Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kaptam egy régi nagy tükröt. Nem látok rajta szuvasodást, őszintén szólva nem is tudom, hogy teljesen fából van-e a kerete. Nem merem "bogártalanítás" nélkül bevinni a szobába. Mivel tisztítsam, fújjam be?
Üdv!

A szú és egyéb bogarakkal az a gond, hogy könnyebb megelőzni, mint aztán orvosolni. Elképzelhető, hogy valóban nincs benne rovar, de az is lehet, hogy pete vagy lárva már ott várja az alkalmas pillanatot.
Vannak "csodaszerek", általában az aromás higítókat szokták ilyenkor ajánlani, de ezek a legritkábban hatolnak bele mélységben a faanyagba. másrészről nagy az esélye, hogy megtámadja a felületvédő festéket, pácot is. Sokan esküsznek a szalmiákszesz vagy lenolajos félolajra, de az előbbi sötétíti, míg az utóbbi tapasztalat szerint inkább gyakorlatilag hatástalan.
Talán a legjobb az elgázosítás. Kell szerezni egy olyan nagy, sérülésmentes fóliazsákot, amibe a tükör belefér. Behelyezve a zsákba, a lehető legkevesebb levegőt kell meghagyni a tárgy mellett. Szódásszifonba üresen 3-4 patront töltsünk be. Zárjuk le a zsák száját úgy, hogy szifon vége beférjen. Nyomjuk bele a széndioxid tartalmat, amennyire csak lehet, majd légmentesen zárjuk le. Célszerű egy hétre félretenni, majd utána használatba venni. Ha vannak benne bogarak, állatvédelem ide vagy oda, megfulladnak. Kissé talán időigényes, de egyszerűen megvalósítható, sérülésmentesen.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég