Ezermester Fórum

Elektronika, számítástechnika, digitális eszközök, tévé, videó, internet
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!

Az egyik szobában kicseréltem a csilláron a villanyégőt 75W-ra,amikor felkapcsoltam azonnal kivágta az áramot az egész házban,lecsapta a biztosítékot.Tettem még egy próbálkozást és visszacsavartam a 25W villanyégőt ,felkapcsoltam akkor is kivágta az áramot és a foglalat amiben a villanyégő volt ahogy felkapcsoltam a lámpát szikrázott azóta nem merek hozzányúlni,természetesen nem is kapcsolgatom,még a viilanyégőt is benne hagytam.Egyébként érdekes,mert a villanyégőt nem teszi tönkre,viszont ahogy írtam a foglalat szikrázik.Tudom,hogy villanyszerelőt kell hívnom,úgy is az lesz a vége,de most erre se időm se pénzem.Kérdezni szeretném ha nem kapcsolgatom akkor ugye nem lehet ebből gond amíg szerelőt hívok?

Zsófi
Kedves Zsófi
Sajnos lehet belőle gond.(pl a csillár fém része is áram alá kerülhet ami egy takarítás alkalmával megérintve áramütést okozhat.) Nem tudjuk mi mivel zárlatos és azt sem hogy mit szakít meg a kapcsoló, fázist vagy nullát. Boldog boldogtalan kinevezi magát ilyen olyan "mesternek" aztán sajnos borzalmas dolgokat hagy hátra és nem tudhatjuk ez önnél miképp történt. Ha biztosra akar menni és nincs (ideje/pénze) szerelőre akkor kapcsolja le a főbiztosítékot majd a mennyezeten lévő takarója alatt található kapocslécből kösse ki a csillár vezetékeit és szigetelje őket a hiba végleges javításáig. Ha nincs kapocsléc csak összesodort vezetékek szigetelő szalagozva akkor vágja el a csillár vezetékeit a kötésponthoz minél közelebb és újra szigetelje át a vezeték végeket.
Kedves Zsófi!

Valami olyasmi történhetett, hogy az izzócsere során a foglalat belsőrésze elfordult, és a bekötő vezetékek az átlagosnál is hosszabban voltak lepucolva, a megtekerés során egymásra tekeredtek a vezetők, és felkapcsoláskor egyszerűen ezt a zárlatot "aktiválta". Elvben nem veszélyes, nem írta, lakásban vagy házban lakik. Saját gyakorlatomban gyakorta előfordul, főként lakásokban, a tulajdonos váltások során, hogy az egyes lakók mindegyike jobbat és többet akar, nem egy "ezermester" is van közöttük, ezért maga áll be szerelni, és gyakran megfordul a nulla és a fázis vonal, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a csillár lekapcsolt állapotban is feszültség alatt lehet, ezért valóban nem árt az óvatosság. Házaknál azért valamivel jobb a helyzet, de itt is előfordulhatnak megmosolyogtató helyzetek.
Ha korrekten akar eljárni, valóban jobb szakembert hívni, mert lehet, hogy nem "ingyen van", mint itt tanácsot adni, viszont hosszútávon mindenképpen kifizetődő.
Addig valóban nem érdemes kapcsolgatni.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég