Ezermester Fórum

Kérdések és válaszok minden más témában, vagy amit nem tudsz besorolni
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet Mindenkinek!

Olyan kérdésem lenne, hogy a nemrég vásárolt használt lakás konyhájába indukciós főzőlapot szeretnék vásárolni. Az ingatlanban 3 fázisú ipari áram található 3X16 A. A konyhában hagyományos vaslapos elektromos tűzhely volt. A csatlakozója a falban lévő csokiba volt bekötve, melyben a fázis fekete vastag nem sodrott réz vezetéken érkezik, a "0" szintén vastag nem sodrott rézkábel kék színnel érkezik, és a földelés a hagyományos vastagságú piros nem sodrott rézkábellel. A csőben még van 2 db szintén vastag fekete nem sodrott rézkábel, melyen szintén fázis érkezik, de ezek nincsenek a csokiban. Viszont megállapítottam, hogy mindhárom fázis külön-külön megszakítóra van kötve. Vajon ezzel a kiépítéssel nyugodtan gondolkodhatok az indukciós lapon vagy át kell vezetékelni az egészet?
Köszönöm a szakértő válaszokat!
Hello
Szerintem nagy "duhajkodást" a 3x16 amperből nem lehet csapni, mert ahogy én tudom ez egy kisebb teljesítményű indukciós készüléknek is a kötelező minimum. Vezeték keresztmetszetben pedig a 2,5mm2 a kötelező minimum a 16 amperhez . A baj akkor kezdődik ha mondjuk mosni és esetleg vasalni is akarunk egyszerre még az ebéd elkészül, de egy komolyabb kávégép mikró szendvicssütő is tud meglepetést okozni ha fullon megy a főzés épp. Tehát mindenképp hozzáértő felelősségteljes véleménye kell a készülék kiválasztásához, és ha nem akarunk súlyos tízezreket költeni a hálózatra, hálózat bővítésre akkor bizonyos együtt használati szabályokat be kell tartsunk.
Remélhetőleg Jmedvegy fórumtárs olvassa hamarosan a kérdést és valóban szakértői szemmel meg is válaszolja. :)
Üdv!

Akkor most szakértő szemmel legépelem a véleményem. :) Csak kiegészítésként olvasandó lalibátyó hozzászólásához.
A 3x16A ipari fogyasztónak isteni, átlagosnak rémálom.

Az nem szerepelt a kitételek között, hogy réz vagy alu vezető, és uszkve milyen vastag. Szakirányban a 16A biztosítóhoz 4mm2 vezeték dukál. A hagyományos színek mostanság, hozzávetőleg legalább 20 éve, fekete, kék, zöldsárga. Így vélhetően amikor épült, 70-80 évek, ez állt rendelkezésre, tehát a lakás ezen időszakban vagy előtte épült. A kismegszakítók célszerűen egyszerre kellene kapcsolódniuk fel és le, ld elnevezésben 3 sarkú kismegszakító, hogy az adott berendezést egyértelműen áramtalanítani lehessen. Az indukciós lapok jellemzően 5-6 kW teljesítményűek és általában 1 fázisú bekötésűek. A 16 A egyfázison hozzávetőleg ideális esetben 3,5kW teljesítmény. Vannak 3F bekötésű lapok is, azonban ezek általában drágábbak, tehát érdemes szétnézni, de már most mondom, az eladók általában nem is tudják, hogy létezik, elég kevés helyen tartanak ilyet, mert ... most hagy ne menjek bele, lévén a lakások 90% 1F bekötésű stb. stb. stb.

Tehát kellene egy szaki, aki segít dönteni. Megoldás lehet még csak az egyik fázis nagyobb értékűre cserélése, de ez a vezeték cserét is magával vonz, ld előző hozzászólást. Pláne, ha az órahely nem a jelen követelményeknek kialakított, de ez is elvisz a tárgytól. De mert a lakásról van szó, érdemes lenne egy szakemberrel átnézetni az elektromos rendszert, mert ha a lakás hálózata is a 3 fázisra vannak elosztva, egy régi építésű házban - ld előzőekben a vezetékek színe pl. - egy nulla szakadás vagy folytonossági hiány nem úgy jelentkezik, hogy nincs áram. Éppen ellenkezőleg. Van, sőt lehet, hogy bizonyos okok folytán még jóval nagyobb, mint az elvárt névleges érték, és bizony az addig remekül működő laptop és lapos TV csak úgy vidáman füstölög át az örök elektromos mezőkre. Nem ijesztgetni akarok, távol álljon tőlem, de a fogyasztók döntő része nincs tisztába ezzel.
A csokis bekötést én egy ipari csatlakozó párra cserélném, ugyan nem éppen 2 Ft, de biztonságos módon kivehető és leválasztható a tűzhely bármilyen oknál fogva, és nem kell egy szaki, aki kikötözgeti a falból a vezetékeket. Elöljáróban legyen ennyi, a többit majd akkor, ha van fennakadás.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Tiszteletben tartva az előttem szólók véleményét, azért hozzáfűznék néhány gondolatot magam is.
A készüléket beköttetni mindenképpen szakemberrel ildomos.
Szerintem a vezeték keresztmetszetekkel nem lesz gond, meg talán az amper számmal sem.
Egy 4 lapos indukciós tűzhely 3 fázisú bekötés esetén is csak 2 fázist terhel, így 1*16 A szabadon felhasználható a nagyobb áramfelvételű készülékek áramkörének az elosztónál. (szakember mér - eloszt - köt)
A készülék gyárilag bekötött kábeldarabja pedig minden komplikáció nélkül csatlakoztatható ill. bontható is a wago univerzális kötőelemeivel komolyabb költség nélkül. (hogy mit és hová - szakember - és a garancia is fontos)
A tűzhely teljes termelés esetén igényli a 2*16A-t, de nem folyamatosan, mint egy hagyományos villanyrezsó lap, így ha a lakás más részéből hozzácsapódik egy hűtőszekrény vagy számítógép, akkor sem okoz túlterhelést.
természetesen az autómata mosógépet meg a mosogatógépet illő a 3. szabad fázisra kiosztani.
Igen, bizonyos használati szabályok felállításával nem kizárt hogy összejön. Villanybojler, klíma, olajradiátor vagy valami nagyobb teljesítményű dolog esetleg amit nem vettél számításba ? Már csak azt kellene tudni hogy a
vastag fekete nem sodrott rézkábel

az mennyire vastag. Ugyanis ha nem eléggé akkor melegedni fog és ki is gyulladhat. Bízzunk a szakemberben aki majd beköti.
Abból kiindulva, hogy a bekötés helyén korábban egy hagyományos villanytűzhely működött,
látatlanba feltételezem nem lesz szükség vezeték cserére.
Ettől függetlenül a fenti hsz.-ba leírtak a mérvadók.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron