Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv Mindenkinek!

Egy kicsit segíteni szeretnék azoknak akik tűzifa vásárlás előtt állnak.

Egyszerűnek tűnik a dolog pedig nem az.

Először is mi a cél a fa fűtéssel, csak azzal szeretnél fűteni, esetleg rásegítés a gázfűtés mellé, vagy csak a hangulat miatt néha begyújtani a kandallóba.

Ha csak a hangulatkeltés a cél gazdag vagy, vehetsz fát a multiknál, Auchan, Bauhaus, Praktiker stb.

Ha spórolni szeretnél a fűtésen akkor figyelj ide egy kicsit.

Mindegyik esetben a kemény fa a javasolt, bár a kazánba be lehet dobni a raklaptól a tejes dobozig bármit amit a megfelelő méretűre összevágtak.

Mindíg száraz fával tüzelj, két dolog miatt fontos ez, az egyik a fűtőérték miatt (a vizesé igen rossz), a másik hogy a vizes fa tönkre teszi a kéményt!!!
Befűtéskor a fában lévő nedvesség kicsapódik a kémény falán, és mivel savas, kimarja a téglák közük a fugát.
Nálam a kéménynél az egész vakolatot tégláig le kellett vernem és újra vakolni, mert a nedves kátrányos lé átütött a vakolaton, azt le nem tudod festeni semmivel sem, újravakolandó.

A kemény fa az akác, bükk, tölgy, cser.
Az akác nedvesen is jól ég, persze a fűtőértéke a szárazéhoz képest a nullával egyenértékű.
A tölgy, bükk, cser nedvesen nem gyullad meg,használhatatlan tüzelésre.
Akácból legalább 8-10 hónapos vágásút, bükk, tölgy, cser, legalább 12 hónapos vágású legyen.
Aki valaha vásárolt már tűzifát látja rajta nagyjából, legalább is száraz időben lehet látni, tapintani, hogy mennyire száraz a fa.

Nagyon fontos dolog a "Kitől vegyek fát?" kérdés!!!

Az internet tele van hihetetlenül olcsó fát árusító hirdetésekkel.

Amelyik hirdető nem ír telephelyet, attól soha ne vásároljunk semmit sem, sokkal drágább lesz a vásárlás, kevesebb lesz a mennyiség, vizesebb lesz a fa (hiszen reggel még a rigó fütyült rajta).

Tapasztalatból mondom, az ilyen "fakereskedők" kizárólag az emberek átveréséből élnek, zömében nyugdíjasokat, nőket vernek át.

A legfontosabb, hogy tudd az ilyen "fakereskedő" át akar verni, a pénzedet akarja, minél kevesebb fáért cserébe.

(Trükkök: 1. Nem a megbeszélt időben akarja hozni a fát, vagy előbb, vagy később,egy a lényeg, a megrendelő ne legyen otthon, hiszen ő tudja mennyi fát rendelt. A "kereskedőnek tökéletesen megfelel, ha a kiszállításkor a nagyi, az asszony, vagy a legnagyobb gyerek van otthon, ők ugyanis nem fognak leállni vitatkozni a cigánnyal, sem a mennyiségen, sem az áron. Főleg hogy általában minimum három emberke szokta kiszállítani a fát, kemény gyerek kell ahhoz hogy leálljon valaki vitatkozni három kancigánnyal.
2. Az interneten megadott árnál többet kér személyesen, persze csak pár ezer forinttal, de végül is tök mindegy mennyit kér hiszen a fa úgyis lopott.
3. A megadott ingyenes szállításért megpróbál pénzt felszámolni.
Ezek a leggyakoribb átbaszások, persze van még trükk.
Azt még megjegyezném, hogy az illegális fakereskedelemet szinte kizárólag roma testvéreink uralják.)

Engem megfenyegetett a szimpatikus cigánygyerek amikor elhajtottam őket melegebb éghajlatra. A megrendelt 6 köbméter 2 éves vágású tölgy és bükk helyett, odahozott 2,9 köbméter friss vágású akácot. Amikor egy mérőszalaggal lemértem a rakteret, már nem tetszett neki. Mikor közöltem vele, hogy nincs három köbméter a kért mennyiség ő még állítgatta, hogy az a valóságban sokkal több is. Itt már végleg elgurult a gyógyszerem és búcsút intettem a cigány hordának. De egy nyugdíjassal, vagy egy gyenge nővel, gyerekkel, simán elbánnak.

Tűzifát kizárólag ellenőrizhető fatelepről, létező címmel, még ha a az szezonális jelleggel nyílt is meg.

Tűzifát minden esetben köbméterre vásárolj, aki mázsára akar fát eladni az ÁTVER!!!

Tudni kell, hogy a frissen kivágott fa a nedvkeringés miatt rengeteg vizet tartalmaz, a térfogata azonban a száradási folyamat során minimálisan csökken.

Az erdészetekben mindenhol erdei köbméterben árusítják a fát. Egy erdei köbméter 1x1x1,7m ez egyszerűen ellenőrizhető egy mérőszalag segítségével, míg ha odaállít valahová egy teherautó, nem biztos hogy akad mindenhol egy hídmérleg ahol le lehet mázsálni egy 100 mázsás teherautót.

A kalodás fa a legtisztább, legegyszerűbb egy olyan embernek aki nem ért a fához. Egyébként egy rakott erdei köbméter kalodás tűzifa száraz bükkből, tölgyből, kb 10 mázsának felel meg.

Kicsit bonyolultabb az üzemi köbméter, ez 1x1x1m szórt hasított fát jelent, ami kb 0,7-0,8 köbméter rakott fának felel meg, vagyis egyszerű matematika, ha 5 szórt köbmétert veszel akkor az kb 5x0,7, vagy 5x0,8, vagyis 3,5-4 köbméter rakottan a hasítás mértékétől függően. Itt is át tudják verni az embert, de mégsem olyan mértékben mint a cigó módszernél.
Ha csak vágva, karikázva, gurigába veszel fát az szórt köbméternél csak 0,5-0,6 köbméterre fog kijönni hasogatást és sorbarakást követően, tehát itt még nagyobb lehet a szórás.
Én a tisztán látás miatt mindenkinek a kalodás tűzifát javasolom, ennél a legcsekélyebb az átverés lehetősége.

Most 2013-ban egy eredi köbméter rakott kalodás bükk, tölgy, cser a multiknál 34000 Ft körül van, az erdészeteknél a méteres rönkfa erdei köbmétere 19000 Ft körül. Valahol a kettő között van az igazság.

Jó keresgélést mindenkinek.

Senki ne engedje magát átverni, rászedni. Nehogy már a cigány röhögjön rajtunk!!!
Üdv Tanyo!
Szerintem a valóság még annál is roszabb mint amit leírtál. Pl elterjedőben van a kalodás fa esetében hogy kör alakú háló szövésű zsákba rakják tehát nem kalodás fát veszel hanem ömlesztett köbméterest ami ugye lényegesen kevesebb.
fa1.jpg
fa1.jpg (13.91 KiB) Megtekintve 14160 alkalommal.
fa2.jpg
fa2.jpg (17.77 KiB) Megtekintve 14074 alkalommal.


A másik hogy azt a fát amivel idén akarsz fűteni azt két évvel korábban kell megvenni mert a fatelepeken csak friss vágás van még ha nem is ezt mondják. Senki nem depózza tárolja a fát, csak ellopnák és a költségeket növelné. Jobb esetben néhány hónapja vágott az a mit veszel. A száraz fának lejön a kérge könnyedén, mi ezt használjuk gyújtósnak :)
Üdv!

Még annyi adalékkal szolgálnék a témában, hogy fát mindenképpen tavasz elején érdemes venni, nem a szezon kezdetén, mert berakva egy szellős tárolóban, a nyári melegekben - ha nem is feltétlen az ideális szintre - de jelentősen ki tud száradni. Ha ismert, mennyi fogy egy átlagos télen, érdemes a szokásos mennyiség kétszeresét venni, így mindig van a későbbiekben kellően száraz tüzelő.
Másik adalék, rengeteg nyesedék kerül szemétre, mert nem tekintik alapjából fának. Jónéhány éves kísérletezést követően én évek óta ezeknek a nyesedékeknek az aprított részével fűtök, főként az átmeneti időszakban, és ha nem figyel rá oda az emberfia, bizony képes felforralni a vizet a kazánban. Egy 12 m3-es tárolóba silózom le ezt a mennyiséget, és gyakorlatilag egész fűtési szezonra vetítve elég, hidegebb időszakban kitűnő gyújtós. Mint látszik, egy hátránya azért van, terjedelmes, és megfelelő tároló hely szükséges a depózásához. Az aprításhoz is lehet találni gépet a neten, pl ilyen, vagy ehhez hasonló megoldásokat.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nagyon jól körbejártátok ezt a témát. Öröm volt olvasni!
Sziasztok!
Sajnos én a múlthéten jártam a hálós fa átverésének áldozatául:(
4db hálós raklapos fát vettem ami ugyan igy volt ömlesztve mint a képenhálos csomagolt amit 1db köbméterbe hirdettek 25500 ft ért vettem. Ezzel még nem is lenne gond mert konyhakész volt. A baj ott kezdődött hogy szerintem a 4 db hálos csomagnak kellett volna lenni kb minimum 36-40 mázsának, ez helyett mikor a tüzépen lemérettem amikor megjött a szállitmány felpakolt és üres kocsi között nekem 27 mázsa volt a 4 hálos csomag. Szerintem engem átvertek egy 10 mázsával! Mikor felhivtam a cèget azt mondják hogy ez száraz fa és ennyit veszitett a
súlyábol mert máshol ennyi pénzből én lehet kaptam volna 36-40 mázsát csak az vizes lett volna, és mire oda jutottam volna hogy tüzeljek vele ugyan enyire száradt volna ki nekem is. Csak akkor mért nem tájékoztattak hogy ez csak 27 màzsának megfelelő lesz.
erdei köbméterbe hirdettek csak az elöbb ez lemaradt
Igen, ez a trükk lényege. erdei m3 csak épp nem sorba rakott hanem ömlesztett így jó sok levegöt is veszel a kupacban. Sajnos az emberek jó része csak addig jut el hogy olcsóbb a fa mint a gáz. Ugyan a fával van munka bőven de hát épp munka alig van (olyan amiért pénzt is adnak) ezért beruház és megtakarítási céllal átáll fafűtésre vagy kiegészíti a meglévő rendszerét fafűtéssel. A baj ott kezdődik mikor azon feltételei nincsenek meg hogy nagyobb mennyiségben hosszú ideig (1-2 év) eltárolja a tüzifáját hogy kiszáradjon így fűt azzal amit kap. Ezzel viszont hatalmas károkat okoz magának mert a cserépkályhától a kéményig megy tönkre minden. Aztán a következő prbléma mikor ez a maffia faárus hálózat átveri mert olyan áron jut a vizes tüzelőjéhez amivel már messze nem képződik megtakarítás a fafűtésével. Példádból kiindulva 102 ezerért vettél 27 mázsa fát ami 3777 ft/mázsa árra jön ki és még dolgoznod is kell vele mert hatalmasokra van hasogatva, ráadásul vizes is (belül) hiába hazudták hogy száraz. 1 m3 gáz 34 megazsúl ha elégetjük és ha ezt modern kondenzációs kazánban tesszük akkor 34 megazsúl energiát is sikerül kapni. De egy régebbi kazán is ad 30-31 MJ energiát.
1 kiló fa esetén ha száraz akkor kb 15 megazsúl energiát kapsz de mivel a frissen vett sosem az ezért vizesen csak 11-12 körül lesz a kinyerhető energia. Ebből levonandó a kazánok kályhák nem kicsi vesztesége ami 30% körüli.
Ez pénzben : fa esetén 1 kg 38 ft ami 12x0,7= 8,4 MJ tehát 1 Mj 4,5 ft
gáz esetén 1 m3 az 34 Mj ez áfával együtt most kb 120forint. tehát 1 Mj 3,5 ft

