Szerző:
jmedvegy » kedd márc. 16, 2010 3:06 pm
ratchris írta: Sziasztok!
Ezt a csőtöréses dolgot ajánlotta az ismerősöm is,úgy hogy szétkaptam ismét.Belül minden ok volt ezért kipróbáltam a "nappali" áramos felfűtést.Hihetetlen,de volt rendesen meleg víz.
Az érdekes az volt,hogy az E-ON nem változtatott a vezérelt áramon.Az egész településen egyszerre adja a jelet és más utcában nincs ilyen gond.Végül is egy zárlatos kapcsoló vezetett a megoldáshoz.Méricskéltem,a hiba okát és kiderült,hogy a bemeneti feszültség CSAK 217 V.Szerintem ez lehet a gond,hogy kevés a "bizserge" és így a fűtőszál nem tudja a maximumot produkálni.Írtam az ampervadászoknak,hogy húzzák feljebb a trafót,most várom a válaszukat.
Ha esetleg nem lesz változás,nappalin hogyan tudnám megoldani a felfűtést úgy,hogy a gatyám ne menjen rá?Gondolkodtam ezen az időkapcsolós konnektoron.Van tippetek,hogy milyen időközönként kapcsoljon és mennyi időre?
Üdv!
A hálózati feszültséget a szolgáltató gyakorlatilag egy bizonyos tűrésen belül szolgáltatja, javítson ki valaki ha tévedek, de ez most gyakorlatilag 230V+-10% Ebbe még a 217V bőven belefér. A mai készülékek is ennek megfelelően vannak méretezve, és legyártva. Leszámítva a kínai, az egy másik szabvány

Az éjszaki áram vezetékének viszont illik "egyben" meglennie, kötés toldás régen sem lehetet benne.
Sok településen központi kapcsoló órás rendszereket építettek ki, ahol a általában transzformátorok elosztó szekrényeiben alakítottuk ki a központi részt, és csak az éjszakai kapcsoló vezérlő szála futott végig az oszlopokon. A fogyasztónál csak egy éjszakai mérőt és egy hozzákapcsolódó mágneskapcsolót kellett felszerelni. Ezeket a központirészeket cserélik le fokozatosan rádió vezérlésű egységekkel. Tapasztalatom szerint, ahol én szereltem fel ilyen jellegű vezérelt áramos hálózatra kötött fogyasztókat, majd mindenhol panaszkodnak, kevés a meleg víz illetve előbb elfogy, mint kellene. Főleg hideg időszakban veszi észre az ember.
A "húzzák feljebb a trafót ..." sem olyan egyszerű, mint ahogy azt sokan gondolják. A teljesség igénye nélkül: egy hosszú vezetéken általában kell feszültségeséssel is számolni, ami a végén 230V, az az elején 240-250V is lehet, vagy több. Ha belegondol valaki, gyakorlatilag alig vagy csak elvétve fordulnak elő vezeték cserék, az ami 20 vagy régebben lett kiépítve, a mai napig nem változott. Csak közben telepakoltuk a lakást a klf elektronikákkal, ma egy hajszárító 1000W-ról indul, a korabeli 300W lengyelpiacos szárítókkal ellentétben. Ma egy régi ház -lakás felújítás főbiztosító cserével kezdődik.
Az időkapcsoló nem rossz elgondolás, alapvetően hasonlóan kellene programozni, mint a központi fűtések termosztátjait. Alapul kell venni, mikor ébredezik a család reggelente, mikor ér haza mindenki, mikor van fürdés, stb..., és a boilerre megadott maximális idő felével, harmadával lehetne feszültség alá helyezni. Ekkor zavartalan lehet a melegvíz ellátás.
Viszont ha beválik, szeretnék egy visszajelzést, mert eleddig én ilyet nem tanácsoltam, de hátha ez a jövő útja?
További szép napot!