Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,felénk nagyon sok a veréb ha valaki tudna segiteni a riasztásukban azt nagyon meg köszönném..Balogh József :!:
Ugy látom senki nem tud tanácsot adni.
Hasonló van környezetemben is, tetőtéri beépítésnél rengeteg a galamb, párkányon stb.
Mit kéne tenni , hogy ne telepedjenek le??
Üdv.

Egy deponál azt hiszem a vércse ( nem vagyok ornitológus :D ) hangját játszották le folyamatosan,hogy elkerüljék a madarak berepülését a raktárba.Minden kapunál volt egy hangszóró,okos ötlet,de tömbházban ez a szomszédokra zavaró lehet. :D
Vagy van még az a matrica,amit az utak mentén lehet látni az átlátszó hangszigetelésen,egy ragadozó madár alakja.Elvileg ezt is azért tették oda,hogy nehogy a kisebb madarak lekoccólják az üveget.A ragadozó madaraktól félnek a verebek,így talán egy makett vagy hasonló valami hatásos lehet.
Vagy a Slavia 631 :D
Én annyit tudok, hogy a Ferihegyi repülőtéren a kisebb madarak elriasztására ragadozó madarak (sólyom??) ülnek a repülőtér körül. Nem tudom hány darab. De állítólag több km-es körön belül elriasztja a többi madarat. :D
Tehát lehet, hogy egy ilyen "madárijesztő" megteszi.
Más: egy teraszon a környékünkön ül egy kitömött sólyom. Ez alatt az erkély alatt/körül gyűlnek a galambok.
Lehet, hogy már megszokták, sőt védelmet ad nekik. :D
Ez az ellenkezőt sugallja.
Ha így van,akkor a Slavia marad,mint hatásos eszköz. :D
Láttam tetőfedő szaküzletben a csatornára rakható műanyag szarka bábut. Talán ez is veszélyt jelent a verebekre és arrébb állnak?
A weben veréb és galamb riasztására csak elektronikus szerkezetet találtam, ami ragadozó madár hangját játssza le, de ezt már ratchris is írta. Sajna drága is és zavaró is lehet. Igazán egy ragadozó madarat kéne odaszoktatni, hamar megoldaná a gondot. Régebben a Soroksári úton egy régi malomépületben dolgoztam, ahol rengeteg galamb telepedett meg egy világítóudvarban. Nem tudom hogyan került oda egy vércse, de egy héten belül eltűntek a galambok és el lehetett távolíttatni a több "tonna" madár ürüléket.
A Slavia nem túl hatékony megoldás veréb ellen, bár aki sportlövészet iránt fogékony, annak remek gyakorlási teret adhat. :D Én is gondolkodtam ilyen megoldáson, de én a szarkák ellen, mert kiirtják a rigókat mindenhonnan. Eddig csak szajkó volt, ami szintén egy rohadt ragadozó, (de szépen tud nyávogni :D ), de kétféle ragadozó már sok lesz.
Évekkel ezelőtt slavia-val riogattuk a verebeket és azt kell mondjam,hatékony volt.A rigóknak kitett eleségre jártak rá állandóan,így könnyű célpontok voltak az etetőnél.Egy kis idő múlva már nem mertek odaszállni,szerintem leadták egymásnak a drótot. :D
Sziasztok!
Nem veréb,ha nem galamb ügyben kérnék hathatós segítséget!Lakótelepen egy 84 lakásos társasház minden napjait keserítik meg a galambok.A padlás gyakorlatilag légmentesen le van zárva,de még is valahol bejönnek,szemmel nem látható helyeken.Napközben kint ülnek a csatornán és szépen piszkítanak lefelé az utcára és a játszó tér felé is.Gondolom nem kell ecsetelni,hogy mennyi bacilus,vírus és károkozó meleg ágya ez az ürülék.Próbálkoztunk un. galamb tüskével,hogy ne tudjanak leülni,ultrahangos riasztással,különféle madarak élet nagyságú változatával,de eddig egyik sem jött be.Tudom,hogy nem szabad és a természetvédők nagyon ellenzik,de más megoldást már nem tudunk,csak a mérget.A padlás térben ott vannak az elpusztult galamb tetemek,melyben nagyon jól érzik magukat a klféle rágcsálók.Annyira jól,hogy az egyik emeleti lakásba már át is rágták magukat.Legalább n.évente kinyitjuk az ablakokat,kikergetjük az élő galambokat,takarítunk,fertőtlenítünk.Utána majdnem megköszönik,hogy rendbe raktuk a szállásukat,mert 1-2 nap leforgása alatt ismét megjelennek,A földszinten üzletek vannak és nem egyszer a vevőket tisztelik meg,kiknek nem az az első gondolata,hogy lottót kéne venni,arról nem beszélve,hogy a gyerekeket sem tudjuk kiengedni a játszótérre a fertőzés veszély miatt.Aki tudna vmilyen végleges receptet az irtásra,annak nagyon megköszönném!Még egyszer hangsúlyozom,hogy nem mechanikus védelemre kérek tanácsot,ha nem méregre,hogy közel 300 ember nyugodtan tudjon élni! Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv!

Tudom, hogy elsősorban mérget keres, de általában a megelőzés kevésbé költséges, mint a védekezés. De félő, hogy a méreg nem jelent végleges megoldást, mivel a madarak valahol szaporodnak is, így mindig lesz utánpótlás, ami megjelenik a tetőtérben.
Ok lehet, hogy a közelben lehet valamiféle táplálékforrás, ami miatt inkább itt maradnak, nem is oly rég hallottam, hogy egyes madarak éppen az emberi gondoskodás okán megváltoztatták természetes viselkedésüket.

Amennyire tudom, reptereken is hasonló a pobléma, ott régebben ún hangágyúkkal kísérleteztek, de idővel hozzászoktak a madarak, így hatástalan maradt. Ha minden igaz, jelen esetben ragadozó madarak hangját veszik fel, és ezt játszák vissza. Pl. egy vijjogó vércse hangja aligha lehet olyan, amihez a madarak hozzászoknak. Eseteleg egy ornitológus tanácsát lenne érdemes kikérni. Helyileg itt is volt hasonló piszkítási pobléma, de itt olyan időjárásálló síkosító anyaggal vonták be a csatornákat, amin nem tudtak megülni a galambok.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Én cd lemezeket akasztottam ki több helyre. A rávetődő fény elriasztja őket. Első napokban éjszaka még visszajöttek, de egy héten belül teljesen eltűntek. Teljes a csend. Remélem másnak is beválik.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron