Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kis családommal olyan helyre költözünk, ahol a szobák fűtése cserépkályhával oldható meg. Én még soha nem fűtöttem sem brikettel, sem fával. Abban kérnék segítséget, hogy:
- melyik a jobb fűtőanyag és miért?

A másik kérés pedig, hogy valaki árulja el melyikkel hogyan kell fűteni. Ahogy már írtam soha nem tüzeltem még, úgy hogy ha lehet a begyújtástól valaki lépésenként megtaníthatna rá, láma vagyok ebben a témában.

Előre is köszönöm!
Hát minden eszközt ki kell tapasztalni mert sok múlik a kémény huzatán és magán az eszközön is. Rá fogsz jönni előbb utóbb ha másból nem a füstből amit beengedsz a lakótérbe. Cserépkályhával óvatosan kell bánni mert ha nagyon intenzíven fűtik akkor hamar tönkremegy. Lassan kommótosan és száraz keményfával kell fűteni. Begyújtáskor célszerű néhány újságpapírt meggyújtani előbb hogy meginduljon a kémény huzata ( ha gyenge huzatú lenne ) Ha gyújtottál már tüzet akkor a kályhában is sikerülni fog. Amúgy papír, vékony fa, vastagabb fa, és vastag fa a sorrend. Elég nagy a tehetetlensége így begyújtás után órákkal lesz meleg és ha kialszik a tűz még órák múlva is fűteni fog. Persze csak akkor ha időben lezárod a levegőnyílásokat és így nem viszi ki a huzat a kéményen a meleget.
Talán célszerű lenne a korábbi tulajt megkérdezni a tapasztalatairól !
Üdvözlet!

Én mindenképp a tűzifát tudom ajánlani cserépkályhába és az alábbiakban kiderül ennek anyagi vonzata is jelentős ha a fabrikettel hasonlítjuk össze.
Konkrét adatok alapján vannak az alábbi információk és az sem mellékes ,hogy akinek fabrikett gyára van az is inkább fával fűt. Érdekes nem?

Néhány hasznos információ a fafajták fűtőértékéről:

Cserfa > (18-19 MJ/kg) ami azt jelenti,hogy 1200 kg/köbméter (1mx1mx1,7m) átlagos fajsúlyát figyelembevéve,egy köbméter cserfa vásárlásával 21600 MJ fűtőértéket vásárolhat meg,aki ezt választja. Jelenleg ez a fafajta ár-érték arányban a leggazdaságosabb választás. Nincs ennél jobb!

Tölgyfa > (16-17 MJ/kg) ami azt jelenti,hogy 1050 kg/köbméter (1mx1mx1,7m)átlagos fajsúlyát figyelembevéve,egy köbméter tölgyfa vásárlásával 16800-17850MJ fűtőértéket vásárolhat meg.

Bükkfa > (15-16 MJ/kg) ami azt jelenti,hogy 1000-1100 kg/ köbméter (1mx1mx1,7m) átlagos fajsúlyát figyelembevéve, egy köbméter bükkfa vásárlásával 15000-17600MJ fűtőértéket vásárolhat meg.

Akácfa > (15MJ/kg) ami azt jelenti,hogy 700-900 kg/köbméter (1mx1mx1,7m) átlagos fajsúlyát figyelembevéve,egy köbméter akácfa vásárlásával 10500-13500MJ fűtőértéket vásárolhat meg.

F O N T O S !

A faanyagok fajsúlyai ,száraz,fűthető állapotra vonatkoznak és azt jelentik, hogy 1 légmentes köbméter vagy másképpen mondva erdei köbméterben kifejezve 1méter x 1méter x 1méter 70 centiméter térfogatú helyen rakható össze 1 köbméter fa! Tehát ez a helyfoglalás nem azt jelenti hogy az a mennyiség 2 köbméter!!!!

A fabrikett fűtőértéke változó, puha és kemény faanyagok fűrészporából állítják elő vegyesen,aminek nagyrésze a bútoriparból származik. Persze ennek egyenes következménye ,hogy ragasztott forgácslap feldolgozása kapcsán keletkezett hulladékról van szó, aminek mérgező vegyszer tartalma is van és így égetéskor szennyezi a környezetet!

A fabrikett fűtőértéke (12-14MJ/kg) így aki ezt választja az csupán 12000-14000 MJ fűtőértéket vásárolhat meg,egy köbméter vagyis 1000kg vásárlása esetén természetesen. NEM IGAZ AZ A HÍRVERÉS ,HOGY 18-19 MJ/KG!

Hogyan is alakulnak az árak?

