, legfeljebb, amikor szükség van rá, vagy kezd telelenni a porzsák.

Röviden ennyi. Többet, jobbat hozzátenni nem tudok, hogy a fentiek után melyiket fogadod meg és melyiket veted el, innen a Te döntésed.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
61 hozzászólás Oldal: 1 / 5

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég