Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!

A fürdőnkben a mosógép konnektorában nincs földelés vezeték.Ha belenyúlunk mosás után s véletlenül nincs rajtunk papucs,akkor szépen megráz,megcsip.
Kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne megoldani ezt a problémát,csempe leszedése és vésés nélkül.???
Nemrégen lett felujitva az egész fürdő s ez most derült ki.
Köszönöm elöre is.
Gábor
Azzal kezdem nem vagyok villanyszerelő szakember csak "gyakorlott" barkácsoló. Szerintem a mosógéppel is gáz van mert földelés nélkül sem rázhatna. Azt mondod mostanában lett felújítva a fürdő, akkor bizony csodálkozom hogy ez a földelés elmaradt. Remélhetőleg a vezetékek műanyag csőben futnak a falban így elvileg egy földelő vezeték el kell hogy férjen ott még. Javaslom érintés védelmi relé beépítését is (nem olcsó de életet ment ) mert egyből leold amint a földelő vezetékben áram folyik.
Ha nincs csövezve a vezeték helye akkor én egy szomszédos helyiségből fal átfúrással vinném át a vezetékeket, és egy un. falon kívüli földelt konnektort "feltipliznék" a lyuk fülé hogy takarja . Aztán festéskor eltüntetném a nyomokat a szomszéd helyiségben.
Így oldottam meg a hűtőszekrény konyhai áram ellátását a spájzból(mert ott nincs konnektor ahol épp kellene ).
De hallgassunk meg másokat is !
Egy csak részben ide kapcsolódó laikus kérdésem lenne, mert úgy látom értesz azért hozzá: :D
Nem lehet, hogy azért ráz, mert vízköves a mosógép? Egyszer hallottam egy olyat (lehet nem igaz), hogy a vízcsap is rázhat, ha a bojler vízköves (és lehet, hogy az is kell, hogy nincs földelve...).
Konkrétan egyszer találkoztam olyannal személyesen, hogy a vízcsap a kádnál "bizsergett", az, amelyik a bojlerre volt kötve.

M
Üdv!

Ahogy az előttem hozzá szóló is írta, földelés nélkül sem rázhatna a mosógép.
A vízvezeték rendszert jobb helyeken szokás leföldelni.
Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a fém csövet egy ponton összekötik a földeléssel, vagy levernek a földbe 1db kb 1méter hosszú gömbvasat, és azzal kötik össze.
Társasházakban pedig egy földelt fém elemel szokták összekötni, ezen felül a lemez fürdőkádakat is leszokták földelni. (Persze ezt nem mindenhol teszik meg, vagy ha műanyag a vízcsövek vannak, akkor sem)

Tehetsz egy próbát úgy, hogy a mosógép egyik lemezcsavarjára rögzítesz egy vezetéket, mert a mosógép fém kasznija elvileg földelt, a másik végét pedig egy földelt pontra (nem a dugaszoló aljzat földelése, mert találkoztam már olyannal, akinél a dugaszoló aljzatba be volt kötve a földelt vezeték, azt mégsem volt a vezeték másik vége leföldelve) kötöd. Ez bármi lehet amiről tudod, hogy le van földelve.
Próbáld ki, hogy így is ráz-e, ha nem akkor a földelés hiánya a probléma, ha továbbra is ráz..hm

Legrosszabb esetben fúrhatsz egy (minél hosszabb annál jobb )hosszú lyukat a padozatba, vagy a falba, amibe belehelyezel (ütsz) egy hosszú fém rudat, csavart (tipli nélkül). Ez a fém rúd már "földelni" fog, erre is lehet kötni a földelést.
Egyébként, ha több minden is ráz a fürdőszobádban, akkor ott valami nem oké.

Persze mindent csak a saját felelőségedre tegyél, vagy kérdez meg pár (többet!) vill szerellőt, hogy mit javasolnak.