Kapható minden mázsa áron,de a tűzifa köbméterben is.

Nézzünk csak két példát:

Cserfa > 2000ft/mázsa x 12mázsa=24.000 Ft = 21600 MJ fűtőértékkel.

Köbméterben ez (1mx1mx1,7m) sok helyen,

már 19.000 forintért kapható!


Fabrikett > 4900ft/mázsa x 10 mázsa = 49.000 Ft ami,

csak 14000 MJ fűtőértékkel bír!!!

Tehát,aki a fabrikettet választja a tűzifa helyett,az fele annyi fűtőértéket vásárolhat meg, több mint kétszeres áron, a tüzifához képest!

LEFORDÍTVA EZT, FŰTŐÉRTÉK / FORINTRA A KÖVETKEZŐT JELENTI:

(1 MJ FŰTŐÉRTÉK ÁRA = 3,50 FORINT FABRIKETTBŐL)

21600 MJ FŰTŐÉRTÉK MEGVÁSÁRLÁSA FABRIKETTBŐL 75.600 FORINTBA KERÜL AKKOR ,HA MÁZSÁNKÉNT 4900 FORINTTAL SZÁMOLUNK.

(1 MJ FŰTŐÉRTÉK ÁRA = 1,1111111 FORINT CSERFÁBÓL)

21600 MJ FŰTŐÉRTÉK MEGVÁSÁRLÁSA CSERFÁBÓL 24.000 FORINTBA KERÜL AKKOR ,HA MÁZSÁNKÉNT 2000 FORINTTAL SZÁMOLUNK.

TEHÁT

1 KÖBMÉTER FA VÁSÁRLÁSA > FABRIKETT HELYETT >

ÍGY CSUPÁN 50.000 FORINT MEGTAKARÍTÁST JELENT !!!

Ugye érdemes elgondolkozni rajta?
Én 200 kilót vettem Karácsony előtt, de nem tudtam vele olyan meleget csinálni, mint a fával. Többféleképpen is próbáltam tüzelni.
Itt is azt írják, hogy nagyon nem éri meg a fabrikett, a fa jobb http://biosolar.hu/forum/show/36760#36760
kazanfuto írta: Én 200 kilót vettem Karácsony előtt, de nem tudtam vele olyan meleget csinálni, mint a fával. Többféleképpen is próbáltam tüzelni.
Itt is azt írják, hogy nagyon nem éri meg a fabrikett, a fa jobb http://biosolar.hu/forum/show/36760#36760

Ez így kicsit sarkított vélemény. A fabrikettek között - csakúgy mint a tüzelőfák között - is óriási a különbség, minőségben, felhasznált faanyagban, nedvességtartalomban. Tehát a nagy kérdés: Mihez képest?
Az idézett fórumon is arra a következtetésre jutottak, hogy a nem brikettre készült kazánoknál kisebb a hatásfoka a fabrikettnek. Széntüzelésű kazánban sem virít a fa mint tüzelőanyag.
Saját tapasztalatom:
Nem lehet önállóan begyújtani. Sem alágyújtóssal, sem papírral. Ezért ugyanúgy kell használni mint a szenet, tehát fát kell hozzá venni. Ezzel máris a legdrágább tüzelések közé emelkedik. Maximum 1 órát képes izzani szemben a szénnel, ami 4-5 órát, a hőleadása nagyon gyors, maximum fél óra. Ha 1 óra után nem rakom meg, akkor újra kell gyújtani, mert egyszerűen elporlad és elalszik, azaz újra meg kell rakni fával a tüzet, és utána lehet megint rakni rá.

Én 10-kg os zacskókban kaptam. 1 nap legalább 6 zacskó szükséges, de akkor csak délután rakom meg a tüzet 13 óra körül. Mivel óránként rakni kell, állandó felügyeletet igényel. Szerencsém hogy közel dolgozom a lakásomhoz, de már így is kínos, gyakorlatilag semmit nem csinálok egész nap csak a tüzet rakom.

Mivel mázsája 5800 Ft és egy nap 60 kiló fogy el, a havi költségvonzata brutális 104.400 Ft. Sajnos én is bedőltem a pozitív véleményeknek, amiket szerintem a gyártók és a forgalmazók írnak. Ez az összes közül a legdrágább fűtés. Egy telet nem lehet kihúzni félmillió alatt és mint írtam, állandó felügyeletet igényel, azaz fizetett kazánfűtőt. A gazdagoknak, a Rózsadombon kiváló lenne, de azok már rég hőszivattyúval és napkollektorral fűtenek...
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég

cron