Jól látható hogy ha száraz fát kaptál volna ezen az áron és azt hőveszteség nélkül tudnád elégetni akkor sem biztos hogy spóroltál a favásárlással.
Jelenlegi gázárak mellett fával fűteni 25 ezer ft/ mázsa ár alatt leszállított és hasogatott fa esetén képződhet valamicske pénzbeli megtakarítás. És ha esetleg kormányunk a mostani 27 % os áfát lecsökkentené a lakossági gázáron akkor pláne nem éri meg fával bíbelődni és a famaffiát gazdagítani.
Jelenlegi gázárak mellett fával fűteni 25 ezer ft/ mázsa ár alatt leszállított és hasogatott fa esetén képződhet valamicske pénzbeli megtakarítás.


helyesen : 2500 Ft / mázsa ( vagy 25 ezer/ tonna :) ) ár alatt leszállított és hasogatott fa esetén képződhet valamicske pénzbeli megtakarítás. Ezt az erdészetek nagyon jól tudják, nem véletlen hogy a cikk indító által közölt áron adják a fát. Gondolatomat kiegészíteném hogy inkább úri passzió mint spórolás a jelenlegi árszinten "kalodás" "konyhakész" stb nevekkel titulált fát használni fűtésre ha van más alternatíva.
Annyit még hozzáfüzők hálistennek csak a mennyiséggel vertek át mert legalább a fa száraz jól ég de ogy nem vizet hanem levegöt is vettem.
Mivel mindenről van számlám a mérésről meg tőlük is már utánajártam a dolognak több helyen ahol mindenki az nekem adod többnyire igazat. Ebből kiindulva nem hagyom magam becsapni ha kell de majd az ezzel foglalkozó testületek remélem segítségemre lesznek de remélem hogy vagy a fentmaradt fát vagy a pénz kapom vissza. Tudom ez sok idő lesz de remélem az idő majd mellettem áll.
Érdemes elolvasni, mielőtt reklamálsz:

http://hasogatott-tuzifa.hupont.hu/4/tuzifarol-amit-tudni-kell

Azt is figyelembe kell venni, hogy a száraz tűzifa fűtőértéke sokkal magasabb, mivel nem kell a benne lévő víz elpárologtatásához hőt felhasználni. Tudjuk fizikából, hogy víz elpárologtatásához tetemes hőmennyiség szükséges, ezt a kazán nem tudja hasznosítani. Nem beszélve a vizes fa okozta egyéb járulékos károkról.
köszönöm a válaszaitokat sokat segített.
Érdemes odafigyelni és felkészülni mindenre.

Érdekes cikk: Ma már Kalodára adják a dudálósak a tüzifát: http://www.farmtuzep.hu/trukkok-a-tuzif ... esitesben/

Sok hasznos tanács.
tüzifaa.jpg
tüzifaa.jpg (35.38 KiB) Megtekintve 930 alkalommal.


https://index.hu/gazdasag/2023/12/14/nebih-tuzifa-csalok-online-csalas-facebook-feketelista-lista/

tüzifa.jpg
tüzifa.jpg (54.03 KiB) Megtekintve 924 alkalommal.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 40 vendég