Szerző:
jmedvegy » szer. feb. 05, 2014 5:01 pm

- kapcs rajz.jpg (25.95 KiB) Megtekintve 6259 alkalommal.
Akkor ahogy ígértem, itt a rajz, kicsit mórickás, de a lényeg szerintem kiolvasható belőle. Viszont nagyon fontos tudni, hogy bekapcsolni, mindenképpen valamely véghelyzetében érdemes megtenni, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy kissé összekavarodhatnak a relék, bár amely gyorsabban működik, az reteszeli a másik működését, de hát az ördög nem alszik.

Néhány szóban azért összefoglalom, csak ha valami elkötés történne összeállításnál, legyen hogy kilogikázni. A felső érintkezők bontó típusú végálláskapcsoló érintkezők, a relé alattiak pedig az adott relé bontó, reteszelő típusú érintkező párjai. Az R1 jobbra, az R2 balra mozgatja a szerkezetet. A működtető nyomógomb a legalsó, a relék öntartó érintkezőivel párhuzamosan kapcsolt nyomógomb. Kiindulás, az ajtó bal szélső helyzetben van, a bal oldali végállás kapcsoló bontva, áll a rendszer. Amikor a működtető gombot benyomjuk, az R1 tud meghúzni, mivel az R2-t a baloldali végállás kapcsoló nyitott érintkezői blokkolják. Meghúzásával a saját reléérintkezői a nyomógombbal párhuzamosan kapcsolódva öntartást hoznak létre, az ajtó elindul jobbra. R1 bontó érintkezői a végálláskapcsoló zárása esetén is továbbra is blokkolják R2 működését. Jobb végső helyzetben a végálláskapcsoló bontja R1 körét, elenged, biztosítva, hogy a következő megnyomáskor R2 tudjon működni. Működtetéskor ugyanaz történik, mint az előbb, csak a másik relére vonatkoztatva.
Megépítésnél feltétlenül kell arra gondolni, hogy a mechanikai tehetetlenség miatt a motor és ajtó még tovább fog mozdulni(hat), a végálláskapcsolóknál tehát ennek megfelelő kialakítást kell megvalósítani. Másrészt célszerű a rugós, flexibilis kapcsolódás az ajtó laphoz, mert a későbbi kopás miatt is sem fog mereven csukódni, biztosít egyfajta kicsi holtjátékot.
Ha megépítésnél mindenképpen érdemes az egészet egy közös hordozóra megépíteni, és úgy működtetni. Táplálást a relé működtető feszültségének megfelelően kell megválasztani. Végül azért szeretnék egy fotót kérni róla, miként is sikerült kivitelezni. Amihez anno én készítettem, az egy szellőző zsaluzat volt, amit szintén egy gombbal akartak működtetni. Tudomásom szerint mai napig üzemel.
Ha kérdés merülne fel menetközben, itt mindig lehet bátran kérdezni.
Sok szerencsét a megépítéshez!