Gábor
Kezd éledni a fórum ! Néhány tippet adnék én is. Általában azok az eszközök amik vizet árammal melegítenek a fűtőbetét hibája miatt ráznak akkor, ha a földelés nem tölti be szerepét ( nincs, vagy csak "egy drót" ami nem föld potenciálon van ) Korrodálódik a fűtőbetétet körül vevő fémcső bemegy a víz és már rázhat is. Igy rázhat a bojler vízcsöve is ahogy előttem említették ha a csővezeték fém és nem földelt és a bojler sem az. A földelésnek érintés védelmi a szerepe, ezért is szokták időnként érintés védelmi felülvizsgálat keretében ellenőrizni, mert lehet hogy akkora ellenállása van a földelő vezetéknek ( kötés hiba )hogy a készülék halálos áramütést is okozhat de a 20 A es biztosíték mégsem old le.Ezért sok helyen érintésvédelmi relét is használnak mert az már 50 mA nél is ( fajtája válogatja) leold ha ez az áram a földelő vezetéken folyik. Tehát csíp de nem hal meg senki és lekapcsolja a hibás készülék vagy az egész ház (attól függ hogy kötik be ) áram ellátását. A baj akkor van ha valamely konnektorban felcserélik a "0" és a "föld" vezetéket, mert mindkettő kék (a spórolás miatt). Ilyenkor leold akkor is ha a hibás konnektort használják és bizony lehet keresgélni a baj okát.
Írod hogy "mosás után" (tehát már lement a program), így a fűtőszálon nem lehet áram ha jó a gép.
És ha ki van húzva a konnektorból akkor is ráz mosás után ? Mert ha igen akkor vagy statikusan vagy kapacitíven van feltöltődve a gép fém háza földhöz képest (mert nincs földelés és műanyag a lába). Ez elég különösnek hangzik de az elektronika tud "csodákat" művelni időnként. És milyen típusú a gép ? Nem lehet hogy Hajdú és egyszer "felülről megáztatták" a programkapcsolót amiről nem is tudsz?
A legegyszerűbb talán az lenne ha egy földelt (ami jó is ) konnektorból, földelt hosszabbítóval megtáplálni egy mosásra a gépet. Ha lecsapja az automatát akkor nagy gáz van de könnyű dolga lesz a mosógép szerelőnek. Ha nem csapja le de csíp így is akkor még lehet pár dolog amit most nem latolgatnék. Ha van műszerrel rendelkező barkácsoló ismerős, rokon pár mérést el kellene végezni. Pár száz forintos műszer is értékes információkat szolgáltathat.
Minden estre kellő körültekintést erősen javaslok a próbálkozásokhoz.
Hali!

Az az igazság, hogy egyes fogyasztók, főként nagyáramú, induktiv tipusúak (pl. a betonkeverők akár) okozhatnak a körülöttük található vezetőkben indukált feszültséget üzemszerű körülmények között is - tehát a egy-egy ilyen "csipés" nem feltétlenül a készülék meghibásodását jelzi, persze az sem kizárt . Ha a földelővezető hiányzik, ami egy fürdőszobában, túl azon, hogy teljesen szabványtalan, valóban életveszélyes, és tarthatatlan. A mosógép szintén ez a kategória, de ezeket általában még egy külső szigetelés is védi, tehát fémesen elvileg csak a rögzitőcsavarok lehetnek azok, mellyel a felhasználó érintkezhet.
Amennyiben a viz környékén ráz valami, az valóban a EPH-pont kialakitásának hiánya, illetve egyéb meghibásodás következménye lehet.
A falba vert vasat nem javaslom különösebben, mivel a földelőszonda kialakitására külön szabványok vonatkoznak, tehát célszerű a mosógép földelését is abba a földelőrendszerbe kötni, melyhez - szerencsés esetben - a ház többi viz-és fűtésrendszerét már letestelték...
A mosógép I. érintésvédelmi osztályú készülék, csak védőföldeléssel ellátott konnektorba szabad csatlakoztatni. A rázása abból adódik, hogy a fűtőszálnak és a motornak is van némi szivárgóárama, amit a védőföldelésnek kell elvezetnie. Ez egy bizonyos határig természetes jelenség, nem hiba. Sajnos azt kell mondanom, hogy ki kell építeni egy földelővezetéket, ha lehet a többi vezeték mellé húzva, ha ez nem lehetséges, vékony csatornában elvezetve, hogy ne nagyon látszódjon a csempén. Kellemetlen a helyzet, ha a csempe a plafonig ér, de akkor is érdemesebb egy vékony vezetékcsatornával akár egy új konnektort csináltatni a mosógépnek, mint kockáztatni. A vezetékcsatornát egy kis ötlettel el is lehet takarni és akkor semmi sem látszik belőle. Mindenképp szakember megkeresését javaslom, ezzel nem érdemes "játszani".
Érdemes lehet teljesen kicserélni a konnektort egy földelt aljzatra, ha az nincs földelve. Ehhez azonban elektromos szakértelem szükséges, és a feladat befejezése előtt le kell kapcsolni az áramot. buildnow gg
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 99 vendég